AIK

Att locka med ”tjejkväll”

ANNONS

Ikväll tar AIK emot HV71 på Hovet, och dagen till ära har man annonserat ut att det är ”tjejkväll”. Med detta menar AIK att arrangemanget har en mer ”kvinnlig touch” då man byter ut öl, varmkorv och vrål mot bubbel, caesarwrap och Agneta Sjödin.

Det är en bra tanke. Jag vill också att fler tjejer ska gå på hockey och inse hur underbart det är med sport överlag. MEN, det finns ett stort MEN i AIK:s ekvation…

1. Man utgår från att alla kvinnor, som homogen grupp och norm, gillar dessa lockbeten och att de krävs för att kvinnor ska bemöda sig med att köpa biljettpaketet. Det är så förbannat tröttsamt. Man bjuder in en påstådd ”kvinnlighet”, inte kvinnor.

2. Man exkluderar andra kvinnor, sådana som gillar hockey men ger blanka fan i att få en goodiebag från ”Finare fransar” och ”Glitter”. En annan samarbetsparter är RFSU, och jag vågar sätta pengar på att en och annan kondom lyckats smyga sig in i den där gåvopåsen också. Det är ju ”fräckt och lite kul”, inte sant?

3. Tänker man sig att denna publik, som måste lockas dit med allt annat än hockey, kommer återvända till Hovet när Barillapastan ersatt wrapsen? Är de där för hockeyn? Försöker man få dem att inse charmen med vad hockeyns atmosfär har att erbjuda? Inte riktigt. Man ”förkvinnligar” en relativt manlig miljö. En miljö många människor, mig själv inräknat, anser charmig precis som den är.

4. Genom dessa kvällars snedvridna fokus antar man att kvinnor inte är intresserade av sporten i sig, och att man måste väcka deras uppmärksamhet. Så är inte fallet. De av mina vänner som inte gillar hockey har aldrig varit på en match, och anledningen är inte att det saknas champagne eller Agneta Sjödin. De två vanligaste faktorerna är att man inte har introducerats för sporten, eller att priset är för högt.

Om ni nu vill att fler kvinnor ska gå på hockey, så kommer här ett gäng konstruktiva tips:

1. Få dit de nya tittarna. Som jag skrev ovan är det vanligt att introduceras för nya ting, även så hockey. Med tanke på AIK:s publiksiffror denna säsong kan man nästan ge ut en gratisbiljett för varje såld, så att alla kan ta med sig vars en ny vän. Förslagsvis tjejer, om man nu är inriktad på att öka östrogenhalten. Se till att introducera atmosfären, laget och spelet för nya människor! Marknadsför er produkt, inte en hitte-på-kväll!

2. Locka inte med att göra tillställningen ”kvinnlig”. Hockey är svett, utslagna tänder, kyla, betong, illaluktande pastalådor och svordomar. Det kanske kommer som en chock, men kvinnor kan uppskatta detta också. I själva verket: jag slår hellre ut mina tänder än att bära en rosa fjäderboa i det offentliga rummet. Tänk längre än ett uråldrigt koncept!

3. Annonsera till potentiell publik, inte engångsbesökare: Ladies Night-kvinnorna är antagligen där ikväll för att det är en ”kul grej”, men lär inte komma tillbaka. Vilka är redan sportintresserade exempelvis? De som själva utövar sport. Bjud in damlag, kvinnor inom klubbar, föreningskvinnor. Eller vad fan: bjud in alla kvinnor men anta inte att de älskar glitter och höga klackar. Annonsera på platser där kvinnor rör sig om ni nu verkligen vill få längre toaköer på damernas.

Slutligen: Det är en fin tanke, men vill man komma åt champagne, hälsomat och karlar går man väl för helvete på Ladies Night? Inte hockey. Så AIK, hur många av era tjejkvälls-besökare köpte säsongskort ikväll?

Text: Isabel Boltenstern

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 08 maj
01:30 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
torsdag 09 maj
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 10 maj
03:30 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
01:00 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
lördag 11 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
söndag 12 maj
04:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
12:20 Slovakien - Kazakstan VM
12:20 Finland - Storbritannien VM
16:20 Danmark - Kanada VM
16:20 Lettland - Frankrike VM
20:20 Sverige - Polen VM
20:20 Österrike - Schweiz VM
00:30 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
måndag 13 maj
03:30 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 Norge - Finland VM
16:20 USA - Slovakien VM
20:20 Schweiz - Tjeckien VM
20:20 Tyskland - Sverige VM
tisdag 14 maj
16:20 Danmark - Norge VM
16:20 Kazakstan - Lettland VM
20:20 Polen - Frankrike VM
20:20 Kanada - Österrike VM
onsdag 15 maj
16:20 Tyskland - Lettland VM
16:20 Tjeckien - Danmark VM
20:20 Schweiz - Storbritannien VM
20:20 Slovakien - Polen VM