HockeyAllsvenskan

Försvaret av Leksand är en del av problemet

ANNONS

Eftersom jag har jobbat kvällspass har jag inte haft möjligheten att se Uppdrag Granskning om Leksands IF ikväll. Jag ska göra det så fort jag får en liten, liten stund över.

Däremot har jag, som snudd på lever med ett ständigt öga på twitter-flödet, inte kunnat undgå reaktionerna. Det blev förvisso exakt de reaktioner som jag hade förväntat mig, men ändå är de djupt nedslående. Leksands supportrar (eller ja, i alla fall de som hörs och skränar) går i kollektivt skygglappsband och kräks ner sociala medier med ledsamt naiva och extremt skygglappsförsedda utsagor. Till och med personer som jag i vanliga fall betraktar som sunda och kloka har låtit Leksands-hjärtat rusa och glömt allt vad rim och reson och sunt förnuft heter någonstans på vägen.

För det är där någonstans allt grundar sig. När man låter hjärta tala framför hjärna (vilket är väldigt lätt hänt i sportens värld), det är då saker och ting snabbt riskerar att barka utför.

I leksingarnas kommentarer målas en snudd på skrattretande bild av hur allting bara är en komplott och konspiration från Stockholmsmedia som vill svartmåla en stackars förening upp. Allt är bara hårdvinklat (klart som fan det är vinklat!) och Leksands kommun och Leksands ishockeyförening har inte gjort något konstigt alls.

Jag tar förgivet att det Uppdrag Granskning som jag snart ska sätta mig för att se är lika mycket hårdvinklat som jag är medveten om att den lek med med ekonomi som skett i Leksand är beklämmande och osund. Så vad är då problemet?

Problemet är, som jag har varit inne på många gånger tidigare, när supportrar naivt och beväpnade med urusla argument som de själva intalar sig är sanna börjar försvara sin förening trots att felen är uppenbara och grova. När hjärtat blir mil större än hjärnan.

Det är just den typen av insiktslöshet som gör att föreningar kan hamna där Leksand har hamnat. Och det här är naturligtvis inget problem exklusivt för Dalarna. När supportrar kollektivt försvarar dumheter istället för att själva ifrågasätta legitimerar de korkat och ansvarslöst agerande och beteende i klubbarna.

Att supportrar hellre försvarar och intalar sig att allt är frid och fröjd och därmed gärna skjuter budbäraren istället för att själva ifrågasätta och vara kritiska är i många fall en stor del av problemet. Det gäller i många klubbar som travat i exakt samma riktning de senaste åren.

Det är givet att det blir en enorm ”vi mot dom”-känsla i det här fallet. Men hade Leksands alla trogna supportrar ifrågasatt tidigare istället för att lalla med på samma sätt som de idag rabiat försvarar rena dumheter hade läget kanske inte kunnat eskalera till att bli så illa från början.

* * *

Med det sagt är hashtagen #LIFse på twitter synnerligen underhållande läsning för alla utomstående den här aftonen när troll från alla möjliga sidor kastar sina pajer utan vare sig riktning eller mål.

* * *

Playoff 3 inleddes ikväll dessutom. Sundsvall, Vita Hästen och Björklöven svarade för starka segrar på bortaplan och har ena benet i kvalserien när de nu vänder hemåt för matcher i sina egna hemmaborgar. Huddinge vann över Visby och kan ta sig vidare genom att vinna en match ute på ön.

Men betydligt mer om de där matcherna läser ni på http://www.hockeyettan.com

Text: Mikael Mjörnberg

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL