Det är snart 25 år sedan ett kanadensiskt lag vann Stanley Cup.Foto: IBL, Pixabay och Wikimedia commons

Måhända är rubriken en aning överdriven. Men faktum är att det knappast känns som vanilj i den genomsnittlige kanadensarens själ när de påminns om att det i år är hela 25 år sedan ett kanadensiskt NHL-lag vann Stanley Cup senast.

Kommer ni ihåg Guy Carbonneau? Nej, det är kanske inte det lättaste. Hursomhelst var han en center som gjorde sig känd för sina stora defensiva färdigheter och han kanske inte är den man i första hand tänker på när forntida stora NHL-spelare ska kastas fram när det ska pratas historia.

Carbonneau prisades dock rejält för sitt smarta defensiva spel och belönades med Frank J. Selke Trophy, som går till ligans bäste defensive forward, hela tre gånger under karriären.

HAN VAR DEN SENASTE

Guy Carbonneau är också den senaste lagkaptenen att få höja Stanley Cup-bucklan till skyn för ett kanadensiskt lag. Det gjorde han 1993 och sedan dess har ingen klubb från landet vunnit. Faktum är att det sedan dess bara varit fyra klubbar som vid fem tillfällen varit i final, men sedan gått bet mot amerikanska gäng.

Oavsett lagsympatier så är det såklart en liten tagg i hjärtat för det hockeytokiga kanadensiska folket att det nu gått ett kvarts sekel sedan ett lag från landet vann. Vancouver x 2, Edmonton, Calgary och Ottawa har samtliga gått på pumpen när det ska avgöras mot lag från den stöddiga grannen i söder.

Hoppet till att titeltorkan ska stanna vid 24 år står i år till Winnipeg Jets som överraskande tagit sig hela vägen till konferensfinal där de just nu har 1-1 i matcher mot en annan överraskning, Vegas.

TRE AV FYRA KAN VINNA FÖR FÖRSTA GÅNGEN

Hur det blir med den saken återstår att se. Men en annan intressant sak är att tre av de fyra lagen som är kvar i slutspelet har chans att vinna pokalen för första gången någonsin. Det är bara Tampa som vunnit tidigare när de slog Calgary Flames i 2004 års final.

Vidare har Washington varit närmast av de tre då de var i final 1998 men fick ge sig mot Detroit Red Wings.

@hockeystaden