SDHL 1
Stjärnorna som saknas i Damkronorna: ”Anmärkningsvärt att de inte blev uttagna”
ANNONS
Damkronorna föll i VM-genrepet mot Finland med 2-0 efter att skottstatistiken varit 37-15 till finskornas fördel. Tittar man till siffrorna bli man oroad inför vad som komma skall, men nu hoppas jag att man höjer sig till lördagens inledningsmatch mot Japan och ser till att man hamnar på “rätt nivå” från start.
Vad det gäller den slutgiltiga svenska truppen tycker jag det var anmärkningsvärt att varken Rebecca Stenberg eller Emma Eliasson från Munksund/skuthamn blev uttagen. Vad jag förstod så var Emma tillgänglig och villig att vara med på VM efter att inte ha spelat i landslaget tidigare under säsongen. Det är 79 poäng som landslagsledningen struntar i att ta med om man räknar Rebeccas och Emmas totala poängskörd i Riksserien.
Utan att vara alltför negativ hoppas jag att jag har fel, men trenden verkar vara att lagen runt om oss blir bättre men vi själva står stilla. Vad det beror på kan man ju ha olika åsikter om, men min teori är att tränings- och tävlingskulturen varierar ganska kraftigt bland lagen i Riksserien.
Där måste förbundet ställa krav och en sätta en tydlig standard kring vilken nivå du skall vara på som lag och individ för att spela i Riksserien, för det verkar inte som den nivån finns överallt. Det kan vara en ledarfråga att nivån inte är den rätta och det tycker jag avspeglar sig även på resultaten med landslagen, kanske framför allt med U18-landslaget snarare än med Damkronorna.
Förhoppningsvis blir det ändring på det nu när förbundet ser över organisationen runt U18-landslaget genom att ta in flera kompetenta ledare som vet vad det handlar om. Inte minst nya förbundskaptenen Ylva Lindberg.
Det ska bli intressant att se om det är något lag som kommer att hota Kanada eller USA om guldet och silvret. Dom kommer med trupper som liknar det man ställde upp med i OS, med vissa undantag för några nya yngre lovande spelare såsom Megan Keller och Dani Cameranesi i USA samt Halli Krzyzaniak och Emily Clark i Kanada.
Jag hoppas publiken vallfärdar till Malmö för att se dam-VM. Det kommer att bli många roliga och spännande matcher, var så säkra.
*****
Efter VM börjar det en väldigt rolig tid med övergångar hit och dit i och med att fler lag ska fylla trupperna med spelare efter att Riksserien utökats. Där jag hoppas att klubbarna föder oss med information om vad som händer i och runt lagen. Det är alltid lika intressant läsning. Jag hoppas därför att klubbarna redovisar det här fortlöpande i stället för att låta oss vänta i flera månader på att få höra om nyförvärv eller förluster.
Roligt att både HV71 och Djurgården får lag i Riksserien. Dom behövs verkligen och jag tror att dessa båda klubbar kommer att etablera sig på den övre halvan snabbt, SDE och Sundsvall gör dem sällskap efter att ha säkrat nya kontrakt genom kvalspelet. Ser man till resultaten i kvalet så var det inte mer än rätt att dessa fyra lag kommer att finnas i Riksserien nästa säsong.
Som jag skrivit tidigare tycker jag verkligen att det är av största vikt att alla lag i RS höjer standarden både på spelar- samt ledarsidan för att vi skall bli bättre internationellt, så vi kan konkurrera på högsta nivå. Sedan skulle jag vilja att förbundet på ett eller annat sätt ser till att införa ett officiellt Junior-SM. I vilken form är en annan fråga, men jag tror det skulle sporra många av de yngre spelarna, även de som är med och spelar ordinarie i Riksserien.
Det skulle även göra så att det blev flera tuffa matcher att spela som gäller något.
God hockeylycka!
/Uffe
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL