Lawrence Pilut håller hov efter en av sina framgångsrika matcher den här säsongen.Foto: Henrik Skoglund

Även i den mest spännande och händelserika match finner man guldkorn som sticker ut från mängden. Igår var det en back som höjde sig över mängden.

Igår befann jag mig i Kinnarps Arena för smålandsderbyt HV71-Växjö. Högst troligt den bästa match jag sett den här säsongen. Inramningen var fantastisk med två klackar som höll igång och på isen bjöds det på full fart, frenesi, gruff, hårda tag och en svängig match målmässigt.

Men i allt detta bra fanns det faktiskt ett smaskigt russin att plocka ur partykakan: Lawrence Pilut. Grabben verkar göra precis allt rätt för stunden och när han i den första perioden två gånger om dribblade av framstormande Växjöspelare i egen zon som siste man (en av dribblingarna var en tunnel), sökte jag de övriga på pressläktarens blickar. Vi bara log och kände en gemenskap i att: ”Wow, såg vi nyss detta ske?” Hockeygodis i dess allra ädlaste form.

ENORM SÄSONG

21-åringen från Tingsryd har haft en enorm säsong i alla dess former och förutom hans spel igår såg jag även hans ledaregenskaper på isen när han manade på sina lagkamrater. Trots spelmässig dominans i den första perioden hamnade hans HV71 i underläge med 0-2 i den andra. Men Pilut inledde vändningen när han i powerplay stänkte in reduceringen. Fyra minuter från slutet spelade han sedan fram Mattias Tedenby till dennes segermål.

Lawrence Pilut leder i detta nu HV71:s interna poängliga med fem poäng ner till tvåan Mattias Tedenby och backen ligger i topp i de flesta ligorna i laget. Nu ska vi i sanningens namn säga att tilltänkta poängkungar som Sebastian Wännström, David Ullström och Martin Thörnberg missat en del matcher och därmed en del poäng.

Men det gör inte Piluts insats sämre på något vis och han har redan gjort kaos och rårörda lingon av sin tidigare högsta poängnotering i SHL: 12 från ifjol. Jag tog mig en titt på den interna statistiken för HV71 och där är han i topp i många av ligorna.

Assists: 16 (Etta i HV71)
Poäng: 21 (Etta i HV71, femma i SHL:s backliga)
Istid: 21:19 min/match (Etta i HV71
Blockerade skott: 27 (Tvåa i HV71)

Lawrence Pilut har länge ansetts som en talang och ledarämne på isen. Han började förra säsongen få ut den potentialen och har fortsatt på den inslagna vägen i år. Det som är lite intressant i sammanhanget är att han inledde säsongen starkt och har bara fortsatt på det spåret utan några svackor. Det är ett bevis på en inneboende jämnhet som kan bära långt i framtiden.

POSITIVA OMDÖMEN

En annan sak som slår mig är att han verkar vara en hyvens människa ut i fingerspetsarna. Alltid glad, trevlig och positiv de gånger jag stött ihop med honom i min roll som journalist. Vart jag än vänder näsan så möts jag enbart av positiva omdömen om Pilut, omdömen som bekräftar min egen bild av honom. En personlighet som enligt gängse kunskap om historik brukar vara en ”perfect match” till en framgångsrik karriär.

Den enda anledning jag kan se att han ännu inte testas i Tre Kronor av förbundskapten Rikard Grönborg är att det är OS-säsong och Pilut finns väl troligt inte med på den redan förutbestämda listan av aktuella spelare.

Kommer det inte en dip av formidabla mått i Piluts spel lär han alldeles garanterat bli uttagen i a-landslaget efter det. När det nu kan tänkas finnas utrymme, HV71 lär spela slutspel och går de hela vägen till final finns det ingen chans till spel för Pilut i de förberedande matcherna inför VM i Danmark som inleds 4 maj.

Sweden Hockey Games pågår 26-29 april och sjunde SM-finalen spelas 28 april.

Jag räknade lite på det där. För att det ska kännas troligt med landslagsspel, och en rejäl chans att spela in sig i VM-laget för Pilut, bör HV71 gå som längst till semi.

Nu vill ju såklart Pilut gå så långt som möjligt med HV71, men jag tror inte jag är ensam om att vilja se honom i landslagströjan för att se hur han står sig internationellt.