Foto: Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Citatet kommer från filmproducenten Samuel Goldwyn och passar förvånansvärt bra när jag nu ska tycka till om SVT Sport och deras ”satsning” på svensk damhockey. Kan man verkligen kalla det en satsning om man inte sänder en enda grundseriematch av seriens 112 matcher?

Jag ska ge er lite bakgrundsinfo.

SVT äger rättigheterna för Riksseriens 112 grundseriematcher samt slutspelsmatcherna. Det innebär att inga andra tv-kanaler får sända matcher från damernas högsta serie i Sverige. Man har i år klargjort att man endast kommer sända finalmatcherna, då man kommer sända dam-VM från Malmö nästa år. Det är de här resurserna vi har råd att lägga heter det.

Det är ju jättebra att SVT kommer sända VM från Malmö. Men bör man inte ge tittarna chansen att bekanta sig med sporten, att lära känna spelarna och visa vad som väntar inför världsmästerskapet på hemmaplan? Borde man inte informera och göra tittarna engagerade och pålästa?

Resurserna som  kunde lagts på en liten satsning med säg en match varannan vecka till att börja med. Har man nu istället lagt på luftslottet, CHL. Man storsatsar och sänder 24 matcher med de svenska lagen. Man kör en huvudmatch per omgång med studio på plats och dubbla experter, programledare och kommentatorer. Man sänder i kanalerna SVT2, SVT24 och SVTPlay. Ingen dålig satsning! Detta spektakel har man bundit upp sig till i tre år det vill säga till 2017.

Är de verkligen vad SVT-tittarna vill se? CHL-hockey i tre år framöver och endast tre damfinaler under samma period?

Nej jag tror faktiskt inte det.

Jag har inga siffror vad SVT kan ha gett för rättigheterna. Har heller ingen koll på vad det kan kosta att driva en sändning i tv heller för den delen. Men visst kan man tycka att det borde gå att klämma in en Riksseriematch på SVT24 varannan vecka? Det behöver inte vara någon studio, dubbla experter och programledare. Det räcker med en kommentator. Då tror jag de flesta hade varit nöjda till att börja med.

Jag vet att damhockeyn inte kommer dra några stora publiksiffror än. Men man behöver uppmärksamheten. Man behöver synas och framförallt behöver man få en chans! Just nu får man inte det.

Nej SVT. Gör om gör rätt.