Finalscenen när åttonde upplagan av NHLGamers European Championship League avgjordes i mars. …
Nyheter

Hockey som esport växer – nu genomförs ett svenskt mästerskap

ANNONS

AIK Hockey skrev historia när de i januari etablerade Sveriges första samarbete mellan en professionell ishockeyorganisation och ett lag inom ehockeyns värld. Nu har det blivit dags för ett svenskt mästerskap i ehockey.
– Detta är något vi funderat på i flera år, men det har varit viktigt att ordna fram tillräckligt med resurser och rätt samarbetspartners, säger arrangören Kenneth Lehtinen till Hockeysverige.

Esport, esport, e-sport eller eSport.

Förslagen har varit många på hur samlingstermen för elektronisk sport – tävlande i dator- och konsolspelande – skall formuleras i skrift. För två år sedan vägde den tunga nyhetsorganisationen Associate Press (AP) in i frågan och bestämde att formuleringen som framöver skulle gälla, åtminstone i deras nyhetsrapportering, var ”esport” – eller ”Esport” om ordet skrivs i början av en mening eller som ett varumärke.

Med bakgrund av detta kan vi alltså resonera oss fram till att när nu ett svenskt mästerskap gör entré så är det just det turneringen ska kallas – inte eHockey eller e-hockey.

Turneringen officiella namn är dock Swedish Championship League (SCL) – ett namn som baseras på arrangören NHLGamer.com‘s redan etablerade serie av turneringar i Europa.

– Vårt mål är att nå ut till alla ehockeyspelare och skapa en plattform där alla får vara med, men också en där alla kan känna sig utmanade. En blandning av elitspelare och breddspelare, helt enkelt, säger Kenneth Lehtinen, grundare av NHLGamer.

– Vi har redan sedan tidigare vårt stora europeiska mästerskap ECL som avgjordes här nyligen, samt de ryska och tyska mästerskapen RCL och GCL. Nu kände vi att vi var redo att presentera en rejäl satsning på den svenska marknaden.

LIVEFINAL I UPPSALA – MED TOTAL PRISPOTT PÅ 65 000 KRONOR

Den rejäla satsningen består i ett seriespel som genomförs online på plattformen NHLGamer.com, som sedan mynnar ut i ett slutspel och till sist en livefinal för de fyra bästa lagen på den klassiska LAN-festivalen Birdie i Uppsala (30 maj – 1 juni).

Lagmästerskapet inleds redan ikväll – den 16 april – och pågår alltså fram till den 1 juni då det vinnande laget får möjlighet att lyfta bucklan och inkassera 35 000 kronor av den totala prispotten på 50 000 kronor.

Själva spelformatet tävlingen genomförs i går under namnet EA SPORTS Hockey League och återfinns i de årliga upplagorna av EA SPORTS serie av NHL-spel. Matcherna spelas sex mot sex – där varje individuell spelare på isen, utespelare som målvakt, kontrolleras av en mänsklig spelare.

I SCL får i regel endast svenska spelare och lag deltaga, men i reglerna finns en klausul för lagen att värva och använda sig av en utländsk spelare per match – något många lag tagit chansen att göra.

Även en SCL-turnering i spelformatet Versus, spel en-mot en, anordnas med en prispott på 15 000 kronor.

REVANSCHSUGET AIK BLAND FAVORITERNA

Efter en minst sagt motig säsong i den åttonde upplagan av europeiska mästerskapet ECL, där klubben med nöd och näppe lyckades undvika att bli nedflyttade från högsta divisionen ”Elite”, är nu AIK Hockey Esport (!) sugna på revansch. AIK är ett av de mer etablerade lagen i det 25 lag starka startfältet och ses på förhand som en av sex-sju starka kandidater till titeln.

– Vi har gjort många justeringar i truppen och tanken är att göra ett klart bättre resultat än senaste turneringen. Vi vet att det inte blir lätt med så många förändringar på kort tid men vi litar till en nygammal laguppställning med inbyggd kemi, säger Björn ”bjono” Baglioni Nordetun, kapten för AIK, till Hockeysverige.


AIK Hockey Esport inför ECL 8 – en trupp som sedan dess genomgått förändringar. Foto: Joakim Hall.

SUPERVÄRVNINGEN – VÄRLDSMÄSTAREN STÄLLER UPP

En annan kandidat till segern är det nybildade laget Vesa Pompa HC som stod för en av turneringens på förhand mest uppmärksammade värvningar när de lyckades knyta till sig den regerande världsmästaren i NHL-spelande, Erik ”I_EKI_I” Tammenpää.

Finske Tammenpää har tagit NHL-världen med storm det senaste året och har, utöver att bli officiell världsmästare i spelformen Versus (en-mot-en), även tagit hem titlar i finska mästerskapen både när det gäller Versus och EASHL.


Erik ”I_EKI_I” Tammenpää tar emot förstapriset i NHL-VM 2018 från NHL-bossen Gary Bettman. Foto: Skärmdump, twitch.tv/NHL.

– Killarna i laget är duktiga spelare och jag kände några av dem sedan tidigare så det var en självklarhet att acceptera deras inbjudan. Vi har spelat tillsammans nästan varje dag för att träna inför detta och alla är hungriga att utvecklas som spelare. Jag tror verkligen vi har en chans att vinna den här turneringen, säger Tammenpää.

Återstår att se om han kan hjälpa Vesa Pompa ta sig förbi AIK och andra utmanare till titeln i SCL.

NHLGamer tar tillfället i akt och sänder studio från kvällens premiäromgång av SCL. I kommentatorsbåset återfinns NHLGamers grundare Kenneth Lehtinen och Twitch-profilen Adam ”Esdor” Ericson.

Sändningen påbörjas 20.00 och återfinns på organisationens officiella Twitch-kanal https://www.twitch.tv/nhlgamer.

HÄR kan du följa tabellen i SCL.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL