Joakim Fagervall.Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Håller ni med mig när jag säger att Björklöven känns hetare än på många år? Trots tunga spelartapp känns det som att det blåser medvind i föreningen. Bäva månde landskapskollegan Skellefteå.

Inför den Hockeyallsvenska säsongen anno 2018/2019 pratas det på förhand mycket om Leksand, AIK och Modo som potentiella topplag och hot mot SHL-gängen i direktkvalet fram mot våren 2019. Med all rätt pratas det mycket om dessa gäng ska sägas då de ser synnerligen intressanta ut. Det surras också en hel del om Karlskrona som ser ut att kunna ställa ett riktigt intressant lag på benen till hösten. Om än totalrenoverat och det kanske kan ta något år innan bitarna faller på plats nere i Blekinge?

Ett lag som det inte tjattras jättemycket om är Björklöven, även fast de tippas högt i diverse förhandsrankingar. Och varför skulle det egentligen göras det om man betänker att de tappat en stor del av sin offensiva slagstyrka till andra klubbar i form av Axel Ottosson (Färjestad), Austin Farley (Karlskrona), David Lindquist (Luleå) och Roope Talaja (Sport). Dessutom lär väl knappast kanadensaren Alex Hutchings gå utan anbud. Försvinner han så är det fem av de sex bästa poängplockarna från ifjol som försvinner. 149 poäng som ska ersättas och det gör man ju bara inte så där.

Men lyckligtvis är mål och poäng inte allt i hockeyns värld och utvecklingspotential finns i laget som faktiskt bara var en ynka poäng från att lugga Oskarshamn på förstaplatsen i slutspelsserien. Den plats som sedermera gav spel mot Leksand i bäst av tre matcher om en plats i direktkvalet mot Mora.

Lagkaptenen Fredric Andersson är kvar. Likaså är karaktärsspelaren Marcus ”Messy” Jonsson som är en dröm att ha i sitt egna lag. In från Örebro kommer KHL-meriterade ladugårdsdörren Alexander Hellström som kommer se till att det kommer göra jäkligt ont att möta Björklöven framför deras eget mål.

Det känns som att Björklöven nästa säsong kommer vara en väloljad och hårt gnuggande maskin som kommer göra matcherna till en mardröm för motståndaren.

Förutom Hellström plockar man in August Tornberg från Piteå på backsidan och det här är en herre som har en vana vid att plocka fram riset och smiska in poäng från sin backplats. 26-åringen, som aldrig tidigare spelat i Hockeyallsvenskan har gjort närmare 200 poäng i Hockeyettan under de åtta säsonger han spelat där och någonstans får jag vibbarna av ett annalkande genombrott på allsvensk nivå likt det vi såg Marcus Björk stå för förra säsongen i Oskarshamn.

Framåt har man dessutom sparkapital i amerikanen Cody Murphy som på grund av skada inte kunde göra sig själv rättvisa förra säsongen.

Det känns också som några av lagets unga ädelstenar kan slipas till under vintern och ta väldiga kliv framåt. Sen är jag också spänd på målvakten Mattias Pettersson som ansluter från Mora. 27-åringen gjorde det helt okej under sin första SHL-säsong och innan dess hade han bara en allsvensk säsong  i ryggen, detta med Mora där han delade uppgiften med Christian Engstrand.

Nu får Mattias Pettersson unge Oscar Masiello som ska flåsa honom i nacken, men känslan är att Pettersson är den som är tänkt att starta som nummer ett och han hade sin statistiskt bästa säsong i seniorkarriären för några år sedan i Lindlöven när han var det solklara förstavalet där.

Men framför allt så känns det som att de blåser positiva vindar kring Björklöven igen efter väldigt många år med motgång. Fjolårets femteplats var exempelvis deras bästa placering i Hockeyallsvenskan på tio år. I förra veckan plockade de in en ny VD i form av Anders Blomberg och han började direkt prata i termer om att vinnarkulturen måste in i klubben igen.

Björklöven känns helt enkelt som en välmående förening igen och mår klubben bra, mår också de som ska prestera på isen bra. Alla mår helt enkelt bra. Lägg därtill att arga antagonisten strax norröver, Skellefteå, enligt mig befinner sig lite på sportslig nedgång, så skulle det absolut kunna tala för att Björklöven får en liten boost av det, att de känner att de är nära att ta sig upp på nästan samma nivå för första gången på väldigt många år.

Jag säger inte att Björklöven kommer ta klivet upp till SHL i år. Mina slantar ligger på lag som Leksand, AIK, Modo och i viss mån Södertälje. Men Björklöven kan absolut ställa till det för de tänkta toppgängen kommande säsong och slå sig in bland topp tre, topp fyra. Kanske högre, kanske lägre.

@hockeystaden