Sebastian Aho.
Nyheter

BOMBEN: Försöker sno Carolinastjärnan – ger honom ett offer sheet

ANNONS

För första gången sedan 2013 får vi se ett offer sheet. Montréal har erbjudit Sebastian Aho ett femårskontrakt värt drygt åtta miljoner dollar per år.
– Han vill vara här. Han gick med på det här, säger Montréals GM Marc Bergevin.

Senast det hände var 2013. Då gav Calgary Ryan O’Reilly ett offer sheet på två år, värt tio miljoner dollar. Han accepterade erbjudandet, men hans dåvarande klubb Colorado matchade budet och O’Reilly blev kvar.

Sedan dess har det gått sex år utan att ett offer sheet delats ut i ett försök att sno en restricted free agent från ett motståndarlag. Men i kväll hände det. Montréal gav Carolinas finske stjärncenter Sebastian Aho ett offer sheet. De har erbjudit honom ett femårskontrakt med en lönetaksträff på 8.454 miljoner dollar – och finländaren själv har accepterat och skrivit på.
– Han vill vara en del av vår grupp med många unga spelare, sade Montréals GM Marc Bergevin på en pressträff.

LÄS ÄVEN: Måns Karlsson om offer sheets

Carolina har nu en vecka på sig att matcha Montréals bud. Väljer de att göra det blir Sebastian Aho kvar i Hurricanes med just det kontraktet som Canadiens erbjöd. Väljer de att inte matcha budet är Aho en Montréalspelare de kommande fem åren.
– Vi har tittat på många olika lösningar och identifierade sedan att han är den spelaren vi vill ha. Han vill vara här. Han gick med på det här, fortsätter Bergevin.

FÅR KOMPENSATION

Då tvingas den kanadensiska storklubben dock kompensera i form av ett förstarundeval, ett andrarundeval och ett tredjerundeval. Så är systemet med offer sheets uppbyggt.
– Min sommar blev precis bättre för nu kommer jag inte behöva spendera hela sommaren med att jobba på det där kontraktet, sade Carolinas GM Don Waddell och syftar då till att han nu inte behöver förhandla med Aho längre.

Sebastian Aho kommer från en kanonsäsong med 83 poäng på 82 matcher. Han är en av många spelare som tippas kunna få ett offer sheet i sommar. Bland övriga namn märks Mitch Marner, Patrik Laine, Kyle Connor och Brayden Point. Kanske kan Montréals val att göra detta mot Aho öppna för att vi får se flera offer sheets de kommande dagarna?

På twitter skickade Carolina sedan en syrlig passning mot Montréal – och antydde minst sagt med all önskvärd tydlighet att de kommer matcha Canadiens erbjudande…

Senast en svensk blev ”offer sheetad” var Niklas Hjalmarsson som blev det av San Jose 2010. Då valde Chicago dock att matcha budet och svensken blev kvar och vann sammanlagt tre Stanley Cup med Blackhawks.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 28 april
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games