FÖRDES BORT AV VAKTER. Mats Rosseli Olsen leds av Ullevi efter sitt "inhopp" i fotbollsallsvenskan.Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

De allra flesta av oss minns händelsen den 27 april 2016 när Frölundas forward Mats Rosseli Olsen fick totalt hjärnsläpp och rusade in på planen på Gamla Ullevi under stormötet IFK Göteborg-Malmö FF.
Idag diskuterar vi hur lämpligt det är av en SHL-klubb att uppmuntra till planstormning. Eller i vart fall nonchalera allvaret i det hela.

Frölundas nyblivna SM-guldmedaljörer befann sig på läktaren när situationen på Gamla Ullevi spårade ur efter det att någon ur publiken kastat en bengal mot Tobias Sana när han värmde upp längs sidlinjen. Sana svarade med att ta upp hörnflaggan och kasta upp den mot publiken. Matchen avbröts och när det diskuterades huruvida den skulle återupptas eller ej passade Frölundas Mats Rosseli Olsen på att beträda planen. Något som är förbjudet och han leddes snart av planen under eskort av vakter.

Vid händelsen reagerade jag på att så många runt om på internet tog norrmannen i försvar med hjärndöda kommentarer som: ”Mäh, vaddå? Matchen var ju redan avbruten” och ”Lite kul måste man ju få ha när man firar guld”.
Men MRO:s agerande fördömdes också å det grövsta från många andra och personligen var jag fullständigt övertygad om att Frölunda skulle sparka honom. Det kan inte vara förenligt med en klubbs värdegrund att se genom fingrarna med sånt.

Extra allvarligt när en offentlig person begår såna handlingar. ”Vaddå, det är väl inte värre än när en vanlig Svensson gör det”, tänker säkert en och annan nu.

Jo, jag tycker nog trots allt det. Planstormningar i sig är tillräckligt allvarliga för att det egentligen inte ska spela någon roll men som än utför dem. Men vi ska ha klart för oss att det finns mängder med personer som ser upp till SHL-spelare. Om då en sådan utför en handling utan att det får några större konsekvenser flyttas gränserna för vissa individer en smula.

Det är tyvärr så att många människor saknar fullt utvecklat konsekvenstänk. Dessutom har mänskligheten något slags inbyggt tänk att: ”Äh, Roffe gick mot röd gubbe. Då kan jag också göra det”.

Med tanke på ovan nämnda faktorer plus att fotbollsallsvenskan haft sin beskärda del av avbrutna matcher och planstormningar överraskade det mig faktiskt väldigt mycket att Frölunda valde att behålla MRO och inte statuera ett rejält exempel för att markera att sådant här inte är okej. Hade det varit en ”vanlig” person hade det delats ut dryga böter, diskuterats fängelsestraff och tillträdesförbud på arenor från rättsväsende och fotbollsförbund. Men i det här fallet var det märkligt tyst och jag kan faktiskt inte minnas om MRO fick något straff överhuvud taget. Från rättsväsende eller klubb. Det kanske han fick, men jag minns inte. När jag tänker efter tror jag nog att det delades ut ett tillträdesförbud på svenska fotbollsarenor.

Igår var Mats Rosseli Olsen på fotboll igen. Denna gång i England för stormötet Manchester City-Liverpool. Han delade då med sig av följande tweet.

För att undvika missförstånd här nu: Det är absolut inga fel på MRO:s tweet. Egentligen. Han ställer bara en enkel fråga som säkerligen tusentals fotbollsfans/hockeyfans ställt innan och jag har nog själv dragit iväg en och annan tweet/facebookinlägg med chipsflottiga fingrar där ja ställt frågan om det inte vore bättre med mig på plan. Men jag har inte heller olovligen tagit mig in på plan på en fotbollsarena och har inte det bagaget att ta hänsyn till när jag värderar hur lämplig en tweet är eller ej.

Det kan hända att MRO inte heller tänkte på vad han själv gjorde för drygt ett år sedan när han skickade iväg tweeten. Han kanske bara var frustrerad över Liverpools spel. Vad vet jag.
Personligen vet jag dock att jag inte hade twittrat så om jag hade varit i MRO:s kläder. Men vi är alla olika och vad mig anbelangar får han twittra exakt vad han vill. Jag såg tweeten igår kväll och la inte så stor notis vid det. Jag ryckte på axlarna och gick vidare med mitt liv.

Vad som däremot var väldigt märkligt var det som hände senare. Då dök nämligen detta upp i mitt flöde.

Skärmdump från Frölundas twitterkonto.

Frölunda retweetar alltså MRO:s fråga och ger sitt godkännande till att norrmannen ska in på plan. För på något annat sätt går det inte att tyda tweeten.

Jag hade inte reagerat över detta om det nu inte vore för bakgrunden. Att MRO lägger en tweet som flörtar med det som hände är en sak, men att hans arbetsgivare gör det är en helt annan. Att MRO rycker på axlarna åt det som hände på Gamla Ullevi är en sak, men att Frölunda verkar göra det är en helt annan.

Frölunda har som arbetsgivare ett personalansvar för sina anställda och har dessutom ett ansvar för sitt egna varumärke. Att retweeta detta tycker jag inte är att ta ansvar för någonting alls. Vad säger grannklubben IFK Göteborg om detta? Vad säger sponsorerna? Hade Frölunda hyllat planstormning på fotbollsarenor om det varit någon annan än MRO som twittrat? Skulle inte tro det.

Frågorna är många.

För någonstans känner jag att klubben genom detta sopar händelsen på Gamla Ullevi under mattan och att de tycker att: ”Det är väl inte så farligt? Ingen blev ju skadad.”
Ett mycket farligt tänk som i förlängningen kan uppvigla andra till att göra samma sak.

Jag har svårt att se att en idrottsklubbs officiella Twitterkonto skulle uppmana till exempelvis rattfylla. Tänk er en bild på en nyckel i ett tändningslås med följande text till: ”Jag har druckit 27 starköl och nu vill jag hem. Ska jag köra själv? RT för ja, gilla för nej.”

Världen går inte under för att Frölunda retweetade MRO:s fråga. Men nog borde den/de som är ansvariga för klubbens twitterkonto tänkt till en smula innan de delade den?

Uppdatering: Frölunda har under söndagen tagit bort retweeten av Mats Rosseli Olsens tweet.

3 thoughts on “SKOGLUND: Hur lämpligt är det, Frölunda?

  1. Helt klart dekadent. Helt klart skämmis i alla led. Gärna bestraffning från ligan för min del.

    Andra klubbar stänger av sina fans för att de stormar spelarbussen odyl. Då handlar nyheten på webben om hur hemska de är. Det här är sjuk dubbelmoral som urholkar känslan för rätt och fel.

  2. Det har aldrig slagit skribenten att MRO kanske var självironisk i detta fallet? Sen kan man så klart ändå fråga sig om det var rätt eller fel av FHC att retweeta detta skämt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *