Pengarna på bilden har ingenting med artikeln att göra.Foto: Pixabay

Det här får bli ett kort inlägg. Har egentligen inte tid, men vi måste prata om det här med att fans till klubbar samlar in pengar för att betala spelares böter. Vi måste verkligen prata om det.

Ni kan gången vid det här laget. En spelare som begår en regelvidrighet kan, om brottet är tillräckligt allvarligt, straffas med avstängning och böter av disciplinnämnden. Jag tycker detta med böter är bra. Det ska kännas att begå grova överträdelser på isen och dessutom går pengarna tillbaka till svensk ungdomsishockey.

Men det är inte alla spelare som behöver punga ut med stålar. Välvilliga fans står allt som oftast gärna till hands med den saken om de anser att ”deras” spelare blivit orättvist behandlad av domarna,och disciplinnämnden, dessa fans startar då insamlingar för att betala spelarens böter.

Idag läste jag den här artikeln på nt.se om att Vita Hästens fans har startat en insamling för att betala spelaren William Haags böter om 6 900 kronor för den tackling han delade ut på Almtunas Gustav Lindström i den sista omgången av Hockeyallsvenskan i onsdags.

Det ska sägas direkt så att det är glasklart för alla: Det här inlägget är inte riktat mot vare sig William Haag eller Vita Hästens supportrar. Det är riktat mot företeelsen överlag. För det är inte första gången det händer att fans samlar in pengar till spelare. Definitivt inte sista heller, även om jag inte kan påminna mig att det startats någon insamling den här säsongen.

Jag förstår inte varför fans går samman för att betala spelarböter. För det första har spelaren råd själv då beloppet baseras på inkomst. För det andra motverkar det hela syftet med böter. Meningen är ju att det ska svida lite i skinnet för den som har gått över gränsen.

Om den omtyckte grannen åker dit för fortkörning, går kvarteret ihop då och samlar in pengarna?

Vi pratar mycket om att vi måste få bort exempelvis huvudtacklingar, tacklingar i ryggen och rena påhopp på isen i svensk ishockey. Men det verkar bara gälla när andra klubbars spelare gör någonting fult verkar det som.

Jag förstår ju fansen syfte och kan även tycka att det är en ”gullig grej” för att visa kärlek till sin spelare. Jag hyllar också insamlingar av alla de slag som fans startar och genomför. Men inte just de som går till att betala spelarnas böter för förseelser de gjort sig skyldiga till på isen.

Sen ska det egentligen inte spela någon som helst roll om händelsen som lett till avstängningen är för hårt dömd. Någonting har ju ändå hänt och spelarna har väl ett eget ansvar därute på isen?