Jake Newton.Foto: Youtube

Idag presenterade SHL-nykomlingen Oskarshamn sin senaste pusselbit. Den amerikanske backen Jake Newton är klar.

Oskarshamns sportchef Daniel Stolt har inte hymlat med intresset för Jake Newton.
— Det är en jätteintressant spelare, jag har tittat rätt mycket på honom. Men det är inget som är klart, har han sagt till Barometern.

Nu är det också klart att Newton, som närmast kommer från Jyp i den finska ligan, ansluter till Oskarshamn. Han har skrivit på för ett år.
— Jag är väldigt taggad och tacksam över möjligheten att få spela i Oskarshamn. Jag har tre tidigare lagkamrater som spelat i IKO och som bara hade gott att säga om fansen och staden, säger han i ett pressmeddelande och fortsätter:
— Jag har hört att SHL är en mycket bra liga med hög fart och stort fokus på skridskoåkning. Mycket skicklighet förstås och välcoachade klubbar. SHL rankas överlag som en bättre liga än finska ligan. Jag vill inte ta något ifrån Liiga för det är också en bra liga och jag är tacksam för min tid där och jag hade ett fantastiskt stöd i Finland.

30-åringen har tidigare i karriären spelat AHL-hockey. I Europa har han förutom spel i Liiga även spelat i Italien, Tyskland och Tjeckien.
— Jag ser mig som en offensiv back som gärna följer med upp i anfallen. Ledaregenskaper tillsammans med bra kommunikation har jag också med mig, liksom bra positionering och en bra klubba! Jag spelar gärna powerplay på olika positioner genom bra skridskoåkning och ett bra skott, berättar han.

Säsongen 14/15 gjorde han 52 poäng för Gherdëina i den italienska ligan.