• Publicerat 16 februari, 2015
  • Skrivet av Uffe Hedberg
  • 0 Kommentarer
VM-TRIO? Uffe Hedberg hoppas få se Valentina Lizana Wallner, Emma Eliasson och Maria Lindh i en VM-trupp.Foto: Bildbyrån
Damkronorna spelade en sista turnering i Finland innan hemma-VM i Malmö. Där vann man samtliga matcher trots att man kom till spel med flera skador på nyckelspelare så som Jenni Asserholt, Pernilla Winberg och även Lina Bäcklin. Sett till dom förutsättningarna så tycker jag det var väldigt starkt gjort.
Tyvärr har det sett lite så ut inför stora turneringar tidigare också. Man har spelat starkt och gjort bra resultat inför turneringarna för att sedan inte prestera på topp när det verkligen har gällt något, då lag som Finland och Ryssland har varit bättre. Jag hoppas så klart att jag har fel och att man får alla spelare tillgängliga i god tid före VM-starten.
Det skall bli intressant att följa vilken trupp Leffe Boork kommer att plocka ut till VM. Om det är några spelare från college som är aktuella och vilka som kommer att tacka ja. Det har varit ett problem emellanåt att spelare tvingas tacka nej på grund av de ekonomiska förutsättningarna.
Jag tycker det är bra att vi har spelare som försvinner till andra sidan Atlanten för att prova på collegelivet, men samtidigt skulle jag vilja se att fler lag än Linköping försökte få hit spelare som har spelat college på högsta nivå och som vill fortsätta spela hockey på hög nivå. Det skulle höja Riksserien ytterligare. Då menar jag inte spelare som är en i mängden utan sådana som är i toppen eller som höjer nivån på laget dom spelar i. Då kanske ni undrar var man ska få ekonomi till detta när de flesta lagen kämpar för att få det att gå ihop. Men jag kommer tillbaka till att lagen först och främst måste få till organisationerna så att man får människor som kan jobba med ekonomin i klubbarna. Därför tycker jag det är viktigt att lag som Djurgården och Färjestad tar klivet upp i Riksserien, klubbar som både har som har namn och även organisation att hitta pengar för att vara med och utmana de bästa lagen i Riksserien redan nästa säsong.
Tyvärr har jag hört ett illavarslande rykte som säger att om FBK skulle gå upp så kommer man inte att spela i Riksserien för att man inte skulle klara det ekonomiskt. Om det finns någon sanning i detta skulle det vara katastrof…
Jag tycker att det är viktigt att alla SHL-lagen blir representerade i Riksserien, det skulle göra ligan mer marknadsvärdig och namnet mer tyngd.
Sedan är det bra att Luleå tar över Munksunds verksamhet och namn för att driva det vidare framåt. Det är lika där att man hoppas att de fortsätter se mer värdet i att ha damverksamhet även om det kommer att ta emot ibland.
Om jag återgår till VM-truppen skulle jag vilja se att Valentina Lizana komma med i målet. Även fast hon har spelat i division 1 den här säsongen tycker jag hon är tillräckligt bra. Hon har dessutom rutinen för att vara med. Sen skulle vilja att man försöker övertala Emma Eliasson att spela. Hennes passningsspel och hennes egenskaper i powerplay är otroligt viktiga.
Av spelarna på andra sidan tycker jag att Maria Lindh är given. Hon är alltid bra när det gäller.
Så här kommer mitt förslag på en VM-trupp till dig, Leffe:
MÅLVAKTER
Kim Martin Hasson, Linköping
Valentina Lizana Wallner, Djurgården
Sara Grahn, Brynäs
BACKAR
Emma Eliasson, Munksund-Skuthamn
Lina Bäcklin, Brynäs
Johanna Fällman, University of North Dakota
Emilia Andersson, Linköping
Johanna Olofsson, Modo
Emmy Alasalmi, AIK
Annie Svedin, Sundsvall
Sofia Engström, Leksand
FORWARDS
Jenni Asserholt, Linköping
Pernilla Winberg, Linköping
Emma Nordin, Modo
Rebecca Stenberg, Munksund-Skuthamn
Anna Borgqvist, Brynäs
Maria Lindh, University of Minnesota Duluth
Erica Udén Johansson, Quinnipac University
Olivia Carlsson, Modo
Erika Grahm, Modo
Lina Wester, Leksand
Michelle Löwenhielm, University of Minnesota Duluth
Lisa Hedengren, AIK
Hanna Åström, Yale University
På forwardssidan finns det fler att välja bland, så fler kanske ska med i truppen så att man får sålla lite innan turneringen startar.
*****
Sen till något helt annat…
Vad händer med den så kallade riksserieorganisationen som bildades?
Det skulle jag vilja veta. Det känns som att det finns mycket idéer vid varje konvent eller vid varje större möte mellan föreningarna därute, men sedan händer det inte så mycket mer än så.
Vem driver utvecklingen och förändringsarbetet framåt?
Jobbar någon med resurserna till detta?
*****
Till sist så läser jag att Klara Myrén lägger av efter säsongen, 23 år gammal. Väldigt tråkigt! Klara kommer ifrån min hemby Gustafs och jag hade förmånen att få träna henne i Leksand under flera säsonger. Jag trodde att du hade många säsonger kvar i dig…
Vad du än kommer att göra i framtiden kommer du att lyckas, Klara.
Det är jag säker på!