St. Louis

Storstjärnorna klev fram – skrev historia i natt

ANNONS

Finalserien är kvitterad. St. Louis tre storstjärnor dominerade isen i natt och såg till att laget kunde vinna med 4-2. Ryan O’Reilly blev matchvinnare med sina två mål. Nu har klubben för första gången någonsin vunnit en finalmatch på hemmaplan.
– Vi var skoningslösa, säger coachen Craig Berube.

Efter Bostons 7-2-seger i match tre befarade många att spänningen i finalserien mer eller mindre skulle elimineras i natt. Men det blev precis tvärtom. Det som en gång var en matchserie i bäst av sju har nu kokats ned till en serie i bäst av tre. St. Louis studsade nämligen tillbaka, gjorde sin bästa match i finalserien, och kvitterade till 2-2 i matcher.

Redan från första nedsläpp var St. Louis det bättre laget och innan en minut ens var spelad hade Ryan O’Reilly gått köksvägen och överlistat Tuukka Rask i Bostonkassen. En drömstart på matchen för Blues och för O’Reilly, som efter att ha varit St. Louis bästa spelare under grundserien haft det svårt i de inledande finalmatcherna. I natt var han dock en av isens giganter.

GJORDE TVÅ RETURMÅL

Boston kvitterade genom formstarka Charlie Coyle, men Blues tog tillbaka ledningen när Vladimir Tarasenko tog tillvara på en retur efter ett skott av Alex Pietrangelo. Då hade vi spelat i 15:30. Från den punkten och framåt var Blues det klart bättre laget och man bara väntade på ett 3-1-mål. Då kom i stället 2-2 som en blixt från klar himmel. Brad Marchand lobbade fram pucken till Patrice Bergeron som tog ett skott och på returen satte Brandon Carlo sitt första slutspelsmål i karriären. Det anmärkningsvärda var att fullträffen kom i spel fyra mot fem.

2-2 stod sig den andra perioden ut och en bra bit in i den tredje. Men med drygt nio minuter kvar kom avgörandet. Alex Pietrangelo tog ett nytt skott som Tukka Rask släppte en retur på och den här gången var det O’Reilly som var snabbast på returen och kunde trycka in avgörandet.
– Han spottade ut några returer, men jag tänker inte lägga det här på Tuukka. Han kämpar för att stoppa puckarna, sade Bostoncoachen Bruce Cassidy om Rasks insats.

SPELADE NÄSTAN HALVA MATCHEN

De tre storstjärnorna O’Reilly, Tarasenko och Pietrangelo hade snickrat fram tre mål. Pietrangelo spelade i princip halva matchen, 29:37 landade han på, och var planens stora gigant.
– Vi var skoningslösa i kväll. Vi slutade inte spela för en sekund under de 60 minuterna, konstaterade coachen Craig Berube på presskonferensen efter segern.

Boston försökte få in en 3-3-puck och plockade ut Rask med knappt två minuter kvar att spela men orkade inte få fram någon slutforcering. I stället satte Brayden Schenn 4-2 för St. Louis, inför en fanatisk hemmapublik. Det här var första gången Blues vann en Stanley Cup-final på hemmaplan.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch