Foto: Stefan Persson/Bildbyrån

Hans historia är redan känd. För alla har pratat om honom, alla har skrivit om honom, alla har nämnt hans namn i sammanhang där bara de största har fått plats. Det är ungefär sjutton år sedan Henrik Lundqvist klämde sig in i våra hockeyhjärtan för första gången. Och sedan dess har han stannat kvar där. Under alla åren som har gått, ni vet – SM-gulden han vann med Frölunda, OS-guldet han tog med Tre Kronor och Stanley Cup-finalen han spelade tillsammans med Rangers – har Sverige växt fram till ett av länderna som är bäst på att få fram målvaktstalanger. Många hävdar att Lundqvist är en stor orsak till utvecklingen, att drömmande ungdomar har tapetserat sina rum med hans ansikte och tänkt att också de en dag ska spela i världens bästa liga.

När Lundqvist valde att flytta från Göteborg till New York var Linus Söderström bara tio år gammal. Och kanske fylldes även Söderströms pojkrumsväggar av affischer på Lundqvist, han har själv berättat att Rangers-målvakten har varit en stor förebild för honom när han växte upp och att han sneglade på Lundqvists spelstil för att slipa på sitt eget målvaktsspel.

Den detaljen gör knappast Söderströms framgångssaga sämre. Det var nämligen han – som den här säsongen – såg till att peta ner Lundqvist från en av hans troner som han samlat på sig under sin magiska karriär. När grundserien summerades hade Söderström slagit rekordet för minst antal insläppta mål per match – vilket, sedan tolv år tillbaka, alltså var ett rekord som tidigare tillhörde hans barndomsidol.

Med den här säsongen i backspegeln är det inte svårt att se Söderströms talang. På samma sätt är det inte speciellt svårt att hitta vissa kopplingar mellan honom och en ung Lundqvist.

HV71-målvakten spelar nämligen med en enorm närvaro och fokus. Det är som att yttre omständigheter inte påverkar honom. Han står alltid kvar där i målburen. Lugn. Metodisk. Motar puck efter puck så att hans lag ofta får en chans att kliva ifrån och stänga matchen. Och trots att misstagen har kommit i hans målvaktsspel har han lyckats studsa tillbaka snabbt, aldrig tillåtit de negativa perioderna stanna kvar för länge. Kanske är det just den sista egenskapen som skiljer de riktigt duktiga målvakterna från resten. Att i alla lägen – hur jobbig situationen än ser ut – kunna omvandla en tuff matchbild till något bättre. Det är som att Söderström, som bara är tjugo år gammal, redan har skaffat sig de viktigaste verktygen som behövs för att lyckas i en bransch där bara riktigt bra prestationer räknas.

Men det finns också andra värden som han bär på. Egenskaper som får honom att lyfta över all framgång han hittills har spelat till sig.

Förra säsongen samlade han nämligen mod till sig och berättade att han har Aspergers syndrom. Och trots att han aldrig har gömt diagnosen för sin närmaste omgivning var han nervös att gå ut i media och berätta sin historia. Trots den gnagande oron innanför bröstkorgen valde han ändå att våga. Mest för att hjälpa andra i en liknande situation.
– Budskapet jag vill skicka till de som har det tufft i dag är att man inte ska vara rädd för den man är, utan det går att göra det här till något väldigt positivt, sa han då till Hockeysverige.

Efter det har han bevisat – gång på gång – att en diagnos inte behöver vara ett hinder för en hockeymålvakt, utan snarare en styrka. Något som förbundskaptenen Rikard Grönborg var inne på för ungefär ett år sedan:
– Vi är stolta över hur han har hanterat allting. Det är faktiskt så att den här diagnosen gör att han har bättre fokus än de flesta andra människor.

Det finns mycket som pekar på att Söderström kommer att bli en stormålvakt i framtiden. Kanske inte en ny Lundqvist – eller så blir han precis det. Vi får helt enkelt vänta på svaret. Just nu återstår det att se om han, tillsammans med ett nyfött HV71, redan under sin första säsong i SHL får bli en vinnare. Mycket talar för det: även om resan dit är tuff och snårig.

Hur det än blir – och hur än Söderströms karriär utvecklar sig – får vi aldrig glömma bort det han gjorde för över ett år sedan.

Hur han faktiskt vågade kliva fram och blotta sitt hjärta för att hjälpa andra att växa mot himlen.