Nyheter
SKOGLUND: Han är redan dömd – utan domstol
ANNONS

De senaste dagarna har det annars så underbara internet visat sig från sin sämsta sida. Nedan dryftar jag ämnet om det verkligen är så viktigt att skrika ut vad man vet (och inte vet) i offentligheten. Vad vinner man på det, utöver 30 sekunders tillfredsställelse att man vet något inte många andra vet.

Tidigare i veckan häktades en välkänd och välmeriterad hockeyprofil. Han misstänks för grov kvinnofridskränkning och han kommer nu sitta inlåst medan utredningen fortskrider. I och med häktningsframställan så är nu också namnet offentligt i rättslig bemärkelse då en häktningsframställan är en offentlig handling som står var och en fritt att ta del av.

Under tiden från det att det blev känt att en välkänd före detta hockeyspelare anhållits misstänkt för våldsbrott så har det spekulerats hejvilt på olika platser i www-världen om vem i allsin dar det kan vara som gjorts sig skyldig till något sådant.

Sensationslystnaden har varit enorm och det är inte så konstigt. Vi människor är ett nyfiket släkte och det ska vi vara tacksamma för, det är nämligen vår nyfikenhet som gör att utvecklingen går framåt. Även jag var så klart nyfiken på vem det kunde vara och knappade mig relativt snabbt in på ett välkänt kloakhål på internet som vi inte behöver nämna något namn på. Forumet har många ljusa sidor, men också många väldigt, väldigt mörka.

I tråden om  hockeyprofilen tog gissningsleken redan från start rejäl fart och jag överdriver inte när jag säger att var och varannan hockeyspelare som någon gång beträtt en svensk is står omnämnd där i en alltmer urspårad gissningslek. Till och med såna som en normalt funtad person blixtsnabbt skulle kunna räkna ut att det inte är omnämns i tråden som potentiella gärningsmän. Hur oskyldig man än må vara, hur kul är det att ha sitt namn sammankopplat med grov kvinnofridskränkning bara en trött googling bort?

Även på Facebook och Twitter har jag sett sånt beteende där random namn helt utan konsekvenstänk från avsändaren kastats fram som ett köttben till åskådarna.

Enligt en vad en källa berättade för mig så har detta lett till att oskyldiga fått ta emot mindre trevliga meddelanden, mejl och sms från folk som uppenbarligen inte vet hur man ska handskas med tangentbord och källkritik.

Horribelt och under all kritik. Under all JÄVLA kritik för att vara extremt tydlig.

Jag är inte kritsik mot de som är nyfikna, det är en helt normal reaktion att vara det. Men de som sen helt öppet kastar ut namn utan att egentligen veta borde faktiskt rannsaka sig själva en smula. En rejäl smula.

Sedan den nu misstänkte hockeyprofilen i torsdagen blev häktad har hans namn valsat runt på nätet och det är här jag kommer in på rubriken: Han är redan dömd utan domstol.

Vet vi att hockeyprofilen är skyldig?

Nej, det vet vi faktiskt inte. Han sitter anhållen på sannolika skäl och mycket talar för att han gjort sig skyldig till brottet han misstänks för. Men igen, vi VET inte om han är skyldig. Vi har domstolar i det här landet som ska ombesörja det här med att avgöra om folk är skyldiga eller ej. Att utdöma straff är ingenting befolkningen ska pyssla med genom att bidra till att den före detta spelarens namn valsar runt på sociala medier och obskyra forum.

Men han är redan nu dömd i folks ögon – så också hans närstående.

För tar man tanken några steg längre. Många fokuserar på hockeyprofilen och verkar tro att de gör en god gärning genom att annonsera ut hans namn. MEN, det finns ett brottsoffer i detta också. Hur mår hon just nu? Knappast så bra, och hur arg hon än må vara på sin förövare så tror jag knappast att det skänker henne tillfredsställelse att hans namn åker runt på nätet.

På så vis blir ju även hon indragen i den allmänna beskådningen. Så också andra närstående, exempelvis barn, som oavsett vad än som må hänt mellan de vuxna så klart far illa av detta. De är ju också brottsoffer i någon mening.

Avslutningsvis. Jag har genom åren lärt mig att många människor enbart kan tänka i färgerna svart eller vitt. Därför vill jag mycket noga förtydliga att ovan text INTE syftar till att på något vis försvara det eventuella brottet eller den som utfört det. Ovan text är bara tänkt som en motvikt mot alla de som utan att tänka på de inblandade kastar ut namn till höger och vänster som om det inte fanns någon morgondag.

För jag vill i alla fall inte ha ett land där vi kastar folk åt vargarna så fort misstanke om brott finns.

@hockeystaden

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL