Tukka Rask klappas omFoto: Bildbyrån

Han har varit slutspelets bäste spelare. När det gällde som mest bjöd Tuukka Rask på en ny jättematch. Han var isens gigant när Boston i natt tog finalserien till match sju via en 5-1-seger.
– Han har varit vår bästa spelare, säger coachen Bruce Cassidy.

Det var uppdukat för fest i St. Louis. Enterprise Center kokade och ute på stan fanns upp emot 100 000 personer för att kolla på matchen på storbildsskärm. Till en början såg det också ut som att St. Louis-fansen skulle kunna få se sitt lag vinna Stanley Cup för första gången någonsin. Hemmalaget sate gaspedalen i botten och dominerade inledningsvis – men utan att få in pucken bakom Tuukka Rask.

I stället fick Boston ett fem mot tre-läge – och då small det. David Pastrnak hittade Brad Marchand som ur en halvlurig vinkel direktsköt in 1-0. Det var precis det målet Boston behövde för att på allvar hitta in i matchen. 1-0 stod sig också till den tredje perioden.

RÄDDADE – PÅ FEL SIDA LINJEN

Väl där ramlade målen in i en strid ström. Brandon Carlo gjorde 2-0, Karson Kuhlman 3-0. Jordan Binnington hade en tuff kväll på jobbet i St. Louis mål medan Tuukka Rask kändes omöjlig att överlista i Bostonkassen. Han stoppade puck efter puck och blev en allt tydligare matchvinnare för Bostons del. Till och med när Ryan O’Reilly gjorde 3-1-målet bjöd Rask på en spektakulär räddning – problemet var bara att han stoppade pucken när den var någon centimeter innanför mållinjen.
– Han har varit outstanding i hela slutspelet. Kollar du hur han spelat i match sex under slutspelet ser du att han varit otrolig. I Toronto, i Columbus, i St. Louis nu. Det går inte att säga tillräcklig bra saker om honom. Han är så stabil varje kväll. Ingen av oss var bra i den första matchen mot Toronto men i övrigt har han varit vår bästa spelare i slutspelet och vi behövde honom i kväll, sade coachen Bruce Cassidy till NESN efter matchen.

Men den där slutforceringen kom aldrig. I stället för 3-2 kom 4-1 från David Pastrnak och senare även 5-1 från Zdeno Chára. Lagkaptenens mål kom i tom kasse och säkrade definitivt segern för Bruins del. Nu får de i stället den chans som St. Louis hade i natt – det vill säga att säkra en Stanley Cup-titel på hemmaplan. För första gången sedan 2011 går finalserien nämligen till sju matcher. Även då var Boston inblandade och vann med 4-0 på bortaplan mot Vancouver.
– Hela hockeyvärlden älskar en match sju. Må det bästa laget vinna, sade Bruce Cassidy på presskonferensen.

AVGÖR MÅLVAKTSDUELLEN?

Trots att Blues inte orkade stänga butiken i natt går de in i finalmatch sju med ett gott självförtroende.
– Om jag för fyra månader sedan hade fått erbjudandet om att få spela en sjunde Stanley Cup-final så hade jag tagit den, konstaterade coachen Craig Berube.

Boston vann skotten med 31-29 så det går att konstatera att målvaktsspelet var den stora skillnaden mellan lagen. Medan Tuukka Rask gjorde sin bästa match i finalserien hade Jordan Binnington det tungt. Kanske blir det den duellen som avgör match sju, natten till torsdag, också?