• Publicerat 4 februari, 2015
  • Skrivet av Uffe Hedberg
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Då var det dags att skriva lite om damhockeyn!
Skulle vilja börja med att tacka hockeysverige.se att jag får förmånen att skriva på sidan det är en ära. Jag tänker ta chansen att ge mina subjektiva åsikter och idéer rum så att ni som läser får ett intresse att veta mer om damhockey.

Ni kanske undrar varför man får ett starkt intresse för damhockey när man under större delen sin tränartid har hållit till på junior- och seniorsidan för herrar. Det är just det att det finns något som inte existerar på herrsidan, nämligen en vilja att få acceptans för det man håller på med, att någonstans få en möjlighet att utöva sin sport utan att behöva jobba ihjäl sig ideellt för att få det att fungera. Men även glädjen som både aktiva och ledare visar upp runt omkring damlagen som får en att må bra varje dag man går till träning eller match.

Nu tror ni kanske att jag ska vara någon som tycker synd om tjejerna för att dom jobbar hårt och inte får något för det, men så är inte fallet. Vill man få mer resurser från sponsorer och större mediebevakning så behöver man också visa att man är värd det. I dag tycker jag inte att så är fallet, vad än alla på elitnivå tycker.

För att lyftet ska komma behöver först och främst alla klubbarna i Riksserien enas om hur man ska jobba för att få ut så mycket som möjligt från föreningarna, spelarna, matcherna, hemsidorna, Damkronorna, damjuniorerna och så vidare. Jag vet att man jobbar med allt det där, men det har inte hänt tillräckligt mycket dom senaste fyra åren.

BREDDEN BÄTTRE – TOPPEN SÄMRE

Vissa delar går framåt, som att klassen på bredden av tjejerna som spelar i Riksserien nu har höjts och att dom unga tjejerna som kommer fram vågar ta för sig mer gentemot de mer etablerande spelarna. Men jag tycker däremot att toppen blivit sämre och att vissa av dom bästa spelarna inte haft rätt utvecklingskurva. Det visar sig tydligt hos både Damkronorna och Damjuniorerna, där resultaten de senaste åren inte varit allt för lysande. Vad det beror på kan man undra över.

Okej, det är fler länder som är med och slåss på en högre nivå numera, men jag menar att med den kunskapen och de ledare vi förfogar över här i Sverige ska det inte spela någon roll. Vi ska vara med och kriga om medaljer i varje mästerskap. Det tycker jag ska vara ett krav.

Tänkte ta tillfället i akt att sammanfatta Riksserien innan slutspelet sätter igång. Det ser ut lite som jag tippade före serien satte igång, att Linköping skulle ligga i topp följt av AIK och Leksand. Och samtidigt: att SDE och Sundsvall skulle ligga i nedre delen av tabellen. Vad jag inte trodde var att Linköping skulle vara så fantastiskt överlägsna som de är. Det är bara att vara riktigt imponerad av insatsen.

Sedan hade jag hoppats att både SDE och Sundsvall skulle hålla lite högre nivå. Frågan är om det verkligen är utvecklande att utöka ligan två lag till nästa säsong. Det kanske är så att man till och med ska bestämma vilka åtta lag som ska spela i Riksserien och se till att man spelar fler matcher i någon form. För det måste till på ett eller annat sätt. En variant som jag haft som förslag på tidigare har varit att bryta ur omgångar två gånger under säsongen och spela någon form av helgspel mot dom bästa finska lagen. Det skulle inte bli nämnvärt dyrare än att åka till Piteå eller Ö-vik för lagen lite längre söderut.

Avslutningsvis vill jag presentera rankingar över Riksseriens bästa spelare – bästa målvakterna, backar, forwards och bästa nästa stjärna:

Bästa målvakter:
1. Kim Martin Hasson, LHC
2. Minatsu Murase, AIK
3. Sara Grahn, Brynäs
4. Sarah Berglind, Modo
5. Denise Reuterström, LIF

Bästa backar:
1. Emma Eliasson, MSSK
2. Johanna Olofsson, Modo
3. Lina Bäcklin, Brynäs
4. Emma Holmbom, LHC
5. Malin Axelsson, Modo

Bästa forwards:
1. Denise Altman, LHC
2. Jennifer Wakefield, LHC
3. Emma Nordin, Modo
4. Jenni Asserholt, LHC
5. Rebecka Stenberg, Mssk

Bästa nästa stjärnor:
1. Jessica Adolfsson LHC
2. Wilma Johansson LIF
3. Alice Östensson Modo
4. Ebba Strandberg Modo
5. Sara Hjalmarsson AIK

Till nästa gång…
/U