SDHL 1
Här är nycklarna som avgör SM-finalen
ANNONS

Efter två stycken mycket jämna semifinaler kan man konstatera att det blir ettan Linköping mot tvåan AIK i serien som gör upp om SM-guldet på damsidan. Själv följde jag LHC-LIF lite extra noga eftersom jag själv bor i Leksand. Där tycker jag att Linköpings större tyngd och powerplay tog ut sin rätt och det är också något som mycket väl kan fälla avgörandet i en final.

Av det jag kunde se från serien mellan AIK och Modo var det tajta matcher och precis som jag trodde blev Minatsu Murase i målet tungan på vågen. Hon var som en vägg i båda matcherna och om AIK ska rubba LHC i finalen så gäller det att hon är lika bra som hon var i helgen. Annars blir AIK:s anfallsspel en annan nyckel i finalserien. Det såg riktigt bra ut. Däremot finns det frågetecken för försvarsspelet, speciellt när man får press på sig i försvarszonen så har man svårt att ta sig ur pressen. LHC har ett riktigt giftigt PP och får man tillräckligt med chanser i den spelformen kommer man tveklöst att skörda framgångar till slut.

Nu är en final alltid en final och oftast är det de lag som spelar med så lite anspänning som möjligt som brukar kunna dra det längsta strået. En detalj som kan påverka utgången av serie är om Kim Martin Hasson kan stå i målet eller inte. Hon klev av i tredje perioden mot Leksand när man ledde med 4-0. Om det var för att spara sig eller för att hon har för ont får tiden utvisa, men skulle hon inte kunna spela i finalserien är det givetvis ett riktigt avbräck för LHC.

Tips i finalserien: 2-1 i matcher till LHC.

Det kommer att bli riktigt spännande och det är bara att bänka sig i tv-soffan om man inte tänker vara på plats. I tv-rutan gör Erika Grahm debut som expert och hon kommer att bli kanon i den rollen tror jag. Och har ni förresten inte läst hennes bok – gör det. Den är riktigt bra.

*****

Med några veckor till dam-VM i Malmö börjar tempen att stiga och det ska bli intressant att se om Damkronorna kan knipa en medalj eller inte. Jag kan tycka att det är lite konstigt att landslagsledningen har tagit ut en trupp på 39 stycken spelare när det är så kort tid kvar till VM. Borde man inte vid det här laget ha klart för sig vilka 25-26 spelare man ska välja mellan?

*****

Kvalserien till Riksserien börjar gå mot sitt slut och utan att gå händelserna i förväg ser det ut som om det blir Djurgården, HV71, SDE och Sundsvall som kniper platserna i nästa års upplaga av Riksserien. Det kommer i vilket fall som helst bli lite av en nystart för Riksserien med två stycken extra lag i serien. Sedan är det bara att hoppas att alla klubbar försöker få till slagkraftiga lag så att vi får en jämn serie.
Tills nästa gång!
/Uffe
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL