Joakim Nygård har presenterats av Edmonton.Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Över 20 NHL-klubbar jagade hans signatur. Nu har Färjestads speedkula Joakim Nygård bestämt sig. Det blir spel i Edmonton Oilers nästa säsong.
– Det är en dröm jag haft och det känns lite overkligt fortfarande, säger han till Värmlands Folkblad.

Han bekräftade det själv för Värmlands Folkblad igår. Nu har även Edmonton Oilers offentliggjort värvningen av Färjestads stjärnforward Joakim Nygård. Under sena fredagskvällen presenterades den 26-årige snabbskrinnaren av de femfaldiga Stanley Cup-mästarna.
– Det känns fantastiskt roligt. Han har haft tålamod och stannat kvar i Färjestad även när andra spelare lämnat. Nu känns han redo för att slåss om en plats i NHL, säger Nygårds agent Radek Hamr till Nya Wermlands-Tidningen.

”LITE OVERKLIGT FORTFARANDE”

Kontraktet är skrivet på en säsong och är ett så kallat entry level-kontrakt. Nygård har en årslön på 925 000 dollar, en lön som dock sjunker till 70 000 dollar om det blir spel i AHL istället.

I Edmonton kan Nygård bli lagkamrat med Adam Larsson och Oskar Klefbom. För Värmlands Folkblad beskriver Nygård sina känslor efter att ha skrivit sitt första NHL-kontrakt.
– Jättehäftigt. Det är en dröm jag haft och det känns lite overkligt fortfarande. Jag fattar inte riktigt. Att få komma till Kanada och spela… Det känns bra i hela kroppen, säger han till tidningen.


ÖPPNAR FÖR ÅTERKOMST. Joakim Nygård är förlorad för Färjestad – i alla fall för tillfället. FOTO: Pär Olert/Bildbyrån

SVÅRT BESLUT

Forwarden, som noterades för 21 mål och 35 poäng den gångna SHL-säsongen, säger till Värmlands Folkblad att det var magkänslan som avgjorde klubbvalet.
– Det är ett svårt beslut, men jag fick ändå en bra känsla av Edmonton och att jag har en rätt bra chans att slå mig in, säger Nygård.

Enligt Värmlands Folkblad uppvaktades Nygård av över 20 NHL-klubbar. Det innebär dock inte att han har någon garanterad plats i Edmonton bara för att han valde dem, enligt agenten Radek Hamr.
– På den här nivån finns det inga garantier. Men han har världens chans och det är upp till Jocke att bevisa sin kapacitet, säger Hamr till Nya Wermlands-Tidningen.

Ett nytt äventyr väntar alltså för Nygård, som dock hoppas återvända till Färjestad innan karriären är över.
– Färjestad finns ju kvar, och jag kommer nog komma tillbaka hit innan jag slutar. Karlstad är hemma för mig i Sverige, säger han till Värmlands Folkblad.