Foto: Bildbyrån

Victor Ejdsells framtid ser ljus ut. Även hans moderklubb hade kunnat känna samma sak. Nu blir istället Viking HC utan pengar – trots att den är en stor anledning till att Ejdsell tog sig hela vägen till NHL. 

När Fabian Brunnström för några veckor sedan bestämde sig för att berätta för omvärlden att hans karriär var över skrev han ett personligt meddelande. I orden – som var sprängfyllda med kärlek till alla som hjälpt honom att nå dit han nådde – tackade han inte bara elitklubbarna som han fick chansen att representera. Redan på den andra raden nämnde han sin moderklubb Jonstorps IF, där han tog sina första skridskoskär redan som femåring.

Han skrev – som att hans hjärtslag slog mot tangentbordet – att det inte fanns någon annan klubb som haft större inverkan på hans karriär.

Sedan dess har jag tänkt på Brunnströms ord. Och funderat på vad ett ursprung egentligen betyder för oss, att det liksom tatueras innanför våra bröstkorgar. Vi minns människorna som fanns vid vår sida när vi växte som personer: som kramade om oss när vi kände oss vilsna – som log när vi vågade bryta oss loss från rädslan och osäkerheten, som verkligen var stolta när vi nådde våra mål.

Vi glömmer aldrig vårt ursprung – vi kan inte sudda ut det.

Men jag undrar, med tanke på vissa omständigheter, om ishockeyn verkligen ger tillbaka till det ursprunget på bästa sätt. Om vi – någonstans i den här snabbspinnande karusellen av pengar och framgång – har missat att ge våra moderklubbar rätt förutsättningar att fortsätta blomstra.

De senaste dagarna har Viking HC sprängt sig genom molnen. Division 2-klubben har nämligen fått uppleva någonting mycket ovanligt: att en av deras spelare har tagit sig hela vägen fram till NHL. Det är inget annat än en saga, en berättelse som viskar att livet ibland kan vara den där magiska resan som vi ofta fläter ihop i våra drömmande huvuden.

Men mitt i den rusiga känslan av odödlighet finns det något som skaver.

När Victor Ejdsell satte sin namnteckning på NHL-kontraktet med Nashville Predators visade det sig att hans moderklubb – den han spelade i tills han blev 17 år – inte får några pengar i affären. Svenska ishockeyförbundet har ett avtal med NHL som går ut på att ersättning betalas ut till de klubbar som har haft den färska NHL-spelaren i sin organisation under de fyra senaste säsongerna. Detta betyder den här gången att både Färjestads BK och BIK Karlskoga får dela på NHL-pengarna för Ejdsells nya kontrakt.

Men Viking blir – förutom utbildningsersättning – helt utan pengar. Trots att det är i den klubben som Ejdsell har vuxit både som person och spelare. Trots att det är i den klubben han har träffat människor som har kramat om honom när han känt sig vilsen, men som också har stöttat honom att bryta sig loss från mängden och göra det omöjliga.

Det kan inte vara så. Pengarna behöver sippra ner i de lägre divisionerna. Moderklubbarna måste få betalt: annars riskerar vi att de långsamt dör ut.

En enkel lösning – istället för fyraårsavtalet – skulle vara att alltid ge moderklubbarna en fast procentsats på affären. På det sättet skulle de alltid vara säkra på att få en del av pengarna – vilket i sin tur skulle skapa ett bredare hockeylandskap i Sverige.

Och visst kan det även finnas orättvisa sammanhang i den tanken. Som att en moderklubb – som bara har fostrat spelaren under relativt få år – får chansen att fylla på sin kassa med pengar som kanske andra klubbar är mer värda.

Men helt ärligt: ser vi inte hellre ett alternativ där de mindre klubbarna har större chans att få en del av pengarna? Det är ju dem – om några – som lever i en verklighet där varje krona kan vara skillnaden mellan konkurs eller möjligheten att fostra en ny NHL-stjärna.

9 thoughts on “HÖGSANDER: Att Ejdsells moderklubb blir utan pengar visar att vi är på väg åt fel håll

 1. Detta är för sorgligt, snacka om att såga av grenen som man sitter på. Urvalet på spelare kommer att minska markant om man glömmer bort småklubbarna och deras verksamhet/ekonomi!

 2. Kan bara instämma. Att Viking inte får del av pengarna är skamligt.

  Personligen kan jag även tycka att det är högst moraliskt tveksamt att FBK ska ha 75%. Visst att Ejdsell tillhörde dem under tre säsonger, men det var samtidigt tre säsongen där han aldrig riktigt fick chansen. Sporadiska matcher i SHL, utlåning till Timrå. Han har själv sagt att självförtroendet inför senaste säsongen var sådär. Varför ska då FBK, som inte direkt lever på marginalen, få den största påsen pengar när han har spelat färre (23) a-lagsmatcher i deras tröja än i Timrås (25)? När det är säsongen i BIK, där han fick mycket istid och en utvecklande roll, som burit fram till NHL-kontraktet?
  Det rimligaste i mina ögon hade varit om Viking och BIK fått dela på huvuddelen av pengarna, en hyfsad påse till Timrå och bara en liten del till Färjestad. Fast det där med rimlighet i fördelning av pengar är ju inte direkt svensk hockeys adelsmärke.

  Dock fint av BIK att, om det som står i lokalpressen stämmer, på eget initiativ dela med sig av sin andel till Viking. Till skillnad från stora och rika FBK som väljer att behålla allt själva. Solidaritet mellan dem som har det knapert, finns inget vackrare. Synd bara att det ska behöva hamna där, Viking borde fått sina cash ändå.

 3. Bik Karlskoga som själva har dålig ekonomi överväger att ge en summa till Viking men inte Färjestad. Är någon förvånad? Värt att skriva om tycker jag!

 4. Viktig fråga. Finns knappt en elitförening som utvecklat spelare utan det är de små föreningarna som UTVECKLAR spelare. Elitföreningarna FÖRÄDLAR däremot på ett ypperligt sätt.

  Men moderklubbarna skall självklart ha pengarna.
  Oftast är en blivande spelare 4-6 år i elitklubbarnas och 8-10 år i moderklubben.

 5. Karlskoga delar med sig till Viking – men inte FBK

  NWT kunde berätta att moderklubben Viking inte fick ett öre i ersättning när Victor Ejdsell skrev NHL-kontrakt med Nashville. Hela summan, bortåt 300 000 dollar (drygt två och en halv miljon kronor), går till Färjestad och BIK Karlskoga. Sådana är reglerna.
  Nu ska Karlskoga dela med sig till Viking – men inte Färjestad.

 6. Finns folk i förbundet som tycker de jobbat fram ett fantastiskt avtal som innebär utveckling för svensk ishockey gör om gör rätt

 7. Tror du är fel ute vad gäller fördelningen av pengarna. Vad jag förstått är fördelningen FBK 75% o BIK Karlskoga 25%. BIK som trott på Victor, utvecklat o givit honom chansen får alltså markant mycket mindre ån FBK. Hockeyförbundet borde se till, att även moderklubbarna får del av övergångspengarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *