Ben Lovejoy.Foto: Getty Images

Han vet själv inte hur det är att drabbas av en hjärnskakning. Men han har under sina år som hockeyspelare sett hur hans lagkamrater har lidit. Nu väljer Ben Lovejoy att donera sin hjärna till Concussion Legacy Foundation för att vi ska förstå våra hjärnor lite bättre.

Vissa människor vet vad de måste göra. Ben Lovejoy är definitivt en av dem. New Jersey Devils-backen har under sin långa karriär sett hur flera av hans lagkamrater har brutits ned framför ögonen på honom. Hjärnskakningar har nämligen den hemska förmågan. Våld mot huvudet skördar inte bara fysiska offer – det gräver ner sig i psyket och slår bo där: dränker verkligheten med negativa tankar.

Ben Lovejoy har aldrig fått uppleva det där själv. Men det stoppar inte honom från att vilja göra skillnad. För sporten – och människan.

Nu har han bestämt sig – som den första aktiva NHL-spelaren – att donera sin hjärna till Concussion Legacy Foundation i Boston.
– Hockeyn har varit god mot mig. Den har hjälpt mig att få massor av vänner, att resa jorden runt och har varit ett underbart jobb. Hela mitt liv har kretsat kring ishockey. Jag vill ge min hjärna för att göra sporten säkrare, säger Ben Lovejoy till TSN.

”HAFT LAGKAMRATER SOM HAR KÄMPAT”

Den allroundinriktade backen börjar antagligen se slutet på sin långa karriär, som slog i toppen när han fick lyfta Stanley Cup med Pittsburgh Penguins för två år sedan. Han är trots allt 33 år och har spelat över 400 matcher i världens bästa liga.

Kanske är det därför han vill ge tillbaka till sporten som har gett honom så mycket.
– Jag är bortskämd som har fått göra det här så länge. Jag har haft lagkamrater som har varit superstjärnor, men också de som har spelat i de lägre ligorna som har kämpat, som har missat tid, som har fått sina karriärer ödelagda på grund av hjärnskakningar. Jag vill göra allt jag kan för att hjälpa.

För Concussion Legacy Foundation är Ben Lovejoys bidrag viktigt. Det är avgörande att stiftelsen får in hjärnor för att kunna skapa en helhetsbild av problemet.
– Professionella idrottare kan skapa bättre förutsättningar för sig själva, för sina lagkamrater och deras barn genom att donera sina hjärnor, berättar Chris Nowinski, som har varit med och grundat Concussion Legacy Foundation.

Tillsammans med forskare vid CTE Center, som är kopplat till Boston University, får stiftelsen fram viktigt forskningsunderlag som hjälper sporten att förstå vad som egentligen händer i våra hjärnor vid smällar mot huvudet. Dr. Ann McKee har studerat över hundra hjärnor hos tidigare spelare inom amerikansk fotboll och NHL för att säkerhetsställa om upprepat våld mot huvudet leder till CTE, vilket är en förkortning för kronisk traumatisk encefalopati. Ett tillstånd som kan förknippas med symptom som humörsvängningar, depressioner och våldsamt beteende.

VÅRA HJÄRNOR ÄR KOMPLEXA OCH KÄNSLIGA

Dr. Ann Mckee har gjort stora framsteg och diagnostiserat de tidigare NHL-spelarna Reggie Fleming, Rick Martin, Bob Probert och Derek Boogaard med CTE. Men forskningen får aldrig bromsas upp. Våra hjärnor är komplexa och känsliga och desto mer vi vet – desto färre behöver lida i det tysta.

Genom att Ben Lovejoy, som första aktiva NHL-spelaren, väljer att ta det första steget öppnar han dörren för att fler spelare kommer att fundera på svåra men viktiga frågor kring våra hjärnor. Det kan i sin tur skapa ett större bidrag till forskningen: som i slutändan kan göra så att vi aldrig chansar vid fel tillfällen, eller skapar en kultur som handlar om att bita ihop när vi verkligen inte borde.

Vissa människor vet vad de måste göra. Ben Lovejoy har sett alldeles för mycket lidande för att titta bort. Visst stod han på toppen av karriären när han lyfte Stanley Cup för två år sedan – men hans beslut att kliva fram för att ge hjärnforskningen en knuff framåt är det som verkligen kommer att betyda något i längden.