Campus Frölunda.Foto: Bildbyrån

Ordet plantskola är och har varit flitigt använt i den svenska idrottsvokabulären. Men då handlar det uteslutande om spelare. Nu har Frölunda sått ett frö till att bli en plantskola även för ledare.

Det är några dagar sedan nu Frölunda gick ut med att deras akademi nu växer till att även innefatta en utbildning för ledare och jag kan inte annat än att jubla över det faktumet. För hur mycket hockeykänsla du än har i dig som ledare så är ytterligare förkovring aldrig fel och dessutom är det en konstart att pedagogiskt få ut all sin inneboende kunskap i ord.

Tränarutbildningar är långtifrån någon ny företeelse i svensk ishockey. I de flesta fall är det förbundet som stått för den. Ju högre upp du coachar, desto mer utbildad måste du vara. Men det finns även klubbar som kört interna akademier. Jag vet, för jag har nämligen tillverkat logotypen för en förenings egna tränarakademi.

TAR DET ETT STEG LÄNGRE

Frölundas satsning är dock ett steg längre, om jag fattar saken rätt så ska man plocka in tränare utifrån, från regionen, som ska förkovras i Frölundas strategier. Förutom att man knyter närmare band med de mindre klubbarna i närområdet sår man naturligtvis ett frö till att de vassaste knivarna i lådan i ett senare skede kan bli en tillgång för klubben. Det säger man ju faktiskt rakt ut själva, att man på sikt vill fylla sitt a-lagsbås med regionala tränare och det slår mig faktiskt att, och nu kan jag minnas fel, Frölunda aldrig haft någon göteborgare längst fram i en huvudtränar-roll. Jag kan i varje fall inte komma på att det varit så i modern tid.

Första kullen ledare under säsongen 18/19 kommer bestå av 20 personer och efter utbildningen kan några av dess erbjudas en trainee-plats i Frölundas organisation.

VIKTIG MED LOKAL FÖRANKRING

Vi pratar mycket om vikten att ha lokala spelare i klubbarna, spelare som brinner för föreningen och har morsan, farsan, brorsan, syrran, grannen och alla andra nära och kära på läktaren varje kväll. Varför skulle inte detta även innefatta ledare? Det är någonting som aldrig diskuterats mig veterligen.

Här ska också nämnas Rögle som för en tid sedan gick ut och berättade att man kommer ha vissa anställda ledare på ungdomssidan i klubben. Något jag tycker är fantastiskt bra, för det vet vi ju alla att våra avlönade arbeten tar mer och mer tid och det blir svårare och svårare att hinna med fritidssysselsättningar, likt att vara ungdomstränare i en idrottsförening.

Vi ska vara rädda om våra ungdomstränare, för utan dem hade vi inte fått se två raka VM-guld för Tre Kronor och alla andra blågula framgångar ute i hockeyvärlden. De gör ett kanonjobb, oftast ideellt och jag kan tänka mig att det inte alltid är världens lättaste sak att komma sönderstressad från jobbet direkt till en träning med barn…och krävande föräldrar.

Så det Frölunda och Rögle gör nu är en start till en måhända än högre kvalitet på ungdomssidan. Bra så och värt en stor applåd.

@hockeystaden