Är IK Pantern ett konstprojekt som vi inte förstår?Foto: Bildbyrån och Pixabay

Den senaste soppan i såpoperan IK Pantern har väl knappast undgått någon och det är faktiskt dags att ställa sig frågan om detta är på riktigt eller bara ett psykiskt experiment som pågår mitt framför våra ögon.

Kommer ni ihåg Hanna Widerstedt? Runt 2012 härjade hon på som värst runt om på internet och var allmänt dryg och otrevlig mot allt och alla via sin blogg. Hon gjorde och sa helt enkelt en massa konstiga saker som ingen riktigt kunde förstå och tog illa upp av. Som lök på laxpuddingen deltog hon också i dokusåpan Big Brother där kaos följde i hennes spår.

Till slut gick hon ut med att det hela var ett konstprojekt och hennes syfte med det var att skaka om samhället och visa vad för sorts människor våra unga medborgare kan se upp till. Efter en tids tystnad är hon faktiskt aktuell nu igen då hon deltagit i Lyxfällan. Men det är en helt annan historia som vi inte ska grotta ner oss i här.

Jag ställer mig istället frågan: Är IK Pantern ett konstprojekt? Det är faktiskt lätt att tro det med alla märkliga turer som skett kring klubben det senaste året. För så som vissa saker skötts kan väl inte hända i en professionell förening?

Juni 2017. Det slog ner som en bomb när det framkom att IK Pantern lämnat in sin bokföring några timmar efter deadline till licensnämnden och nu skulle de uteslutas av Svenska ishockeyförbundet. Efter många turer beviljades IK Pantern sin licens då de faktiskt klarade kraven plus att licensnämnden inte kan bestraffa en klubb med uteslutning. Vi lärde oss modeordet bokhållare i samband med detta, ni vet han som var pappaledig.

November 2017. Han hade varit i klubben i 40 år och var den som tagit dem till toppen av Hockeyallsvenskan. Detta genom oerhört små resurser, men med en sanslöst skicklig förmåga att utveckla spelare. Men nu fick alltså sportchefen och trotjänaren Joakim Tillgren inte vara kvar i klubben närmast hans hjärta. Styrelsen skyllde på samarbetssvårigheter med övriga i ledarstaben och det var nog där och då det började skära sig rejält mellan styrelse och övriga i föreningen.

December 2017. Tränaren Håkan Åhlund anmäls till spelarfacket SICO efter att ha anklagats för en rasistattack mot en egen spelare. Spelartruppen vägrade spela under Åhlund och han omplacerades istället till att bli sportchef innan han sedermera lämnade klubben.

Januari 2018. Kanadensaren Joby Messier tar över som tränare efter Åhlund. Detta på den nye samarbetspartnern Hugo Stenbecks inrådan. Messier, som är kusin med mer kände Mark, anklagades senare under säsongen för att ha skällt ut en av IK Panterns matchfunktionärer efter noter, samt i samma händelse hotat en annan med våld.

Februari 2017. Tabellplaceringen indikerar att IK Pantern jagar en sensationell SHL-plats. Då börjar de helt plötsligt släppa spelare till höger och vänster. Sebastian Strandberg till Djurgården och Olle Liss till Rögle var några av dessa. Det visade sig senare att de hade utköpsklausuler i sina kontrakt som de skrev med förre sportchefen Joakim Tillgren. En modell som bland annat jag själv har hyllat då det är ett klockrent sätt att rädda ekonomin och elitlicensen. Men så där värst sportsligt kanske det inte är med tanke på att förutsättningarna förändras och det riskerar att drabba även andra lag.

Mars 2018. Kanadensaren Akim Aliu var en av de som värvades in för att fylla ut truppen efter de flyktade spelarna. Kanadensaren kryddade sin vistelse i IK Pantern med att i spelartunneln sopa till AIK-målvakten Erik Källgren. I samband med detta ska han även enligt anmälan ha skadad en funktionär.

Juni 2018. Klubben har årsmöte och stämningen har varit ytterst infekterad mellan styrelse och fans innan. Ledningen vill till varje pris få igenom SIN kommande styrelse och till sin hjälp har man 52 fullmakter för att kväsa alla andra alternativ till styrelse. Klubbens stadgar säger max en fullmakt per mötesdeltagare och dessutom att de röstande måste varit medlem i föreningen minst två månader innan mötesdatum. I det första fallet kan vi väl konstatera att det knappast är troligt att 52 deltagare hade med sig varsin fullmakt och hur många av de icke närvarande hade egentligen varit medlem i klubben två månader? Det ska faktiskt bli ytterst intressant att se hur detta slutar, för jag tvivlar på att RF kommer se på detta med blida ögon om ärendet hamnar på deras bord.

Sju punkter och jag har säkert glömt en massa. Men det är vid årsmötet jag vill att vi dröjer oss kvar en stund. Rykten gör nämligen gällande att styrelsen kört med ren och skär utpressning mot övriga klubbmedlemmar. Det har varit saker i stil med att: ”Väljs inte vi kommer inte elitlicensen klaras av” med hänvisning till att det är de som sitter på kapitalet och inte klubben.

Märk väl att detta bara är rykten, men man börjar ju helt klart undra när inte media tilläts på årsmötet och vakter hyrts in.

Det fanns en tid när jag diggade IK Pantern. Jag tyckte det var sjukt coolt att en kvartersklubb från Malmö med extremt små medel kunde gå hela vägen till toppen (nåja, Hockeyallsvenskan). Man gjorde det genom spelarutveckling och smarta lösningar samt ett ypperligt samarbetet med storebror Redhawks.

Men nu vet jag inte längre…det ledningen i klubben visar upp är allt annat än snyggt och jag blir frågande till varför det är stört omöjligt att få tag i någon. Jag har sökt den förre ordföranden Mattias Schönhult flera gånger utan att han återkommit.

Det är en oroväckande signal att ledande personer i en idrottsförening undviker media. Det är det.

Förlorarna här är alla de som bryr sig om IK Pantern. De som går på alla matcher och på andra sätt brinner för klubben. Jag tycker enormt synd om dem.

Men samtidigt måste vi alla ställa oss frågorna: Är IK Pantern ett konstprojekt och om ja; hur länge har de varit det?

@hockeystaden