Erik Brännström.Foto: Bildbyrån

Erik Brännström har skrivit kontrakt med Vegas Golden Knights. Då vill jag passa på att belysa det faktum att det verkar vara en klok och jordnära kille som inte rusar iväg i onödan och som håller sig till sin plan.

Jag vaknade upp i morse till nyheten om att HV71:s supertalang Erik Brännström kritat på ett treårsavtal med Vegas Golden Knights och det kom knappast som någon större skräll att ökenlaget vill knyta upp sin talangfulle back redan nu, det brukar ju vara så. Enligt vad Brännström säger själv till Jönköpings-Posten kommer han lånas ut nästa säsong till HV71 och det kan säkert vara en bra grej. Inte för att jag inte tror Brännström skulle lyckas sno åt sig en ordinarie tröja redan nu i NHL, utan för att han följer sin linje att skynda långsamt.

Erik Brännström har länge ansetts vara en supertalang och han dominerade redan som 14-åring i HV71:s U16-lag och vann faktiskt hela seriens poängliga för backar den säsongen. Alltså ett år yngre än de flesta andra.
Redan som förstaårs B-junior dunkade han in 30 poäng i Superelit i konkurrens med spelare som var fyra år äldre. Samma säsong debuterade han i HV71:s a-lag, men det var den nyligen avslutade säsongen som blev ett litet genombrott för 17-åringen med Nässjö HC som moderklubb..

35 matcher blev det i SHL och på dessa snittade närmare tolv minuter per match. Ofta gjorde han det väldigt, väldigt bra och hade han inte spelat med galler är det nog få som förstått att han var junior.
Det är här det börjar bli lite intressant med det jag nämner ovan med att skynda långsamt.
I 17 av 52 omgångar fanns inte Erik Brännström med i HV71:s laguppställning, fast han definitivt hade kapacitet till det. Enligt vad jag läste mig till i inledningen av säsongen berodde det på en gemensam överenskommelse mellan lagledningen och talangen: Låta honom vila emellanåt så det inte blir för mycket av det goda och samtidigt inte riskera att bränna ut honom. För många hockeyspelare innebär just deras draftår en stor stress och press. Dessutom ska man komma med till U18-VM på det och helst också ta nästa kliv i sin utveckling. Nu kan jag omöjligt veta hur Brännström kände inför säsongen som var, jag spekulerar bara. Men hur som tror jag inte att det är fel med planerad vila för unga talanger, oavsett hur bra de än är. De ska hålla i 20 år till om man ser till hockeyn och sen ska de hålla i livet efter också.

Jag vet att jag imponerades en smula när jag läste det där. Jag får för mig att det är en hel del hets och stress om att spela så många matcher som möjligt från både spelare och agenter, men också från klubbar. Därför kändes det som ett klokt och moget beslut.

Vi ska komma ihåg att Erik Brännström bara är 17 år och att mycket har hänt sen han öste in poäng för HV71:s U16-lag som 14-åring. Han har spelat kontinuerligt i pojk- och juniorlandslag sedan TV-pucken 2014. Vissa säsonger i olika landslag och dessutom som lagkapten i de yngre landslagen.
Jag pratade med Tommy Tomth för några månader sedan. För er som inte vet så hade Tomth bland annat hand om ”73-orna”, alltså den årskull med Peter Forsberg och Markus Näslund som tokdominerade på juniorlandslagsnivå för nästan 25 år sedan. Sedan dess har Tommy Tomth hunnit med att vara assisterande förbundskapten i tre kronor och numera är han chef för Sanda idrottscentrum där en av eleverna råkar heta Erik Brännström.
Jag frågade Tomth generellt om pressen för idrottselever med gymnasiestudier och en elitkarriär som pågår samtidigt och just då kom Brännström förbi och stannade till och pratade lite. Efter han vandrat iväg till en lektion menade Tomth på att där var det en som absolut kunde kombinera studierna med idrottandet utan några problem.

Jag känner inte Erik Brännström och har bara stött ihop med honom som hastigast vid några tillfällen. Men intrycket jag får är att det verkar vara en stabil herre med bägge fötterna på jorden som inte rusar iväg i onödan. Jag tror också att han och hans bror Isac, som också spelade a-lagshockey i HV71 under säsongen, haft mycket hjälp av sin far, Niklas Brännström, som spelade på toppnivå under närmare 15 säsonger i Sverige och Tyskland. Niklas är nu tränare för HA74 i Hockeyettan och honom har jag aldrig träffat, men lyssnar man runt så verkar det bara finnas positiva saker att säga om honom och hans hockeykunnande. Det är väl inte inte en alltför vågad gissning att hans sunda idéer överförts på sönerna. Äpplet och trädet ni vet.
Mycket sunt och moget beslut att inte hetsa fram en säsong med 52 matcher i SHL.

Att HV71:s lagledning och Brännström gemensamt kom fram till att skynda långsamt säsongen 2016/2017 tror jag kan gagna alla parter säsongen som kommer. Draftåret och U18-VM är avklarat. Nu ska han kommande säsong ”bara” sköta studierna, lira SHL-hockey och ta sig in i JVM-laget, något han inte gjorde säsongen som var, vilket faktiskt var en liten gåta kan jag tycka. Men draften kan han lägga åt sidan och NHL-kontraktet är klart. Sen kommer det självklart krävas oerhört mycket jobb ändå för 17-åringen.
Jag tror han kommer få ännu ett litet genombrott säsongen som kommer.

Jag tror att Erik Brännström har kapacitet att bli Vegas ledande back de kommande 15-20 åren. Han har redan visat vilka skickligheter han besitter och han är långtifrån färdigutvecklad. Han jämförs med Kimmo Timmonen och det är väl inte en helt dum jämförelse. Timmonen var en spelare som under sin karriär inte hade några direkta svagheter i sitt spel och som hade sin främsta förtjänst i powerplay, även fast han var stabil defensivt. Den beskrivningen kan man ta en copy/paste på och klistra in på Brännström också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *