Foto: Bildbyrån

I söndags plockade Sverige hem sitt elfte VM-guld genom alla tider och det fjärde på 2000-talet. Det går inte annat än att imponeras av detta och jag tror att vi ska tacka det faktumet att vi inte i unga åldrar hetsar fram supertalanger för detta. Nedan ska jag förklara vad jag menar.

För lite drygt ett år sedan var jag och min vapendragare Alexander Palombo (Det är oklart om det kanske till och med är så att det är jag som är hans vapendragare, men det spelar ingen roll för själva storyn, så ni kan släppa de funderingarna) i Stockholm för att hälsa på svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt.

Vårt syfte med hela projektet var att reda ut varför Juniorkronorna så sällan lyckats sätta pricken över i:et i JVM och vinna guld, trots sin brutala överlägsenhet i gruppspelen de senaste tio åren.
— Om jag får välja mellan att bara ta JVM-guld där spelarna inte fortsätter långt efter dessa turneringar, mot att vinna silver och få fram många bra spelare till NHL och seniorlandslaget, då väljer jag det sistnämnda. Men när vi väl spelar JVM spelar vi för att vinna, sa Tommy Boustedt bland annat då.

SATSAR PÅ BREDDEN

Det han menar är att anledningen till att vi fått fram så pass många bra NHL-spelare de senaste åren är just det faktum att vi inte elitsatsar i för tidiga åldrar, som så många andra länder gör. Vi i Sverige har inte lagt krut på att pusha fram ett par, tre, tänkta supertalanger i varje kull, utan satsat mer på breddtänket. Något som betalat sig med råge nu.
— Tittar man på de stora siffrorna, alltså antalet spelare i NHL, är tio procent av dem svenskar. Det tror jag är för att vi inte specialiserar i för tidiga åldrar. Tittar vi på hur många draftade spelare de olika nationerna har, då har Sverige dubbelt så många draftade spelare än Ryssland och tre gånger så många fler draftade spelare än Finland. Det är också ett bättre mått än att bara titta på hur många guld det blivit, förklarade Tommy Boustedt.

Ni som är intresserade kan läsa hela artikeln här.

MÅNGA SPELARE PÅ NIVÅN UNDER SUPERSTJÄRNORNA

Spontant skulle jag säga att vi just nu har tre spelare i dagens NHL som är att betrakta som superstjärnor. Henrik Lundqvist, Erik Karlsson och Victor Hedman. Men ser vi till nivån under dessa så har vi numera en hel drös spelare som gör det riktigt bra i NHL. Vi snackar William Karlsson, Filip Forsberg, Oliver Ekman Larsson, Viktor Arvidsson, William Nylander, Mika Zibanejad, Rickard Rakell och jag skulle kunna fortsätta i en halv evighet. Alltså väldigt, väldigt bra spelare som är väldigt betydelsefulla för sina lag, men inte riktigt på den högsta nivån i NHL. Men nära, oh så nära.

En sak som jag imponerats över när det handlar om Sveriges två senaste VM-guld är det faktum att det i stort sett var två olika landslag som stod där längst upp på pallen. Det var endast Oliver Ekman Larsson, Dennis Everberg och John Klingberg som fanns med vid båda tillfällena.

Det brukar ofta sägas att Kanada skulle kunna ställa upp med tre-fyra landslag i hockey-VM som skulle kunna vinna VM-guld. Det är ingenting jag betvivlar, men vad tusan: Det kan ju vi i Sverige också göra. Jag roade mig med att plocka ut två landslag till med spelare som inte funnits med i de två senaste upplagorna och nog känner jag att dessa mycket väl skulle kunna vara med och hota om guldet. Observera att jag plockat ut spelare som tillhör NHL-lag som åkte ut innan konferensfinalerna i NHL och jag har inte heller tagit hänsyn till om de tackat nej till årets VM eller ej. Ingen hänsyn har heller tagits till om de sedan flera år tillbaka meddelat att det är slutspelet i landslaget. Jag har inte heller suttit och grottat ner mig i ”den spelaren passar med den spelaren som passar med den spelaren” i något fåfängt försök att försöka bygga någon slags lagkemi mitt upp i allt.

Jag vill helt enkelt bara visa vilken grym bredd vi har i svensk ishockey. Tilläggas ska också att jag även har med spelare från SHL, NLA och KHL, samt spelare som petades i sista stund inför årets turnering.

Noteras bör också att lagtillhörigheten avser 2017/2018. Ha också i åtanke att jag försökt göra lagen så jämna som möjligt. Lag 2 ska alltså inte ses som ett ”andralag”.

LAG 1:

Målvakter:
Jacob Markström, Vancouver Canucks
Lars Johansson, CSKA Moskva
Robin Lehner, Buffalo Sabres

Backar:
Niklas Kronwall, Detroit Red Wings
Jonathan Ericsson, Detroit Red Wings
Patrik Hersley, SKA St. Petersburg
Oscar Fantenberg, Los Angeles Kings
Oscar Klefbom, Edmonton Oilers
Patrik Nemeth, Colorado Avalanche
Magnus Nygren, HC Davos

Forwards:
Henrik Zetterberg, Detroit Red Wings
Daniel Sedin, Vancouver Canucks
Henrik Sedin, Vancouver Canucks
Carl Hagelin, Pittsburgh Penguins
Anton Lander, Ak Bars Kazan
André Petersson, Avangard Omsk
Richard Gynge, Traktor Chelyabinsk
Patrik Zackrisson,  Sibir Novosibirsk
Alexander Bergström, Sibir Novosibirsk
Fredrik Pettersson, ZSC Lions
Nicklas Danielsson, Lausanne HC
Viktor Stålberg, EV Zug
Linus Klasen, HC Lugano

LAG 2:

Målvakter:
Anton Forsberg, Chicago Blackhawks
Jhonas Enroth, Dinamo Minsk
Linus Ullmark, Buffalo Sabres

Backar:
Erik Karlsson, Ottawa Senators
Niklas Hjalmarsson, Arizona Coyotes
Lawrence Pilut, HV71
Rasmus Dahlin, Frölunda
Joel Persson, Växjö Lakers
Robert Hägg, Philadelphia Flyers
Sebastian Aho, New York Islanders

Forwards:
Alexander Steen, St.Louis Blues
Jakob Silfverberg, Anaheim Ducks
Alexander Wennberg, Columbus Blue Jackets
Calle Järnkrok, Nashville Predators
Jesper Bratt, New Jersey Devils
Joakim Lindström, Skellefteå AIK
Oscar Möller, Skellefteå AIK
Pär Lindholm, Skellefteå AIK
Jesper Fasth, New York Rangers
Patrik Berglund, St.Louis Blues
Melker Karlsson, San José Sharks
Marcus Johansson, New Jersey Devils
Lucas Wallmark, Carolina Hurricanes

Jag är fullt medveten om att de här båda lagen inte ser ut som självklara guldkandidater. Men det tycker jag faktiskt inte de två tidigare upplagorna heller har gjort. Det har växt fram efter hand ju längre mästerskapen pågått och det finns alla möjligheter för de här gängen att växa också.

Har jag missat någon självklar spelare som ska med i något av de här gängen? Jag finns bara en tweet iväg för påminnelse.

@hockeystaden