• Publicerat 22 maj, 2019
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
TUFF MOTSTÅNDARE. John Klingberg och Tre Kronor får en tuff motståndare i Finland i VM-kvarten.Foto: Bildbyrån & Reuters

Det är en kamp mot klockan för att hitta mer struktur i försvarsspelet inför morgondagens VM-kvartsfinal mot Finland. Men Tre Kronor är trots kölhalningen mot Ryssland optimistiska att man ska kunna studsa tillbaka.
– Lär man sig något av det här är det en värdefull läxa, säger Gabriel Landeskog till hockeysverige.se.

BRATISLAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tre Kronor fick chansen att slicka såren efter gårdagens tunga förlust mot Ryssland. Detta i form av en tågresa till Kosice där man möter Finland i morgondagens kvartsfinal. Landslagsledningen beslutade sig för att ställa in den träning man skulle ha haft i Steel Arena på onsdagskvällen för att i stället fokusera på återhämtning och självrannsakan.

Efter att ha släppt in sex mål i den andra perioden mot Ryssland finns det en del frågetecken för försvarsspelet att reda ut. Sverige släppte in 14 mål på de tre sista gruppspelsmatcherna och har stundtals sett virriga ut i den egna zonen.
– Det var alldeles för stora hål i vårt försvarsspel, konstaterade Gabriel Landeskog efter matchen.
– Men det är en VM-turnering och det gäller att vi lär oss av det här. Annars är det bortkastat. Lär man sig något av det här är det en värdefull läxa.

Om det finns något positivt att ta med sig från matchen mot Ryssland är det att tredje perioden blev ett stort fall framåt. Men då hade motståndarna givetvis redan dödat tillställningen och gick på sparlåga.
– Man kan väl hitta lite olika sätt att få energi och momentum på, men den här matchen betyder inte så mycket inför kvartsfinalen över huvud taget, ansåg John Klingberg,
– Men vi bestämde oss inför tredje perioden att vi skulle gå ut och göra rätt grejer och det tycker jag ändå att vi gör. Det är något vi får försöka ta med oss.

”LITE STOREBROR MOT LILLEBROR”

Kvartsfinalmotståndaren Finland har Dallas Stars-backen inte jättebra koll på. Inte så konstigt med tanke på att årets finska VM-upplaga har blott 122 NHL-matcher inom laget. Motsvarande siffra för Tre Kronor ligger på hela 8 345 matcher i världens bästa hockeyliga. Det innebär inte att man kan avskriva motståndaren.
– Över lag är Finland rätt välcoachat och står för hårt jobb. De spelar uppoffrande för varandra. Det kommer bli en hård kamp. Det är alltid roligt att möta dem, lite storebror mot lillebror eller som ett derby, säger John Klingberg som själv spelade för Jokerit i finska ligan som junior.

Sverige slog Finland i Carlson Hockey Games alldeles inför turneringen, men då med uddamålet. Rikard Grönborg vet att det kommer att bli tufft.
– De är väldigt ikuggade, svåra att möta, väntar på misstag och väntar på powerplay. De är tålmodiga, så vi kommer att ha händerna fulla där. Samtidigt känner vi att vi har en hel del power i vårt lag, en hel del offensiv skill och spelar vi lite smartare som vi gjorde i första perioden mot Ryssland kommer Finland att få det svårt. För vi flyttade puck bra och gjorde väldigt många bra grejer, säger förbundskaptenen.

Seger skulle innebära att Tre Kronor spelar semifinal i Bratislava på lördag.
– Det blir en match där (Kosice) och sedan ska vi komma tillbaka hit. Det är planen, säger John Klingberg.