OS 2014

En spelare för svenska OS-truppen

ANNONS

Blir det NHL-”proffs” i Sotji-OS nästa år? Ja, det lutar åt det.
Förhandlingarna mellan hockeyvärldens mäktigaste bokstavskombinationer NHL, NHLPA och IIHF samt IOC är i full gång, och de inblandade andas optimism om att lösningar ska nås.
– Jag är fortfarande optimistisk angående NHL:s medverkan i Sotji och jag hoppas vi kan nå en överenskommelse i början av maj, skriver IIHF:s president Rene Fasel i ett mail till Sportsnet.
– Det måste tilläggas att många utmaningar återstår och att det här är mer än en fråga mellan NHL och IIHF, fortsätter Rene Fasel. Vi har även IOC, NHLPA, arrangörerna i Sotji, de nationella olympiska kommittéerna och de nationella ishockeyförbunden. Det är mycket koordination som ska ske.

Tidigare i veckan ingick Fasel i en delegation som träffades i Sotji för förhandlingar kring NHL-spelarnas eventuella medverkan i OS. NHL representerades av vice-bossen Bill Daly.
– Jag hoppas vi når en position där den här frågan är löst på ett eller annat sätt i slutet av månaden, sade Daly till nhl.com innan mötena.
Enligt Sportsnets källor återstår bara smådetaljer innan frågan är löst.

***
Så, det var ett långt intro för vad jag egentligen hade tänkt skriva om. Men som ni förstår är det högst troligt att även OS 2014 förgylls av NHL-stjärnornas närvaro. Med tanke på hur fantastisk turneringen i Vancouver 2010 var, borde det få varje hockeyälskares puls att höjas.
I min videoblogg har jag tidigare presenterat en OS-trupp som jag gärna skulle vilja se på plats i Sotji. Jag valde 23 spelare (det ryktas om att trupperna kan komma att innehålla 25 spelare) och det blev mest debatt omkring sjundebacken.
Så – här är min motivering till varför jag vill se Nicklas Grossmann i en svensk OS-trupp.

Först – så här ser topp-6 ut:
Karlsson – Kronwall
Edler – Hedman
Ekman-Larsson – Enström

Och så då Grossmann som sjundeback.

Sverige sex bästa backar är alla spelskickliga och kommer göra stor nytta för anfallsspelet. Men även om ingen av dem ryggar undan från fysiskt spel – och Kronwall och Hedman till och med kan kallas för starka tacklingsspelare – behöver laget en back som på allvar kan anta utmaningen som kastas mot svenskarna av kanadensare, amerikaner och i viss mån även ryssar.
Vi behöver en koloss som kan sätta hårt mot hårt i tacklingsspelet. Vi behöver Nicklas Grossmann.

Det finns tre huvudutmanare till Grossmann:
>> Douglas Murray är också en tung fysisk spelare – men han är inte tillräckligt rörlig för att hävda sig på stor is. Grossmann har en högre nivå av speed i skridskoåkningen än Murray.
>> Jonathan Ericsson har både fysik och i viss mån spelskicklighet, men är inte i närheten av Grossmanns auktoritet längs sargerna.
>> Niklas Hjalmarssons nytta för ett hockeylag går inte att överskatta, men han saknar spetskompetensen i närkampspelet.

Foto: Getty Images

Evgeni Malkin har problem att ta sig förbi Nicklas Grossmann.

Flyers är bedrövliga just nu, men Grossmann är en av få backar på Broad Street som kan få godkänt. Han har en killerinstinkt som svenskar vanligtvis inte föds med. Som jag skrev på den framlidna Xp-bloggen när Flyers hämtade honom från Dallas, så är han som gjord för Philly-hockey, den där råa, blodtörstiga, take-no-prisoners varianten av käppakrig.

Just nu toppar Grossmann hela NHL i antal täckta skott (80 på 28 matcher) och han är överlägset bäste svensk i tacklingsligan med en 17:e plats (74 tacklingar). Näst bäste svenske är Murray, som noterat jämförelsevis blygsamma 48 tacklingar. ”Kronwall of Pain”, som väl många ser som Sveriges skickligaste tacklare, har noterat 23 tacklingar så här långt.

Det räcker med att följa Grossmann med blicken under en match, så förstår man att det gör väldigt ont att möta honom. Ibland ser han ut att vilja fullständigt förstöra sina motståndare. Han offrar sin kropp hänsynslöst i för att freda det egna målet och verkar njuta av smärtan som orsakas av att kasta sig framför 140 km/h-skott från blå.
De egenskaperna ger Grossmann en säker plats i en svensk OS-trupp, anser jag.

***
För er som missat det, så kan ni klicka här för att komma till videobloggen där jag presenterar och motiverar min första svenska OS-trupp.
Så här såg den ut:
Lundqvist – Lindbäck – Fasth

Karlsson – Kronwall – Edler – Enström – Hedman – OEL – Grossmann

Sedin – Sedin – Franzén – Eriksson – Bäckström – Hörnqvist – Landeskog – Zetterberg – Silfverberg – Berglund – Steen – Hagelin – Stålberg

Hilsen. Linus.
Följ mig på twitter.

Text: Linus Hugosson

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch