Jaden Schawrtz stod för tre mål i 5-0-segern över San Jose.Foto: Darren Yamashita-USA TODAY Sports

Han sköt elva mål på 69 grundseriematcher. I slutspelet har Jaden Schwartz växlat upp rejält – och efter ett hattrick i 5–0-segern över San Jose står nu forwarden noterad för tolv mål i årets Stanley Cup-slutspel.

Jaden Schwartz har tillsammans med Jordan Binnington varit St. Louis Blues stora utropstecken i årets Stanley Cup-slutspel. I nattens 5–0-seger över San Jose spelade duon återigen huvudrollen.

Binnington höll sin första slutspelsnolla – och blev således den första St. Louis-rookien att hålla nollan i ett slutspel – när han räddade samtliga 21 skott som San Jose skickade mot honom.
– De kom ut hårt och jag tycker att vi kunde rida ut stormen där. Det var en riktigt bra lagseger, säger Binnington till nhl.com.

”NU BÖRJAR ARBETET BÄRA FRUKT”

Schwartz å sin sida fortsätter att vara i glödhet målform. Den 26-årige kanadensaren prickade in tre mål i 5–0-segern och står nu noterad för tolv mål på 18 slutspelsmatcher. Det innebär att Schwartz skjutit fler mål i slutspelet än vad han lyckades göra på 69 grundseriematcher för Blues.
– Vi har sett det förut från honom. Han har levererat konstant genom åren. Grundserien var lite tyngre för honom men han har fortsatt jobba hårt. Inget har förändrats i hans attityd. Han har bara fortsatt arbeta och nu börjar arbetet bära frukt. Han har varit riktigt bra för oss i slutspelet, säger St. Louis-tränaren Craig Berube.

Nu är Blues bara en seger från klubbens första Stanley Cup-final sedan 1970.
– Det är något alla jobbat hårt för och drömt om, men vi kollar inte för långt fram. Alla vet hur viktig och hur tuff den där sista segern kommer att vara, säger Jaden Schwartz.

I Blues gav Oskar Sundqvist laget ledningen när han prickade in 1–0-målet bakom Martin Jones i den första perioden. Målet var den tidigare Skellefteåforwardens fjärde i årets Stanley Cup-slutspel.

San Jose Sharks – St. Louis Blues 0–5 (0–1, 0–2, 0–2)
San Jose:
St. Louis: Jaden Schwartz 3 (12), Oskar Sundqvist (4), Vladimir Tarasenko (7)