• Publicerat 21 maj, 2019
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
TUNGT. Jacob Markström misströstar efter ett av Rysslands alla mål.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

En optimistisk start på matchen. Sedan föll Tre Kronor ihop likt ett korthus i snålblåst. Det blev förlust med 4–7 mot Ryssland efter sex (!) insläppta mål i den andra perioden. Nu väntar Finland i VM-kvartsfinal i Kosice på torsdag.

BRATISLAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Andraplatsen stod på spel för Tre Kronor i den sista gruppspelsmatchen mot ett stjärnfyllt Ryssland på tisdagen. Seger med tre mål var den tuffa förutsättningen svenskarna stod inför innan nedsläpp i Ondrej Nepela Arena.

Starten var optimistisk för svensk del. Tre Kronor visade tidigt att de klarade av att hålla de ryska stjärnorna på utsidan – och skapade dessutom en del chanser. Efter 7.32 kom också ett ledningsmål. Elias Pettersson lämnade pucken till Marcus Pettersson i backposition. Hans skott styrdes in av styrningarna okrönte konung, Gabriel Landeskog. Samme man hade flest mål i NHL den här säsongen med tolv fullträffar på just styrning.

Svenskarna hade två powerplay i perioden utan att få utdelning medan Ryssland skapade ett par ströchanser som satte Jacob Markström på prov. 10–5 i svensk skottfavör speglade händelseförloppet rätt bra.

Men det var också så roligt som det blev i den här mardrömsmatchen.

DET RANN I VÄG

Andra perioden blev nämligen en helt annan historia. Ryssland mest fruktade kedja med Nikita Kutjerov i spetsen stod för en snabb spelvändning som utmynnade i ett två-mot-ett-läge efter att Adam Larsson hamnat på mellis. Nikita Gusev serverade Artiom Anisimov till 1–1 efter ett distinkt direktskott. En mardrömsstart för Tre Kronor.

Och värre blev det. Mycket värre.

Ett backskott från Michail Sergatjev styrdes i mål av en fallande Jevgenij Dadonov. Hög klubba, menade svenskarna. Men domarna godkände målet efter videobedömning. Som om inte det var nog hann Alexander Ovetjkin vräka in ytterligare ett mål efter ett fint förarbete av Jevgenij Malkin innan halva perioden ens var spelad.

1–0 hade blivit 1–3 på mindre än nio minuter. Och Tre Kronors hopp om spel i en kvartsfinal i Bratislava var som bortblåst.

SEX MÅL I BAKEN

Ryssland punkterade matchen med drygt fem minuter kvar av andra perioden, Jevgenij Kuznetsov vann en tekning och Kirill Karpizov klämde in 4–1 mellan benen på Markström. Innan perioden var över hann Michail Grigorenko göra 5–1, efter att Elias Lindholm lagt pucken rakt i gapet på den anstormande ryssen, och Jevgenij Malkin 6–1 via Marcus Pettersson.

Sex mål i baken på en period.

Sverige vann tredjeperioden med 3–1William NylanderOliver Ekman Larsson och John Klingberg sköt tröstmål för Tre Kronor i tredje perioden. Ryssland fick ett mål från Dmitrij Orlov och slutresultatet skrev till 7–4.

Resultatet innebär att Sverige slutar trea i grupp B. Nu får man lämna Bratislava för att spela kvartsfinal mot Finland i Kosice på torsdag.

Sverige – Ryssland 4–7 (1–0, 0–6, 3–1)
Första perioden: 1–0 (07.32) Gabriel Landeskog (Marcus Pettersson, Elias Pettersson).
Skott: 10–5.
Andra perioden: 1–1 (00.57) Artiom Anisimov (Nikita Gusev, Nikita Kutjerov), 1–2 (04.10) Jevgenij Dadonov (Michail Sergatjev, Jevgenij Kuznetsov), 1–3 (08.52) Alexander Ovetjkin (Jevgenij Malkin, Dinar Chafizullin), 1–4 (14.39) Kirill Kaprizov (Jevgenij Kuznetsov), 1–5 (17.17) Michail Grigorenko, 1–6 (17.47) Jevgenij Malkin (Nikita Zadorov, Jevgenij Dadonov).
Skott: 13–20.
Tredje perioden: 2–6 (12.52) William Nylander (Alexander Wennberg), 2–7 (12.57) Dmitrij Orlov (Alexander Barabanov, Ivan Telegin), 3–7 (16.22) Oliver Ekman Larsson (Elias Pettersson), 4–7 (18.49) John Klingberg (Oliver Ekman Larsson, William Nylander) spel fem mot fyra.
Skott: 14–9.
Skott, totalt: 37–34
Publik: 9 085.