Foto: Bildbyrån / WINSLOW TOWNSON

Hon inledde året med att ta OS-guld i Sotji den 20 februari och dryga månaden senare, närmare bestämt den 15 mars blev hon den första kvinnan någonsin att spela i SPHL*. Totalt blev det två matcher från start och en räddningsprocent på 89,44. Hockeysverige.se har tagit ett snack med den kanadensiske burväktaren Shannon Szabados om kärleken till Sverige och om förra säsongen. En säsong som enligt henne själv var hennes bästa någonsin.

– Ja det kan man verkligen säga. Det var helt klart den bästa hockeysäsongen jag nånsin haft. Först OS-guld med Kanada, sen provträning med Edmonton Oilers och sen avslutade jag säsongen i en professionell liga för herrar!
Nästa år kan vi få se dig på  svensk is om du blir uttagen i VM-truppen till Malmö. Hur väl känner du till Sverige och svensk hockey?
– Jag älskar Sverige! Det är ett av mina favoritställen när vi är ute och spelar med Kanada. Vad jag vet om landslaget är att de är väldigt skickliga och har mycket bra målvakter samt att man alltid är svårspelade.
Kevin Dineen som ledde er till OS-guldet har lämnat och Doug Derraugh tar över. Hur ser du på den förändringen?
 – Vi är ledsna att Kevin valde att lämna. Men samtidigt glada för hans skull att han får en möjlighet att coacha i NHL igen. Han är en av de bästa tränarna jag någonsin haft och vi kommer sakna honom. Men vi är i goda händer med Doug. Han har varit assisterande tränare i vårt landslagsprogram under ett par år och laget gillar honom. Jag tror han blir en bra coach.
Ni är ju tillsammans med USA de ledande länderna inom damhockeyn och även om glappet mellan er och de övriga nationerna minskat. Så är de fortfarande en bit kvar innan de är ikapp. Så vad kan de andra nationerna göra för att förbättra sig?
 – I Kanada är vi väldigt lyckligt lottade över de stöd vi får från vårt land och Kanadas Hockeyförbund. Flera länder närmare sig oss och jag tror det beror på att de investeras mer och mer pengar i de olika damhockeyprogram länderna tar fram. Det är viktigt att investeringarna fortsätter för nationernas och damhockeyns bästa.
Den finska landslagsmålvakten Noora Räty sa att hon inte såg nån framtid inom damhockeyn och bestämde sig för att spela med herrarna istället. Hur ser du på damhockeyns framtid och utveckling? Är till exempel en proffsliga ett måste?
– Jag tror att det kommer att ta tid, och jag tror inte att vi kommer att komma dit under min karriär. Men förhoppningsvis kan kvinnor i framtiden tjäna pengar på att spela professionellt. Precis som männen gör idag.
Jennifer Wakefield och Bailey Bram spelade som bekant i Riksserien förra året. Är det något du hade kunnat tänka dig?
– Ja, jag är definitivt öppen för att spela i Sverige. Och med tanke på den väg jag valt hittills, skulle jag älska att spela för ett herrlag. Men jag räknar inte bort att representera ett damlag heller.
Du har ett välgörenhetsprojekt vid namn ”Shannon Szabados Saves For The Cure Fundraiser”. 
– Ja det stämmer. Det är som sagt ett välgörenhetsprojekt som jag gör varje år och ska försöka med även denna säsong i Columbus. Jag får en sponsor eller flera sponsorer att donera en dollar till välgörenhet för varje räddning jag gör. Senast gick pengarna till Alberta Cancer Foundation.
Till sist hur länge ser vi Shannon Szabados på hockeyscenen?
– Ärligt talat har jag ingen aning. Att vara målvakt frestar mycket på kroppen, även om jag vill spela för evigt så tar jag nog ett år i taget just nu.
* Southern Professional Hockey League