Skulle en tränartrejd lösa problemen.Foto: Bildbyrån, Rögles hemsida och Wikipedia

Två lag har kört fast och inlett säsongen på sämsta sätt. Är det måhända dags för en tränartrejd?

Säsongen för Rögle har börjat minst sagt uselt. Tre raka förluster och en målskillnad som lyder 3-17. Huvudtränaren Anders Eldebrink har nog all anledning att fundera över det mesta rörande hockey just för tillfället. Hans lag har uppträtt allmänt förvirrat under upptakten av säsongen och en och annan taktisk skruv behöver nog justeras för att det hela inte ska utveckla sig till en säsongslång mardröm.

Eldebrink har huvudansvaret för sitt lag. Men den situation de just nu befinner sig i kan man knappast klandra honom ensam för. Han råder knappast över skadeläget (något de hade stora bekymmer med redan förra säsongen) och att tilltänkte förstemålvakten Ville Kolppanen gick sönder lagom till seriestart var knappast 56-åringens fel. Sen ska inte inhoppande målvakten Emil Kruse lastas för förlusterna. Han har gjort vad han kunnat. Han är ju, likt alla andra målvakter, beroende av att det funkar framför honom också. Något det inte gjort.

Jag är starkt emot tränarsparkningar, tycker det görs alldeles för enkelt mellan varven. Men något måste Rögle göra. Vad som helst egentligen för att stoppa blödningen.

I Södertälje finns Mats Waltin. Han är sportchef och huvudtränare för stadens stolthet SSK och är inne på sin tredje säsong i klubben som ansvarig. Han hyllades stort när han på en säsong plockade upp Sportklubben från Hockeyettan till allsvenskan. Men förra säsongen började det gnissla rejält med märkliga beslut om spelares vara eller icke vara i klubben och en bojkott från Waltins sida mot en lokaljournalist. En situation som tydligen ska vara löst nu.

Från Södertäljes supporterled kom det också massiv kritik mot Waltin under förra säsongen, en säsong som slutade med att klubben räddade sig kvar via kval, och den har fortsatt även denna höst till viss del. Laget har inlett med tre raka förluster och ligger sist, nu när laget skulle ta ett kliv för att etablera sig i landets andradivision.

Det är dumt att peka finger. Mats Waltin har nog gjort vad han kunnat i Södertälje. Han tog dem trots allt tillbaka till allsvenskan och räddade kvar klassikerklubben via en kvalserie.

Båda tränarna har en historik i varandras klubbar. Eldebrink är ju som bekant klubbikon i SSK med tröjan i taket och 1985 vann han guld med föreningen han spenderade största delen av sin spelarkarriär i.
Direkt efter han la rören på hyllan tog han över som GM i klubben innan han via ett uppehåll och en säsong som assisterande i Timrå återkom 2003 och stod i båset bakom Timo Lahtinen. Sedan dess har tränarkarriären fortsatt på annat håll.

Mats Waltin har även han en lång tränarkarriär och säsongen 2003/2004 var han i Ängelholm som huvudansvarig. Det ska sägas direkt att det inte blev någon jättesuccé. Då. Waltin kan såklart sina saker, annars hade han inte coachat på hög nivå så länge som han gjort. Detsamma gäller Eldebrink.

Återigen. Jag förespråkar inte tränarsparkningar. Men kanske vore ett byte mellan klubbarna lösningen? Få in en ny röst och hela det där köret ni vet.
Jag är inte så säker på att det skulle kunna lösa någonting, mer än kanske kortsiktigt. Det är nog inte enbart hur tränarna agerar och fungerar som ligger till grund för de båda klubbarnas säsongsinledning.
Jag väl erkänna att jag inte själv tror riktigt på idén jag lanserar ovan. Tror nog de bägge herrarna vill stanna kvar i sina klubbar och kämpa till sista blodsdroppen för att nå framgångar med de de är kontrakterade av.

Så detta inlägg ska ses som ytterst spekulativt och tankeväckande för att låta fantasierna skena iväg en smula så här på söndagen.
Likväl som jag är emot rena spelartrejder i Sverige (såvida inte spelarna är med på det förstås) är jag även emot att det sker med coacherna. Det händer ju inte ens borta ”over there”.

Men om både Waltin och Eldebrink skulle kunna tänka sig ett byte, varför inte?

Har ni åsikter om mina tankar. Kontakta mig gärna på Twitter. @hockeystaden heter jag där.

 

2 thoughts on “SKOGLUND: Varför inte?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *