Stefan Falk, Magnus Roupé och Håkan Algotsson i gamla hederliga dräkter.Foto: Bildbyrån

Igår meddelade Luleå att de tar tillbaka den klassiska stålmannen som klubbsymbol. Det finns en klubb till som borde göra samma sak enligt Henrik Skoglund – nämligen Frölunda. Utöver den funderingen bjuds ni även på några bilder på dräkter från förr.

Jag kom redan igår ut som en nostalgiker av rang när det handlar om klubbmärken och min glädje över att Luleå nu äntligen, efter över 20 år, tar tillbaka den klassiska loggan med stålmannen är en av de bättre hockeynyheterna på väldigt länge.

Men det finns en klubb till som jag tycker borde ta tillbaka sin gamla logga. Frölunda har ungefär lika länge som björnen regerade i Luleå kört på sin indian. På så sätt tycker jag inte att det är något fel på indianen. Men för mig är Frölunda mer sammankopplat med nedan märke.

.

Det var det de körde med mellan 1984 och 1995 innan indianen kom i bilden och efter att de frigjorde sig från huvudföreningen Västra Frölunda IF.

Det var den de körde med under de tuffa åren, när ekonomin spökade och kvalframgångarna lös med sin frånvaro.

Jag vet inte vad det är med den här loggan som fångar mig, men förmodligen är det något romantiserande nostalgitänk från svunna tider när man genom sportradion kunde höra Patrik Carnbäck, Terho Koskela och John Newberry åka runt och göra mål i Scandinavium samtidigt som Håkan Algotsson stoppade puckar i parti och minut längst bak.

För er som inte var med i slutet av 80-talet så var allt lite mera mystiskt än vad det är idag. Internet fanns inte och på sportspegeln/sportnytt visades knappast division 1-hockey, ligan Frölunda tillhörde mellan 1984 och 1989. Mitt under perioden jag själv fick upp ögonen för ishockey.

När jag nu med endast några knapptryck kan ta reda på hur IK Panterns dräkter ser ut, var det där betydligt svårare då. Så när man efter lång väntan äntligen fick se ett lag live som man bara hade hört genom radion innan, så var det nästan som en euofori som gick igenom kroppen. Betänk att jag var ett barn, nu har den där nyfikenheten, på gränsen till besatthet, lugnat ner sig en smula. Jag lovar.

Det kanske är den enkla anledningen till att loggor likt Frölundas och Luleås etsat sig fast hos mig.

Slutligen. Vad sägs om lite dräktnostalgi från när det begav sig i slutet av 80-talet och början av 90-talet? Vill ni ha tillbaka dessa dräkter? Jag kan säga att jag saknar en del. Kanske inte alla.

Magnus Roupé, Färjestad 1990. Foto: Bildbyrån

Paul Andersson, Frölunda 1989. Foto: Bildbyrån

Peter Åslin, HV71 1992. Foto: Bildbyrån

Robert Burakovsky, Roger Hansson och Mats Näslund, Malmö 1991.

Magnus Svensson, Leksand 1996. Foto: Bildbyrån