Nyheter
SKOGLUND: Trots allas oro – Leksand gör helt rätt
ANNONS

Det har diskuterats flitigt sedan helgen apropå det faktum att Leksand inför slutspurten gått och värvat två tyskar som befinner sig runt 30-strecket. Jag tror inte att värvningarna är någon dum idé. Ingen dum idé alls faktiskt.

Det är många som för tillfället kritiserar Leksands beslut om att plocka in de två tyska herrarna Daniel Pietta och Marcel Müller. Jag ska erkänna att när jag först hörde talas om att de båda skulle förstärka Leksand i slutspurten tänkte: ”Jaha, nu igen alltså?”

Det har ju genom åren blivit lite kutym att lag ska värva flashiga utländska namn eller meriter under säsong Men allt som oftast har det inte slagit väl ut och Leksand är ett av de gäng som trampat i fällan alldeles för många gånger. Vem minns inte Hannu Pikkarainen, Patrick White, Matt Lasshoff eller målvakten Tom Lawson? Bara några exempel på värvningar under säsong som kanske inte slagit så väl ut som förväntat hos Leksand. De har i alla fall inte levt upp till glansen deras meritlistor visat på.

För att ingen ska missförstå: Jag är generellt sett motståndare till att dyra och upphaussade namn som passerat 25-26 år värvas in för att frälsa en klubb i slutspurten av en säsong. Vi har sett alldeles för många exempel på att det istället har fått motsatt effekt.

Men i just det här fallet med de båda tyskarna är jag faktiskt inte så säker på att det kommer bli så dåligt.

De båda blev klara för spel i Leksand förra fredagen och efter att jag fått smaka på det hela sedan dess har jag bytt fot från att vara ytterst tveksam till att bli lite mer positiv.

Varken Pietta eller Müller kom med i Tysklands OS-trupp. Men någonstans känner jag att de borde varit tilltänkta och legat på gränsen hos förbundskapten Marco Sturm och i vår stundar en VM-turnering som de båda vill vara med i. Det är ju hela anledningen till att de överhuvudtaget bytte till Leksand: Deras Krefeld missade slutspel i DEL och de ville förlänga säsongen i Sverige för att han chans på VM-laget.

Så rent inställningsmässigt bör de inte bli några problem för tyskarna i Leksand. Dessutom kommer de med självförtroende i massor: Müller hade med största sannolikhet slagit sitt personbästa i DEL på 56 poäng från säsongen 2009/2010 om han stannat. Han stod på 52 innan han kritade på för Leksand. Med det ligger han tvåa i poängligan.

Dessutom har Müller tidigare spelat i Sverige och borde ha någorlunda hum om vad det handlar om. Om än i SHL.

Daniel Pietta kommer från en rad poängstarka säsonger i DEL och har under året hållit krutet torrt.

Leksand inledde Hockeyallsvenskan minst sagt uselt. Men efter att tränaren Markus Åkerblom fick gå och Leif Carlsson tog över började de klättra och har under ett bra tag legat i toppen.

På senare tid har det dock börjat gå lite knackigare resultatmässigt. Ingen fara på taket än så länge, men nio poäng på de åtta senaste omgångarna tyder ändå på en liten, liten dipp. Då kan den bratwurstheta tyska duon komma in som en injektion och konkurrenshöjare.

Så tror jag.

Sen sitter jag inte här säger att Leksand nu kommer gå upp i SHL. De har fortfarande stor chans och bör ses som en av potentaterna tillsammans med främst Tmrå och AIK att få möta SHL-motstånd framåt våren. Men faller de, så lär det inte bero på de nyligen importerade tyskarna.

Vad jag förstått det som kommer de debutera på fredag hemma mot Modo, Müllers gamla klubb. Då får vi ett första besked var de står någonstans.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL