Vilt firande när Timrå tog klivet upp.Foto: Bildbyrån

Bara för att kvalet till SHL sedan en vecka tillbaka är avslutat innebär inte det att det inte modellen och upplägget kan diskuteras vidare. Här nedan serveras ni ett förslag från läsaren Andreas Speiner.

Efter att jag för en tid sedan sedan skrev detta inlägg om hur jag tyckte man skulle förändra kvalsystemet mellan Hockeyallsvenskan och SHL hörde det av sig en hel del människor med synpunkter. Bland annat Andreas Speiner som hade lite tankar och funderingar och även lanserade ett synnerligen intressant förslag själv.

Medan jag förespråkar att vinnaren i Hockeyallsvenskan går raka spåret upp i SHL utan att passera ”Gå!” så menar Andreas på att han vill se ett slutspel enligt samma modell som i SHL. Slutspelets vinnare går sedan upp i den högre ligan, medan tvåan får kvala mot lag 13.

Det här systemet förutsätter ju då att SHL-jumbon åker ur direkt och det är väl ingenting jag direkt tycker om. Dels av anledningen jag nämner i ovan länkat inlägg, men det finns en annan, måhända till och med större, anledning som jag ämnar komma tillbaka till vid senare tillfälle.

Men resten i Andreas förslag ser väldigt tilltalande ut och han menar också på att poängsnittet hos kvallagen sänkts sedan SHL utökades från 12 till 14 lag 2015. Vilket då ska ses som en faktor till direktnedflyttning för lag 14. Här nedan har han räknat ut det hela:

(52 matcher spelade)
Säsongen 17/18 hade kvallagen 51 , 47 Dvs ett snitt på 49
Säsongen 16/17 hade kvallagen 47 , 43 Dvs ett snitt på 45
Säsongen 15/16 hade kvallagen 49 , 31 Dvs ett snitt på 40

(55 matcher spelade)
Säsongen 14/15 hade kvallagen 57, 53 Dvs ett snitt på 55
Säsongen 13/14 hade kvallagen 61 , 55 Dvs ett snitt på 58
Säsongen 12/13 hade kvallagen 57, 46. Dvs ett snitt på 51,5p
Säsongen 11/12 hade kvallagen 72, 52. Dvs ett snitt på 62p.
Säsongen 10/11 hade kvallagen 71 , 70 Dvs ett snitt på 70,5p

”Den idé på upplägg som jag personligen tycker skulle passa båda serierna är att båda
serierna har sina egna slutspel. Hur slutspelet ska se ut är av mindre betydelse. Ekonomiskt
hade en modell likt SHL:s slutspel varit att föredra då man även drar en röd tråd mellan båda
serierna. En annan hockeymässigt ärligare är att lag 1-8 spelar slutspel.
Vinnaren går till SHL och förloraren i HA finalen spelar en matchserie i bäst av 7 mot SHL:s
lag 13″, skriver Andreas vidare och skickar med en bild på hur upplägget skulle kunna se ut i praktiken.

Den här modellen förutsätter också att kvalet mellan Hockeyettan och Hockeyallsvenskan ändras en smula. I dagsläget kvalar ju de två sista lagen mot fyra lag från serien under i en kvalserie.