• Publicerat 21 maj, 2019
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
LUGN SOM EN FILBUNKE. Det finns inte mycket som kan få Adam Larsson ur balans. Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Ännu en gång imponerar Adam Larsson under en VM-turnering. Detta efter en säsong med Edmonton Oilers som lämnade en del att önska. Men trots att hans NHL-lag omgärdats av kritik och pessimism klarar han av att hålla bruset på utsidan av sin egen hockeybubbla.
– Att läsa vad de som sitter uppe på läktaren tycker ger mig inte speciellt mycket, säger han till hockeysverige.se.

LÄS ÄVEN: Tre Kronor räds inte den ryska stjärnoffensiven

BRATISLAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Adam Larsson släntrar långsamt ut i träningshallen tuggandes på en Plopp och med en pappmugg kaffe i näven. Inte riktigt vad man förväntar sig av en elitidrottare i dag, då det ofta handlar om näringsrika shakes och proteinbars med innehåll så svåruttalat att ryska transkriberingar ter sig enkla i jämförelse.

Men så är Adam Larsson en ganska enkel person. Norrländskt trygg, eftertänksam och lakonisk. Hade man inte sett honom riktigt förbannad på isen vid ett par tillfällen hade man antagligen kunnat ifrågasätta om han hade någon puls över huvud taget.

Nu gör han sin tredje VM-turnering med Tre Kronor och för tredje gången slåss man också av vilken skicklig hockeyspelare han egentligen är. I NHL har han hamnat i ett defensivt fack och matchas hårt mot motståndarnas bästa spelare, i defensiva situationer och boxplay. Det är på sätt och vis naturligt eftersom det är där han har sin styrkor som hockeyspelare.

”NU VI SÄTTS PÅ PROV”

Samtidigt kan man inte låta bli att undra om Edmonton Oilers, där han spelar till vardags, inte ger honom möjlighet att spela till sin fulla potential. Jag frågar om så kan vara fallet, men det visar sig att han är av en annan åsikt.
– Nej, så är det inte alls, säger han mellan plopptuggorna.
– Sverige är kända över lag för att ha mycket puck i de här turneringarna så det blir ett helt annat spel än i NHL. Det är väl lättare att ha fem spelare delaktiga i offensiven här och det har vi fått se nu från alla spelare egentligen. Sedan har det varit lite speciellt motstånd i vissa matcher.

Så är det givetvis. Att leka hockey mot Italien, Norge och Österrike är ingen konst, inte heller att föra spelet mot nationer som Schweiz och Lettland. Men nu väntar Ryssland i den sista gruppspelsmatchen och därefter en kvartsfinal mot ett på pappret starkt motstånd.
– Det gäller att bli mer strukturerad nu när motståndet blir svårare. Det är nu vi börjar sättas på prov på riktigt, konstaterar han.


Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

”STABILT”

Bakom sig har Adam Larsson ytterligare ett missat slutspel med Edmonton Oilers. Efter att ha trejdats till klubben från New Jersey Devils i en uppmärksammad bytesaffär för Taylor Hall sommaren 2016 var han med om att spela slutspel under sin första säsong med klubben. Därefter har det blivit två frustrerande år där laget, trots lagkaptenen Connor McDavids briljans, inte lyckats få till det.

”Ojämnt” är betyget Adam Larsson ger sig själv och laget.
– Jag var som laget, upp och ned. Vi hade en period runt jul när det gick dåligt både för laget och mig personligen. Det var lite där man kände att man tappade lite grann. Annars har det varit stabilt, men samtidigt är man inte nöjd när man inte når slutspel.

Vad är det som fattats?
– Jag tror att vi kan få ut mer av vårt lag om vi undviker de djupa dalarna. När vi spelar bra så spelar vi riktigt bra, men vi har våra plattmatcher också och det blir nästan så att de smittar av sig till nästa match. Vi måste reda ut mer grejer snabbare. Tappar du många matcher är det svårt att ta sig tillbaka igen. Det är lite där vi hamnade i år.

STORA FÖRÄNDRINGAR – SMÅ RESULTAT

Säsongen var på sitt sätt kaotisk. Edmonton Oilers försökte med det mesta för att få fart på laget. Man sparkade coachen Todd McLellan och ersatte honom med rutinerade Ken Hitchcock. Man trejdade spelare till höger och vänster och sparkade slutligen general managern Peter Chiarelli. Men ingenting gav tillräckligt stor effekt för att vända den negativa trenden.
– Det är klart att det blir förändring på mycket. Man vill aldrig se en coach gå. Det är trist och en baksida med det hela. Man hinner ofta bygga upp relationer med personen och coachen, så det var trist att se honom försvinna, säger Adam Larsson om Todd McLellan.
– Det gick bra med den nya coachen i början, men sen gick det sämre och då var det för sent. Samtidigt var vi inte så långt borta trots allt. 

Vem som coachar Oilers under säsongen 2019/20 återstår att se. Däremot står det klart att Detroit Red Wings mångårige general manager Ken Holland, en man med tre Stanley Cup-vinster på meritlistan, kommer att basa över klubben.
– Han har ett CV som är otroligt stort, så det lovar gott, säger Larsson.
– Vi får se vad vi har för lag i början av säsongen. Sen får man utgå därifrån. Det är trots allt upp till spelarna. En GM kan inte spela åt oss, så det är upp till oss att vända på det här.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”DET SITTER I VÄGGARNA”

Det är inte bara i klubben det har varit oroligt. Edmonton Oilers har passionerade fans som har upplevt en hel del motgångar de senaste 13 åren. Sedan laget tog sig till Stanley Cup-final 2006 har man bara nått slutspel en enda gång (2017). Frustrationsnivån är hög.
– Det är klart det är tufft. Vi vill ju vinna till varje pris. Det är en stor marknad och det har vunnit mycket längre bak i tiden, så det finns alltid förväntningar. Det sitter i väggarna. Nu får vi hoppas att det vänds till det positiva snart, säger Adam Larsson.

Hur är det att spela under den pressen?
– Vill man läsa något dåligt om sig själv eller laget är det inte så svårt att hitta det. Det beror helt på vad man vill läsa och vad man vill höra. Sedan går det att hålla sig borta från allt sådant också.

Du slår mig inte som den typen som bryr sig.
– Nej, men jag läser heller inga artiklar eller någonting om mig själv. Jag vet inte riktigt vad det ska ge mig, vare sig det är på gott eller ont. Har jag spelat bra eller dåligt vet jag om det själv. Så länge du tror på det du gör och får bra feedback från coacher och lagkamrater vet du hur det ligger till. Att läsa vad de som sitter uppe på läktaren tycker ger mig inte speciellt mycket.

”LÄTTSAMT OCH ROLIGT”

Adam Larsson understryker att han trivs i Edmonton Oilers och i staden. Det är ändå en slags lättnad, eller kanske snarare ett andningshål att åka och spela VM efter en NHL-säsong som inte motsvarade förväntningarna.
– Ja, så är det. Sedan är det alltid kul att spela med Tre Kronor oavsett. Det är alltid så positivt, så rolig grupp att vara med och man får chansen att spela med spelare man inte varit med förut och sådana man träffar sporadiskt där borta och spelar emot. Det är alltid kul att vara på den här sidan tillsammans samtidigt som det är en coachingstab här som är hur bra som helst. Det är väldigt lättsamt och roligt att spela med Tre Kronor.

Och inte att förglömma: fri tillgång till Plopp.