Foto: Bildbyrån

Det var precis som en glimrande amerikansk feelgood-rulle när Fabian Brunnström gjorde sitt tredje mål i matchen mellan Dallas och Nashville för nästan tio år sedan. Det kändes som att alla började tro på sagor just den kvällen. För hela hockeyvärlden stannade upp, pekade på den unge svensken – som bara två säsonger innan hade spelat i Hockeyettan – och skrek: här har vi en framtida världsstjärna, vi lovar, han kommer att trollbinda oss fram till den dagen han väljer att sluta.

Nästan sex år senare ringde jag upp Brunnström för att fråga honom vad som egentligen hade gått snett. Efter den där osannolika hattrick-matchen hade han skickats ned i AHL, trejdats till Toronto och Detroit, återvänt till Sverige för att spela med Frölunda och sedan: flyttat till Leksand för att få en önskad nytändning i sin komplicerade karriär. Och visst, poängen ramlade in då och då – men det var som att det aldrig riktigt ville lossna för honom. Som att någonting inte riktigt stämde för en spelare som ibland kunde dominera matchbilderna totalt.

Jag minns att jag blev överraskad över hans uppriktighet när jag frågade hur det kom sig att han – som fullständigt överglänste sin NHL-debut – hade så svårt att hitta en jämnhet i sitt spel trots att han nu spelade på en lägre nivå. Det märktes att han hade funderat på allting under många timmar: analyserat varför det gång på gång låste sig för honom, varför han aldrig riktigt kunde plocka fram det där flytet i sitt spel lite oftare.
– Jag är lite av en humörspelare på det sättet att om jag får in ett tidigt mål så har jag en förmåga att höja mitt spel. Samma sak gäller åt andra hållet, att jag kan tappa självförtroende om saker inte går bra från början i en match. Kanske har jag funderat för mycket på sådana saker, vad det har bottnat i. Jag har under många år tänkt för mycket, det har på många sätt varit min värsta fiende, sa han och suckade djupt.

Det är inte bara han själv som under de senaste åren har försökt knäcka gåtan kring hans invecklade karriär – många andra har försökt förstå sig på varför det aldrig riktigt släppte för honom. Lika många har kopplat ihop hans dalande karriär med den där magiska NHL-debuten: sagt att han levde med alldeles för mycket press efter den matchen, att det var en osund målexplosion som satte orimliga förväntningar på honom som han aldrig skulle kunna nå upp till. När jag undrade om han själv kände så pekade han istället på sporten – men framförallt medias – ständiga och hänsynslösa jakt på att hitta en ny saga att fascineras över.
– Det blev en sådan enorm uppståndelse kring min övergång till Dallas. Själva hattricket är något jag aldrig kommer att ångra. Men att det var sådan stor uppståndelse kring min övergång, var någonstans jag skulle spela i NHL och hur långt jag skulle kunna ta mig, kanske inte var det bästa om man ser till pressen som det förde med sig.

Det var nog aldrig särskilt konstigt att det ändå blev som det blev, att förväntningarna faktiskt rusade iväg till den där orimligt höga nivån. Brunnströms resa fram till NHL-debuten var nämligen något som nästan alla fantiserar om minst en gång under livet. För när vi slår i historieböckerna berättar den att vissa personer kan ta sig från en plats i bakgrunden till att plötsligt bli den som alla pratar om. Kalla det inte en succé över en natt, han tog sig ändå dit med hårt jobb – men det är ändå få spelare som har snuddat vid det fenomenet på samma sätt som Brunnström gjorde.

Nu har han som 32-åring valt att avsluta sin karriär. Och jag tänker att den inte bara handlar om den där olösta gåtan som så många har pratat om: hans karriär berättar också om den gången han hjälpte Borås HC upp till Hockeyallsvenskan efter att han vunnit poängligan, den lyser upp hans nominering till årets rookie som han tilldelades under sin tid i Färjestads BK, den ler åt hans insats när han hjälpte Malmö Redhawks att ta sig tillbaka till SHL – men kanske mest kramar den om varje kraftfullt och inspirerande steg han tagit för sin moderklubb Jonstorps IF. Som att han lyst upp vägen för alla ungdomar som drömt och fortfarande drömmer om att en dag bli den som alla andra pratar om.

Visst blev inte Brunnströms karriär den som vi alla hade hoppats på efter den där sagolika NHL-debuten. Men det stoppade inte honom från att trollbinda oss fram till den dagen han valde att sluta.