• Publicerat 18 maj, 2019
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
I CENTRUM. WIlliam Nylander låg bakom det mesta när Tre Kronor slog Schweiz.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Det var en uppvisning som gjorde skillnad för Tre Kronor. William Nylanders insats mot Schweiz blev matchavgörande. Det fick lagkamraterna att hylla VM:s poängkung.
– En fantastisk hockeyspelare, säger Oliver Ekman Larsson.

LÄS ÄVEN: Nylander stormar mot 57 år gammalt rekord

BRATISLAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Mötet med Schweiz blev precis det tuffa test Tre Kronor behövde efter tre enkla vinster i gruppspelet. Och det var framför allt en spelare som lyfte sig över mängden i 4–3-segern.

William Nylander satte själv 2–1 och hade finfina förarbeten till både Erik Gustafssons 3–2 och Oliver Ekman Larssons matchvinnande 4–3.
– Han var för jävla dålig, skrattar Gabriel Landeskog när Nylander kommer på tal.
– Äh, han var fin i dag igen. Jag trodde han bara kom därifrån med två assist, men sen fick jag tänka efter och kom på att han tryckte dit en också. Han gör det riktigt bra och leder verkligen vårt lag offensivt. Man ser att han spelar med mycket självförtroende och har fått en liten nystart här på VM.

På 3–2-målet fick han pucken från Erik Gustafsson på högerkanten, beordrade backen att följa med och gav honom en perfekt passning framför mål.
– Vi snackade om det första matcherna när vi spelade powerplay tillsammans att om jag lirade upp den till honom skulle jag hänga med på mål. Nu var det fyra mot fyra och mer öppet. Han skrek på mig att jag skulle hänga med. Han är så jäkla bra där ute att han hittar passningar hit och dit. Det är egentligen bara att hålla klubban i isen. Det var helt öppen kasse, säger Gustafsson.

”KUL ATT VARA I SAMMA LAG SOM HONOM”

Den öppnande framspelningen till Oliver Ekman Larsson, snett inåt bakåt, var ännu snyggare.
– Jag sa det till (Mattias) Ekholm i båset efteråt att jag tror att det är många som skulle ha skjutit eller vänt tillbaka. Han är nog den enda som kollar tillbaka, skrockar Erik Gustafsson.
– Riktigt het kille och det behöver vi.

Ekman Larsson kunde bara tacka och ta emot.
– Jag fick nästan lite väl mycket tid att tänka där. Jag ville inte riktigt skrika på honom där, utan hoppades att han skulle se mig. Det gjorde han. Fantastisk pass, säger han om förarbetet.
– Det är en fantastisk hockeyspelare. Backcheckar, åker mycket skridskor, slår tunnlar och leker hockey. Det är väldigt kul att vara i samma lag som honom.

Men det var inte bara poängen som imponerade på lagkamraterna.
– Han har den här förmågan att dölja sina passningar och köpa sig lite mer tid. Han tar verkligen kommandot över de försvarande spelarna och bestämmer vad han ska göra. Då måste de reagera utifrån det, så det är svårt att spela mot honom. Det är kul att sitta och kolla på, säger Gabriel Landeskog.

Man anar att en och annan tv-tittare i Sverige kan skriva under på det.