FIXADE BIFFEN. Tre Kronor är klart för slutspel efter vinsten mot Lettland.
VM 2019

Dramatisk seger för Tre Kronor – sköt vinstmålet i tom kasse

Det blev dramatiskt värre när Tre Kronor besegrade Lettland i den näst sista gruppspelsmatchen i VM. Sverige vann med 5–4 – efter att Dennis Rasmussen skjutit segermålet i tom kasse när Lettland jagade ett nödvändigt segermål.

BRATISLAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Efter segern mot Schweiz behövde Tre Kronor bara en poäng mot Lettland för att säkra slutspelsplatsen i Grupp B. Det visade sig bli lättare sagt än gjort. Det blev en högdramatisk match som Sverige slutligen lyckades vinna efter en något bisarr avslutning på en vild tredje period.

Sverige fick den första kvalitetschansen i matchen när Oliver Ekman Larsson prickade Kristers Gudlevskis stolpe. När Tre Kronor fick sitt första powerplay i matchen kom utdelningen. Framspelad av Gabriel Landeskog fick Elias Pettersson utrymme att sikta in sig. Med ett av sina patenterade handledsskott vräkte han in sitt andra mål i turneringen.

Letterna begränsades till fyra skott på mål i första perioden, men skapade en del oro kring Henrik Lundqvists kasse. Den svenska målvakten tvingades bland annat till en tuff parad på nära håll och kunde på det viset hjälpa Sverige att bibehålla ledningen perioden ut.

I den andra perioden hade Sverige inledningsvis greppet om händelserna och vaskade fram några vassa chanser. Men det var Lettland som tog chansen när Oliver Ekman Larsson åkte ut för en slashing. Tolv sekunder innan utvisningen löpte ut släppte Sverige in sitt första mål i boxplay i turneringen när Roberts Bukarts sköt 1–1 fint framspelad av lillebror Rihards Bukarts. Letten firade målet med att åka framför det svenska båset och visa sin lycka, något som vållade viss upprördhet.

KEMPE SLOG TILLBAKA

Psykningen bet inte på Sverige. Tvärtom kopplade de ett ännu större grepp om matchen efter det. Utdelningen kom efter några minuter av dominans när Adrian Kempe med fin precision prickade krysset bakom Gudlevskis framspelad av William Nylander. Kempes tredje mål i turneringen.

Lettland spelade upp sig och avslutade perioden starkt. Innan pausvilan fick man med sig ett powerplay som man utnyttjade i början av tredje perioden. Eller rättare sagt: Sverige hjälpte dem till en kvittering. Henrik Lundqvist räddade det initiala skottet från Robert Bukarts, men tappade pucken. När Mattias Ekholm skulle svepa undan pucken ur målgården träffade han Loui Eriksson som olyckligt styrde in den i egen kasse.

Det stannade inte där.

Lettland fortsatte att sätta ett slarvigt spelande Sverige under press och tog ledningen bara minuter efter kvitteringen. Ett flygande anfall som överrumplade stillastående svenska avslutades med att Janis Jaks skickade in ledningsmålet för de vinröda.

TVÅ VIDEOBEDÖMNINGAR – PÅ ETT MÅL

Sverige var skakat, men kom tillbaka. Lettiskt slarv i mittzonen gav Tre Kronor tryck. Adrian Kempe fick utrymme i anfallszonen och spelade fram Anton Lander som satte 3–3 mellan benen på Gudlevskis efter lite av en felträff som ställde målvakten.

Målet gav Tre Kronor råg i ryggen. Bara 69 sekunder efter Landers mål tog man tillbaka ledningen. Mattias Ekholm sköt ett skott som styrde på en lettisk klubba rakt in i målgården. Där kunde Patric Hörnqvist stöta in 4–3, hans sjätte mål på lika många matcher i årets VM-turnering.

Avgjort? Inte då. Lettland fortsatte vara besinningslösa i sitt anfallspel. Kvitteringen kom efter stor dramatik från Roberts Bukarts klubba. Han slog mycket vackert in sitt tredje mål i matchen på volley efter att ha brutit sig igenom det svenska försvaret. Målet godkändes efter videobedömning – varpå svenskarna utmanade målet med en coach’s challenge för offside.

Efter en utdragen paus konstaterade domarna att det inte var offside och målet godkändes. Det medförde samtidigt att Tre Kronor drabbades av en utvisning. Lettland, som var piskat att ta tre poäng för att kunna ta sig till kvartsfinal, tog ut målvakten och satsade på sex utespelare.

Den satsningen gick inte hem. Dennis Rasmussen prickade de öppna målet och sköt segern till Sverige. Därmed är slutspelsplatsen säkrad.

Sverige – Lettland 5–4 (1–0, 1–1, 3–3)
Första perioden: 1–0 (10.15) Elias Pettersson (Gabriel Landeskog, Elias Lindholm) spel fem mot fyra.
Skott: 11–4.
Andra perioden: 1–1 (09.35) Roberts Bukarts (Rihards Bukarts, Ralfs Freibergs) spel fem mot fyra, 2–1 (13.38) Adrian Kempe (William Nylander, John Klingberg).
Skott: 12–13.
Tredje perioden: 2–2 (01.11) Roberts Bukarts spel fem mot fyra, 2–3 (03.42) Janis Jaks (Rihards Bukarts, Lauris Darzins), 3–3 (09.00) Anton Lander (Adrian Kempe), 4–3 (10.09) Patric Hörnqvist (William Nylander, Mattias Ekholm), 4–4 (16.36) Roberts Bukarts (Miks Indrasis, Kristaps Sotnieks), 5–4 (19.26) Dennis Rasmussen spel fem mot sex, mål i tom kasse.
Skott: 12–12
Skott, totalt: 35–29.
Publik: 9 085.