Anze Kopitar.Foto: All Over Press

Den här NHL-säsongen har på många sätt handlat om Steven Stamkos och Nikita Kutjerovs dominans. Men i skuggan av duons succé har en stukad superstjärna återuppstått och på allvar gett sig in i kampen om poängligatiteln.

För Anze Kopitar borde hockeylivet ha lekt förra säsongen. Den 30-årige centern hade i början av 2016 kritat på ett monsterkontrakt värt 80 miljoner dollar och fick inför säsongen en ännu mer framträdande roll i Los Angeles Kings. Efter åtta år som assisterande kapten broderades äntligen ett C på bröstet – och förväntningarna på den slovenske anfallaren var högre än någonsin.

Men redan i inledningen av säsongen märkte Kings fans att det var någonting som inte stämde med deras superstjärna – han som tidigare hade tagit deras lag till två Stanley Cup-titlar. Efter att Kopitar varvat upp inför NHL-säsongen med tre OS-kvalifikationsmatcher tillsammans med Slovenien och därefter sex World Cup-matcher med Team Europe var det som att den storslagna liraren med de sylvassa handlederna hade dundrat in i en vägg som var murad med sviktande självförtroende och dåligt flow.

”KUNDE INTE SKJUTA PÅ TRE MÅNADER”

Efter en knackig start med Kings – med sju vinster och åtta förluster – kom nästa tunga besked. I förlustmatchen mot Ottawa Senators i mitten av november skadade Kopitar sin handled. Fast besluten att vända den negativa trenden bestämde han sig för att inte säga någonting om sina smärtor.
– Han sa aldrig ett ord. Han kunde inte skjuta på tre månader, säger Kings president Luc Robitaille till nhl.com. Det skadade hans produktion. Målen kom inte för att han inte kunde skjuta, minns Robitaille som fick se sin stjärna sjunka längre och längre ned i formsvackan.

Med den grusade säsongen i backspegeln, som slutade med att Kings missade slutspel och Kopitar gjorde sin poängmässigt sämsta NHL-insats, var det enkelt att peka på den negativa utvecklingen som ett personligt nederlag. Men det är också – om man ser till människan bakom allting – en passage där vi kan lära oss någonting viktigt. Hockeyspelare har alltid haft en förmåga att prestera under enorm press, men i en vardag där bara positiva siffror räknas som verklig framgång är det lätt att missa vad press faktiskt kan göra med en person som förväntas balansera en klubbs drömmar på sina axlar.

Med tanke på allt positivt som Kopitar befann sig i innan förra säsongen drog igång borde han, i något slags logiskt framgångstänk, ha klivit fram och spelat sin livs bästa ishockey. Istället pressades hans poängproduktion neråt, samtidigt som han försökte att leda sina frustrerade och besvikna lagkamrater. I ekot av Kopitars nya monsterkontrakt och det nyvunna ansvaret som kapten visade han att pressen till slut blev för stor för honom att hantera, trots att han alltid hade varit stjärnan att luta sig mot när det stormade som mest för Kings.

RUSKAT AV SIG BESVIKELSEN

Kopitar är knappast den första stjärnspelaren som har tappat bort sig själv. Bakom all press gömmer sig alltid en människa som försöker att göra både sig själv och sin omgivning nöjd. Och det skadar knappast att då och då, trots spelarnas feta löner, skapa en större förståelse för de tunga perioderna och faktiskt våga omfamna det som svider. Det brukar ofta leda till någonting bättre framöver. Det visar inte minst Kopitar just nu.

Efter att han gått igenom en av karriärens tuffaste prövningar glänser han just nu i ett Los Angeles Kings som tillhör toppen av NHL. Med 16 fullträffar och 22 assist är det bara Tampa Bays superduo Steven Stamkos och Nikita Kutjerov som är före Kopitar i poängligan – vilket berättar en hel del om hur Kopitar har ruskat av sig förra årets besvikelse.

Och något säger mig att vi, trots att Kopitar bara är fyra pinnar från poängligaledningen, inte har upplevt hans bästa ishockey ännu. Svåra tider har ofta en förmåga att få spelare att hitta saker hos dem själv som de inte visste fanns.