Alex DeBrincat. Foto: Getty Images

Att 38 spelare gick före Alex DeBrincat i draften 2016 berättar en hel del om hur NHL-klubbarna vill att deras spelare ska vara utformade. Nu tystar den 19-årige målskytten inte bara alla som någonsin har tvivlat på honom – han berättar även hur mycket vi kan missa om vi fortsätter att lita på våra fördomar.

De som hade följt Alex DeBrincat på nära håll inför draften 2016 förstod antagligen ingenting av det som utspelade sig inne i First Niagara Center i Buffalo för snart två år sedan. Talang efter talang klev upp på det upplysta podiet och drog på sig sina nya klubbtröjor, skakade hand med pamparna och log in i de smattrande presskamerorna för att visa sin uppskattning över att deras största dröm precis hade gått i uppfyllelse.

Men Alex DeBrincat? Han fick vänta. Och vänta. Och vänta lite till innan till slut Chicago Blackhawks tillkännagav att de hade valt att tinga anfallaren som hade sprutat in mål i OHL under de två senaste säsongerna. I dag är det svårt att förstå hur en sådan talangfull spelare inte ens kunde gå i den första rundan av draften – speciellt med tanke på att han smällde in sitt första NHL-hattrick i natt mot Anaheim.

BLEV RATAD PÅ GRUND AV LÄNGDEN
Anledningen till att Alex DeBrincat fick se talang efter talang väljas före honom den där draftomgången handlade mycket om hans längd. Med sina 171 centimeter hade han enligt många experterna inte mycket att komma med rent fysiskt – vilket uppenbarligen räckte för att flera NHL-klubbar skulle rata honom när de hade chansen att knyta till sig en renodlad målmaskin.

Visst är det enkelt att vara efterklok nu när Alex DeBrincat gör succé med Blackhawks – men jag tycker ändå att 19-åringens historia är värd att lyfta fram för att visa hur våra föreställningar om hur saker måste vara ibland kan stjälpa oss. Sedan Alex DeBrincat började skapa eko i hockeyvärlden har han nämligen jobbat i en hård och orättvis motvind.

När han inför förra årets JVM-turnering hade skjutit 30 mål på 28 OHL-matcher svarade USA:s ledning med att peta honom – och när Blackhawks inför den här säsongen fick frågan om de skulle våga ge Alex DeBrincat chansen i hetluften sa klubbens scoutchef Mark Kelley följande:
– Jag kan berätta att om han hade varit längre hade vi haft en annan konversation nu.

Men istället för att peka på sina egna brister – precis som omgivningen gjort gång på gång – har Alex DeBrincat smulat sönder alla seglivade fördomar om att kortväxta spelare inte har någonting i NHL att göra. Ett konkret sätt att lyckas med just det har varit att tävla mot betydligt större motståndare för att göra sig redo för tuffare och tuffare närkamper.

Den målmedvetna satsningen, som han påbörjade för flera år sedan, var en av anledningarna till att Blackhawks i slutändan vågade drafta honom. Klubben såg nämligen det flera andra inte såg.
– Vi gjorde väldigt mycket efterforskning på honom och han har spelat med äldre killar under hela sin uppväxt. Han har alltid lirat mot större killar och ändå stått ut, sa scoutchefen Mark Kelley i somras angående valet att slutligen satsa på målsprutan.

STOD FÖR HISNANDE POÄNGPRODUKTION
Att ens de här tankegångarna har existerat – både hos USA:s juniorledning men också hos Chicago Blackhawks – är egentligen rätt otroligt med tanke på att Alex DeBrincat under sina 191 OHL-matcher stod för hisnande 332 poäng. Liknande diskussionerna, både bakom stängda dörrar men även i mediala sammanhang, hade knappast existerat om Alex DeBrincat hade varit 15 centimeter längre.

Hans tuffa men framgångsrika resa de senaste åren är en saga som alla borde känna till innan de fortsätter att se honom dominera NHL-matcher. Hans sätt att hela tiden tysta tvivlarna och lysa upp vägen för nästa generation av kortväxta spelare är nämligen en av de viktigaste berättelserna vi kan ta med oss den här säsongen.