• Publicerat 25 februari, 2015
  • Skrivet av Uffe Hedberg
  • 0 Kommentarer
STJÄRNDUELLERNA. Sara Grahn mot Lina Wester och Erika Grahm mot Emma Eliasson - där har ni två heta dueller i de stundande kvartsfinalerna.Foto: Bildbyrån

Det är dags för kvartsfinaler i Riksserien, två stycken kvartsfinaler som på pappret ser ut att bli mycket spännande. Leksand möter Brynäs i ett Gävle-Dala-derby samtidigt som Modo ställs mot Munksund-Skuthamn i norr. Matcherna spelas i bäst av tre och Leksand och Modo har fördel av en avgörande hemmamatch om det skulle gå så långt.

Vinnarna ställs mot Linköping respektive AIK i semifinalerna. Dessa båda lag är redan kvalificerade för semi.

LEKSAND – BRYNÄS
Under säsongens fyra möten mellan lagen har Leksand tagit tre vinster. Jag har sett två av matcherna live och i de båda matcherna tycker jag att Leksand varit ganska klara vinnare. Det hade varit större siffror om inte Sara Grahn i målet hade varit så bra som hon är.
Nu är det fördel av att ha hemmaplan och jag vet att matcherna i Gävle har varit hårdare, men jag tycker att Leksand besitter en jämnare trupp och har flera spelare som har varit med ett bra tag och som kan dela med sig av sina erfarenheter till de yngre och nyare spelarna. Om inte Sara Grahn står på huvudet kommer Leksand att gå till semi.

Det gäller dock för LIF att rätt spelare levererar. Jag syftar på namn som Hanna Lindqvist, Lina Wester, Iveta Koka och Cissi Östberg.

Brynäs har några av landets bästa spelare i Anna Borgqvist, Lina Bäcklin och nämnda Grahn, spelare som kan göra mycket på egen hand. Men som sagt, LIF har fler toppspelare än BIF.

Tipset: 2-0 i matcher till Leksand.

MODO – MUNKSUND-SKUTHAMN
Här det blivit delad pott under säsongen, 2-2 i matcher, där det har varit väldigt jämnt.
Jag tycker Modo har gått bättre än vad jag trodde dom skulle göra när man ser till vilket generationsskifte som gjorts och vilka spelare man har tappat. Med det i åtanke gör man en grym säsong.
Modo har fått fram några riktigt lovande spelare som redan den här säsongen klivit fram rejält. Jag syftar på Alice Östensson, Ebba Strandberg och Natalie Ferno som tillhör en del av framtiden.
Man har även några spelare som jag tycker spelar moget, trots att de är väldigt unga, framför allt då backen Malin Axelsson och forwarden Olivia Carlsson. Även Sara Berglind i målet är väldigt lovande.
Modo har även några av de verkliga toppspelarna i Sverige med Emma Nordin i spetsen tillsammans med Erika Grahm, Johanna Olofsson och finska landslagsspelaren Jennica Hakkarainen. Det är väldigt kompetenta spelare.

Munksund såg jag i början av säsongen och de har legat på ungefär den nivå jag hade förväntat mig. Man började lite sämre men har blivit bättre ju längre säsongen gått. Man lever mycket på stjärnorna Emma Eliasson och Rebecca Stenberg, som slutade i toppen av Riksseriens poängliga. Rebecca var trea med 44 poäng (12+32) och Emma femma och bästa back med 35 poäng (13+22). Men de spelar så pass mycket att det blir lika mycket mål bakåt som framåt när de är på isen. Det är något man måste åtgärda.
Munksund har flera tunga spelare som är jobbiga att möta så det är det fysiska spelet som måste fungera om man ska få stopp på Modos lite kvickare spelare. PP är även det en viktig del av Munksunds framgång. Maria Omberg i målet är även hon stabil.
Jag tycker att Modo har några fler spelare som kan avgöra. Kan bara lagets unga hålla huvudena kalla så tror jag Modo avancerar vidare till semi.

Tipset: 2-1 i matcher till Modo.

Även kvalet till Rikserien har inletts. I helgen spelades de två första omgångarna och det ser ut att bli mycket jämnt om platserna i nästa års riksserie.
Djurgården och HV71 har full pott. Efter det ligger det en drös med lag med en vinst.
Djurgården har redan börjat rusta för nästa säsong. Förra veckan gjorde man klart med den fantastiskt lovande forwarden Hanna Olsson, 16. Hon beskrivs som nästa stora fixstjärna inom svensk damhockey och har redan debuterat i landslaget. Det är bara att gratulera DIF till ett riktigt bra kap.
Jag hoppas att fler lag satsar hårt, så vi får en riktigt jämn upplaga av Riksserien nästa säsong.
Nu är det bara att önska alla tjejer lycka till vidare på säsongen!

Tills nästa gång!
/Uffe