• Publicerat 19 maj, 2019
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
IRRITERAT. Kevin Fiala och Gabriel Landeskog kom inte överens.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Han pratar svenska och har sin bakgrund i Sverige. Och när Kevin Fiala möter Tre Kronor brukar han alltid hamna i centrum – på gott och ont.
– Det är någonting med landslagströjan som gör att han känner sig lite extra häftig, säger Gabriel Landeskog om Fiala till hockeysverige.se.

LÄS ÄVEN: Nylander stormar mot 57 år gammalt VM-rekord

BRATISLAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var högt tempo och mycket känslor på isen när Tre Kronor besegrade Schweiz med 4–3 på lördagskvällen. En av dem som försökte tränga sig under huden på svenskarna var en Sverigebekanting som ofta brukar göra just det när Tre Kronor står på andra sidan isen.

Kevin Fiala, känd från sin tid i HV71, var involverad i en hel del små skärmytslingar med svenska spelare.
– Han är en bra kompis utanför isen, men tuff och bra att möta på den. Han är en liten gnällspik därute och det är bara roligt. Det är kul när det är känslor därute, säger Erik Gustafsson till hockeysverige.se.

Fiala återfinns i Central Division med Minnesota Wild, dit han kom från Nashville Predators i en trejd mot finske Mikael Granlund under säsongen. Liksom Gustafssons Chicago Blackhawks spelar också Gabriel Landekogs Colorado Avalanche i samma division.

”DÅ BLIR HAN TUFF HELT PLÖTSLIGT”

Han ser en tydlig skillnad mellan Fiala i NHL och Fiala på VM.
– Nu vill jag inte starta några rubriker här, men jag vet inte vad som händer när han tar på sig landslagströjan. Då blir han tuff helt plötsligt, skrockar Landeskog.
– Därborta är han ju inte tuff någonstans. Jag vet inte… Det är någonting med landslagströjan som gör att han känner sig lite extra häftig. Nu tror jag att vi tog ned honom på jorden lite grann. Men det är kul, det ska vara grisigt därute.

Själv var schweizaren, som pratar flytande svenska, missnöjd med sin match.
– I dag var jag inte bra alltså… Jag måste fokusera på hockey i stället. Det var vad jag gjorde i första perioden men sedan var det ganska svårt att komma in i matchen. Det blev bättre. Men fortfarande inte som jag ville, säger han.

Du och Landeskog såg inte ut att komma överens…
– Det är hockey. Så är det bara.

Men det är kul med de här matcherna mot Sverige?
– Ja, det är de här matcherna som är roliga och som man vill spela och vinna. I dag förlorar vi men tittar framåt. Det är tufft att förlora, men vad ska vi göra liksom.

LÄS ÄVEN: Hyllningarna till William Nylander – ”Han leker hockey”