Foto: Bildbyrån

Antingen skulle Joakim Nordström eller Oskar Sundqvist ta sig in i den exklusiva skara som vunnit två Stanley Cup och någon av dem skulle bli förste svensk att göra det med två olika klubbar. Det blev Sundqvist som skrev historia. Men har du koll på de övriga svenska mästarna?

Två nya svenskar skrev in sig i historiaböckerna i natt när St. Louis vann. Veteranerna Carl Gunnarsson och Alexander Steen vann nämligen Stanley Cup för första gången och finns nu med bland de 40-talet svenskar som vunnit mästerskapet i Nordamerika.

Fem personer har vunnit mer än två gånger och ytterligare tio står på exakt två titlar. Fler är de alltså inte, de som lyckats med samma bedrift som Oskar Sundqvist.

HÄR ÄR SVENSKARNA SOM VUNNIT

Fyra Stanley Cup-titlar: Stefan Persson, New York Islanders,  Anders Kallur, New York Islanders, Nicklas Lidström, Detroit, Tomas Holmström, Detroit.

Tre Stanley Cup-titlar: Niklas Hjalmarsson, Chicago.

Två Stanley Cup-titlar: Tomas Jonsson, New York Islanders, Willy Lindström, Edmonton, Ulf Samuelsson, Pittsburgh, Peter Forsberg, Colorado, Tommy Albelin, New Jersey, Johnny Oduya, Chicago, Marcus Krüger, Chicago, Carl Hagelin, Pittsburgh, Patric Hörnqvist, Pittsburgh, Oskar Sundqvist, Pittsburgh och St Louis.

En Stanley Cup-titel: Mats Hallin, New York Islanders, Mats Näslund, Montreal, Kjell Dahlin, Montreal, Kent Nilsson, Edmonton, Håkan Loob, Calgary, Kjell Samuelsson, Pittsburgh, Tomas Sandström, Detroit, Anders Eriksson, Detroit, Fredrik Olausson, Detroit, Fredrik Modin, Tampa Bay, Niclas Wallin, Carolina, Samuel Påhlsson, Anaheim, Henrik Zetterberg, Detroit, Johan Franzén, Detroit, Niklas Kronwall, Detroit, Mikael Samuelsson, Detroit, Andreas Lilja, Detroit, Viktor Stålberg, Chicago, Joakim Nordström, Chicago, David Rundblad, Chicago, Nicklas Bäckström, Washington, André Burakovsky, Washington, Christian Djoos, Washington, Carl Gunnarsson, St Louis, Alexander Steen, St Louis.