TAPPADE ALLT. Tre Kronor släppte in sex mål i andra perioden mot Ryssland.
VM 2019

”Man måste gå ut och spela med mer stolthet”

ANNONS

”Turneringens bästa period” och sedan en total genomklappning. Tre Kronor släppte in sex mål i andra perioden och förlorade slutligen med 4–7 mot Ryssland.
– Vi släppte deras superstars i slottet flera gånger. Då kommer det att smälla, säger Gabriel Landeskog till hockeysverige.se efter den tunga förlusten.

LÄS ÄVEN: Markström stöttas av lagkamraterna efter brakförlusten: ”Vad ska man göra?”

BRATISLAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det som såg så bra ut förvandlades illa kvickt till en mardröm. Det behärskade defensivt starka spel som Tre Kronor visade upp i första perioden, där man tog ledningen med 1–0,  försvann i en handvändning när andra perioden startade.

Efter Artiom Anisimovs kvittering 57 sekunder efter pausen började målen trilla in bakom Jacob Markström i parti och minut. Det var som en blödning som inte gick att stoppa.
– När vi släpper in det första och det andra kommer ganska snabbt är det som att vi vill för mycket och börjar jaga pucken för att få stopp på dem, summerar Marcus Pettersson andra perioden.

Försvarsspelet rämnade och Jacob Markström stod ofta försvarslös i sin målbur.
– Det är egentligen bara en tio-, femtonminutersperiod där det helt plötsligt blir slappt och slarvigt med puckar och vi gör misstag som vi inte riktigt är kända för, säger Gabriel Landeskog.
– Vi släppte deras superstars i slottet flera gånger. Då kommer det att smälla. Jag vet inte vad det var, men andra perioden var för slarvig. Både de som hade pucken slarvade och icke-puckhavare stod i fel positioner och det var ingen som riktigt ville ha pucken. Då ser det utspritt ut och helt plötsligt tar det på en skridsko eller motståndarben, studsar in i slottet och så står de där. Det var alldeles för stora hål i vårt försvarsspel.

”DET KÄNNS INTE ALLS RÄTTVIST MOT MARKSTRÖM”

När krutröken hade lagt sig hade Ryssland skjutit sex obesvarade mål och effektivt dödar tillställningen.
– Det blir lite individuella misstag som straffar oss och det känns inte alls rättvist mot Markström. Han vill säkert ha tillbaka några stycken, men det känns onödigt att de får så mycket tid framför mål och får så lätta mål, säger John Klingberg.

Det blev inga brandtal i omklädningsrummet efter andra perioden. Det handlade i stället om att räta på ryggarna och spela för färgerna på tröjan.
– Man måste gå ut och spela med mer stolthet och hitta goda vanor. Vare sig man leder med 6–1 eller ligger under med 1–6 så gäller det att inte hänga med huvudena och låta ”Markan” hänga som i andra, säger Landeskog.

Sverige vann tredje perioden med 3–1, men då hade Ryssland av naturliga skäl trappat ned på takten. Nu har Tre Kronor två dagar på sig att rätta till sina tillkortakommanden inför kvartsfinalen mot Finland i Kosice.
– Framför allt behöver vi ha en diskussion med spelarna kring vad som hände. Det är lätt för oss att sitta med slowmotion och video och allting efteråt och säga att vi skulle ha gjort så här. Det är viktigt att höra vad de säger. Första perioden var vår bästa period hittills. Sedan vet vi att  vi har en hel del offensiv kraft och det visar vi i tredje perioden, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

20.15 på torsdag startar kvartsfinalen. Det kan bli Grönborgs sista match som förbundskapten för Tre Kronor.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch