Är idén i artikeln ett sätt att slippa se såna här bilder i fortsättningen?Foto: Bildbyrån

Det verkar vara en av hockeysveriges bäst bevarade myter, den att AIK minsann skulle lösa publikkrisen i SHL om de spelade där. Nja på den va?

I förra veckan intervjuades den forne stormålvakten Tommy Salo här på sajten. Bland mycket sa han bland annat detta apropå att hitta vägar för att lösa publikkrisen i SHL:
— Klart att lag som AIK, Leksand och dom här lagen måste finnas i SHL på ett eller annat sätt, så är det. Lag som drar folk, för mig är det självklart.

I fallet Leksand har han ju såklart helt rätt. Klubben drar mycket publik både hemma och borta, samt att de engagerar i övrigt och har fans runt hela landet. I fallet AIK är jag mer tveksam, det återkommer jag till lite senare.
Men först och främst har Salo rätt i att det nog inte skulle vara en nackdel med att få upp AIK om man ser till det faktum att de som klubb engagerar.
AIK som förening är en storklubb, en institution och klassisk företeelse inom svensk idrott. Klart tusan de engagerar folk på sociala medier, media och runt fikaborden.
Namnet AIK och dess sköld berör helt enkelt.

LOCKAR INTE

Men trots det lockar de inte de stora massorna, varken till Hovet eller bortaplan. Jag roade mig med att jämföra AIK:s hemma- och bortasnitt deras fyra senaste säsonger i SHL, åren 2010-2014.

Det är på intet sätt några katastrofsiffror, inte alls. Men som bilden visar placerade de sig inte någon gång på övre halvan i ligan gällande publiksnitt på hemmaplan under dessa fyra år. Inte någon gång var de heller över ligasnittet på hemmaplan. Två säsonger låg de över ligasnittet på bortaplan och det var de två första säsongerna när de gick till slutspel bägge åren och det blåste medvind för den Roger Melin-ledda skutan, vilket såklart väckte motståndarfansens nyfikenhet. Men det är nog inte den största anledningen. Bägge säsongerna kunde de räkna in derbymatcher mot Djurgården som hjälpte upp snittet, både hemma och borta.

Publiksnittet just nu i SHL ligger på 5454 åskådare per match och ställer man det i jämförelse med de fyra säsongerna som visas ovan skulle AIK höja det på bortaplan, men endast en säsong var de över nuvarande publiksnitt på hemmaplan.

FOLK GLÖMMER FORT

Efter Tommy Salos ord har jag via sociala medier snappat en del kommentarer som skriker efter att AIK bara MÅSTE tillbaka till SHL, för DÅ kommer folket minsann till arenorna.

Det är lite skrattretande nästan, för jag minns att det var exakt samma snack bland främst media innan de tog klivet upp 2010. Snacket om att AIK skulle öka publikintresset i SHL. Men så blev det ju inte. Rörande publiktillströmningen gör ju AIK varken till eller från på något dramatiskt vis. Deras bästa snitt från senaste sejouren 2010/2011 skulle just nu placera dem på en sjätte plats i SHL:s publiktabell. Alltså medel.

Sen skulle det ju såklart inte skada intresset överlag om AIK tog klivet upp. Som jag nämner ovan är de en klubb som engagerar. Men så jättemycket mer åskådare till arenorna skulle de inte locka, även om det såklart inte skulle bli färre heller.

Så här ser topp 20 ut i skrivandets stund gällande de lag som drar mest publik i våra två högsta ligor i Sverige.

Som ni ser är det alltså tolv lag före AIK för stunden i publikligan. Sen är det såklart inte helt rättvisande att jämföra två olika ligor på olika nivåer. Men samtidigt har AIK varit framgångsrika under inledningen av säsongen och ligger sportsligt just nu sexa i Hockeyallsvenskan med endast tre poäng upp till topp två. Om de nu skulle vara en publikgaranti även i SHL, som vissa tycks tro, tycker jag nog att de redan nu borde dragit ett hundratal extra åskådare i snitt.

Likt Leksand har AIK också fans i rikets alla hörn som brukar dyka upp när ”Gnaget” lirar bortamatch, men på hemmaplan har de inte lockat de stora massorna under sina senaste säsonger i SHL och frågan är vad som krävs för att de ska göra det vid en eventuell återkomst till högstaligan?

BEHÖVER BLI EN AV SVERIGES FRÄMSTA KLUBBAR IGEN

Jag tror att det finns många lösningar som svar på den frågan. Det var längesedan AIK var ett topplag att räkna med inom svensk ishockey och jag tror att det är dit de måste ta sig tillbaka för att Hovet (jag vet att den rivs snart och ersätts av Globen) inte ska eka så ödsligt tom var och varannan gång AIK spelar hemma. Märk väl att jag pratat om AIK i SHL nu. Det är inte sexigt när 4200 åskådare letat sig till Hovet, som tar över 8000.

Om de väl tar sig tillbaka till toppen tror jag inte heller att det skadar att ärkerivalen Djurgården finns med däruppe år efter år. Till derbyna kommer publiken ändå, men en gråkall novemberkväll mot Örebro hemma tror jag faktiskt det kan hjälpa AIK om de slåss i toppen mot Djurgården. Folk vill gå och se sitt lag samtidigt som de håller koll på fiendens bortamatch.

Så. För att summera.

En återkomst av AIK till SHL skulle definitivt få upp intresset kring ligan en smula. Men det innebär inte per automatik att publiken börjar vallfärda till arenorna. Skulle Solnaklubben etablera sig och sakta men säkert bli ett etablerat topplag, helst då i sällskap av Djurgården, skulle det förhoppningsvis börja röra på sig i vändkorsen ute i Johanneshov.

De har ju fanbasen och underlaget för fullspikat varje match med tanke på klubbnamnets klang och befolkningsunderlaget i Stockholm med omnejd.

Om ni fick bestämma själva: Vilka 14 lag skulle ni vilja se i SHL med utgångspunkt från publikfrågan? Jag skulle definitivt vilja se AIK, men de är inget publikdragarlokomotiv. Inte i dagsläget.

Övriga åsikter? Hör av er på Twitter där jag går under användarnamnet @hockeystaden.