Madelene Hall blickar framåt.
SDHL 1

Lägger tuffa säsongen bakom sig: ”Hockeymässigt vill jag bara gå vidare och tänka framåt”

ANNONS

Hon kom bara till spel i 13 matcher den gångna säsongen. Nu har Madelene Hall lagt en tung säsong bakom sig och ser framemot en ny säsong i Leksand – som trots tunga spelartapp har ett intressant lagbygge på gång.
– Det nämns mycket om folk som lämnar, men det även många duktiga som är kvar, vilket ger en trygg känsla i mig, säger Madelene Hall till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Förväntningarna på Leksand i SDHL förra säsongen var höga. Namn som Anna Borgqvist, Danielle Stone, Hanna Sköld, Samantha Hanson, Gracen Hirschy och Tawnya Guindon hade knutits till den redan starka truppen med bland andra Elin Lundberg, Hanna Lindqvist, Wilma Johansson, Julia Åberg, Madelene Hall och inte minst jättetalangen Maja Nylén Persson.

Nu blev slutspelet inte alls vad kullorna från Leksand hade hoppats på. Det blev respass redan i kvartsfinalen mot HV71. Leksand har heller aldrig varit i en SM-final sedan intåget i högsta serien säsongen 1999/2000.
– Vissa säsonger har varit bättre och andra mindre bra. Vi har aldrig varit ett lag med så kallade stjärnor, men ändå alltid haft en hyfsat jämn trupp, berättar Leksands rutinerade Madelene Hall då hockeysverige.se träffar henne på Gammelgårdarna i Leksand med utsikt över Siljan och mot vackra Leksands kyrka.
Hall fortsätter:
– Jag tror mycket på det här med att få ihop laget både på och utanför isen. Sedan är det så att många delar måste klaffa. Man måste också ha dom här spelarna som sliter i det tysta för att andra spelarna ska få utrymme och kliva fram. Jag tror att det behövts ha varit en mix samtidigt som vi hade behövt lite flyt också.

”KLART ATT DET BLIR TUFFT”

Leksand har genom åren också haft en väldig omsättning på tränarsidan där laget nästan aldrig haft samma tränare under två säsonger i rad, vilket gjort att kontinuiteten där saknats.
– Klart att det blir tufft när vi får ny tränare i princip varje säsong. Det är också vad jag menar med att många detaljer måste klaffa, alltså även uppifrån som dom får en inblick i laget, hur folk fungerar, hur SDHL fungerar och så vidare

Madelene Halls starkaste säsong i Leksandströjan är annars 2017/18 då hon på 29 matcher svarade för tolv mål och totalt 26 poäng.
– Jag fick mycket utrymme, producerade en hel del och hade en bra kemi med dom jag spelade med. Bland annat då Wilma Johansson. Vi har klickat bra.
– Dessutom fick jag mycket förtroende i både powerplay och boxplay. Jag var även OS-reserv den säsongen. Sedan hoppas jag på en den här säsongen ska bli min bästa, säger Hall med ett leende.


Madelene Hall. FOTO: Ronnie Rönnkvist

MISSADE STORA DELAR AV SÄSONGEN

Förra säsongen var inte lika lyckad för Leksandsforwarden. Det blev bara 13 matcher, tre mål och totalt åtta poäng.
– Säsongen som var… Jag var borta en del på grund av personliga skäl. Hockeymässigt vill jag bara gå vidare och tänka framåt.

Hur hittade du tillbaka till hockeyn?
– Jag har alltid känt att hockeyn är kul. Det var mer att jag fick sätta annat framför hockeyn i början av förra säsongen. Sedan var det hela tiden superkul att träffa laget varje dag, så själva motivationen var inte svårt med utan det var bara super att jag fick vara med igen.

Leksand har en rasande massa tunga tapp inför kommande säsong. Bland annat slutar Julia Åberg, Hanna Lindqvist och Tawnya Guindon slutar medan Maja Nylén Persson (Brynäs), Sofia Engström (Modo), Alva Johnsson (Long Island University), Ida Nikula (AIK), Emma Lind (Malmö), Danielle Stone (HV71), Anna Borgqvist (HV71) och Gracen Hirschy (Modo) lämnar laget.
– Självklart är det tunga tapp och givetvis hade jag velat att dom spelat i mitt lag eftersom dom är duktiga, men även fina personer att ha i laget.
– Samtidigt får inte vi gräva ner oss för det och tänka på hur det kunde ha varit. Vi får istället se till vad det kan bli kommande säsong.

MÅNGA LÄMNAR: ”VET INTE VAD ANDRA TÄNKER”

Många lämnar Leksand just nu, är det mer pengar och andra förutsättningar i andra klubbar eller vad tror du det handlar det om?
– Det är nog lite blandat. Jag tror det helt beror på vad man själv har för krav och tänker vad som är bäst deras sin utveckling.
– Däremot tror jag inte Leksand ligger så långt efter andra klubbar när det kommer till det här med ekonomi, men jag vet inte vad andra tänker

Vad har fått dig att stanna kvar i Leksand när många andra valt att lämna?
– Dels trivs jag väldigt fint med att bo i Leksand. Sedan vill jag ge mer i Leksand som klubb. Vi har väldigt fina förutsättningar här för träning och jag tror att jag kommer ta ytterligare ett kliv i min utveckling i och med, vad jag hoppas på, kommer få en stor roll i laget.
– Säsongen kommer bli en utmaning både för mig och laget, vilket jag tror kommer hjälpa mig att ta nya kliv

Hur tänker du kring just med det här att få ta en större roll?
– Jag hoppas på att andra vågar kliva fram då andra spelare lämnar. Då tror jag också andra kommer blomma upp, men det är klart att jag hoppas kunna både få och ta en stor roll på och utanför isen


Hall har klickat bra med Wilma Johansson (bilden). FOTO: Ronnie Rönnkvist

SPÄNNANDE VÄRVNINGAR

Till saken hör att flera landslagsaktuella spelare är kvar i Leksand. Exempel på det är Elin Lundberg, Wilma Johansson och Hanna Sköld. Samtidigt har exempelvis tyska VM-målvakten Jule Flötgren anslutit liksom norska VM-forwarden Andrine Furulund och Frankrikes Betty Jouanny.
– Det nämns mycket om folk som lämnar, men det även många duktiga som är kvar, vilket ger en trygg känsla i mig. Dessutom har vi många som kan ta nästa kliv i sin utveckling, men som inte nämns så ofta.
– Jag tror exempelvis att en spelare som Karolin Malmqvist kommer ta ytterligare kliv. Hon är en riktig kämpe och ger alltid allt på varje träning. Jag hoppas att hon kommer blomma ut lite extra den här säsongen

Hur tänker du kring Leksands nya lagbygge?
– Det blir intressant

Det har ändå kommit in några starka namn.
– Ja och jag såg att det var någon forward som har skrivit på förra veckan. Det blir nog bra och det är ingen idé att fundera och skrota i det där för mycket.
– Vi måste att förtroende för att ledningen och Lars (Stenmark) har koll på vad dom gör

Finns Damkronorna med i dina tankar inför kommande säsong?
– Ja, absolut. Klart att jag siktar dit. Det är en dröm jag har att bli etablerad där

Har du varit i kontakt med förbundskaptenen Ylva Martinsen?
– Inte efter jul, men vi var i kontakt med varandra under sommaren och hösten innan, så vi vet nog om varandra, säger Madelene Hall med ett leende

”SDHL HÅLLER IDAG EN MYCKET HÖGRE NIVÅ”

Madelene Hall har bott åtta år i Leksand sedan hon kom till klubben från Karlstad. Hon har med andra ord sett hockeyn på orten och i Sverige utvecklats.
– Jag har senaste åren börjat reflekterat över det. När jag började här i Leksand, jag har sett klipp från några av våra matcher då och SDHL håller idag en mycket högre nivå. Framförallt har det blivit en jämn nivå.
– Här i klubben… Klart att det är en skillnad. Vi har fått mer utrymme och lyfts mer och mer i klubben, men jag tycker ändå att det är främst helheten med damhockeyn som har utvecklats

Har inte Leksand hängt med riktigt där?
– Det är svårt att säga eftersom jag inte har den inblicken, men klart att jag önskar att flera kommer och tittar på våra matcher. Man kan också önska att klubben såg till att vi kunde få höras och synas mer här i byn. Samtidigt vet jag att dom i klubben gör ett hårt jobb.

Madelene Hall kom till Leksand som 16-åring. Givetvis var det inte alldeles enkelt att flytta hemifrån och ”bli vuxen” i den åldern.
– Det svåraste var att släppa tryggheten med mamma och pappa, allt det här med vardagen. Det är ett stort kliv att flytta hemifrån som 16-åring och ta hand om allt, sig själv, hockeyn och så vidare.
– Jag är väldigt familjekär så det var tufft i början att vara ifrån familjen, säger Leksandsforwarden som trots allt aldrig riktigt varit nära och ge upp Leksand för att flytta hem till Karlstad.
– Jag hade det väldigt tufft första månaderna med den biten. Samtidigt var det superkul med hockeyn. Varje kväll när jag gick och lade mig längtade jag till träningen dagen efter. Helt klart var det hockeyn som höll kvar mig här då. Sedan har det där mer och mer växt bort samtidigt som jag växt in här.

23-åringen har ändå inte helt stängt dörren för att återvända hem till Karlstad en dag för att kanske spela för Färjestad.
– Klart att det vore intressant och det skulle vara superkul om Färjestad kunde ta klivet upp. Jag satsar på min hockey och vill spela i den högsta ligan för att få min utveckling så bra som möjligt, avslutar Madelene Hall innan hon cyklar vidare till Tegera Arean för träning med laget.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL