Foto: Bildbyrån

Vi upplever en sommar som på många sätt slår rekord i värme och sol. Dagarna spenderas helst på stranden och där på plats i solstolen kan det vara läge att läsa igenom en ranking över SHL:s klubbmärken.

Hur rankar man egentligen klubbmärken? Vad är viktigast? Är det utseende, färgkombinationer, hur det gör sig som varumärke eller identitetsskapare? Det är svårt att ranka logotyperna men nedan gör jag ett försök och jag slopar en förutbestämd mall och kör istället på mitt personliga tycke och smak. Men estetiken är ändå avgörande, dessutom spelar identiteten och tanken bakom en viss roll. Jag gillar även när man på ett snyggt sätt får in information om klubben, så som året den bildades och fullständigt namn.

Innan ni får ta del av listan över SHL:s snyggaste/bästa klubbmärken så vill jag berätta att jag tycker det hela är en rätt sorglig historia. Det är ytterst få märken som man hajar till av och i sitt inre tänker: ”Wow, här har de tänkt till rejält” eller ”Wow, här finns en historia och själ att berätta om”.

Sen finns såklart allt det där i emblemen, men det framgår i många fall inte. Där har NHL lyckats bättre. Även en annan liga som ni kommer få er serverad i morgon har fler klubbar som  har lyckats betydligt bättre än SHL-föreningarna.

Well. Nog snackat. Här är listan.

14. Örebro

.

Den här gillar jag inte alls. Loggan känns fullständigt identitetslös och vad ska egentligen de två ö-halvorna symbolisera? Ett ”Ö” som i Örebro, så långt är jag med. Men finns det någon djupare mening? Saknar själ och den känns framtagen av en reklambyrå som hastat fram den under en kafferast.

13. Linköping

.

Först och främst känner jag att det ligger arbete och tanke bakom denna. Man har fått med lejonet (som även finns i stadsvapnet), klubbens färger och namnet. Men jag vet inte om jag tycker den är speciellt snygg för det. Kanske är dags för en liten uppdatering av märket?

12. Frölunda

.

Det är för mig ofattbart att en klubb med så mycket historik i väggarna ens funderar på att byta klubbmärke. Men det var precis vad som skedde på 90-talet när man frångick sin gamla logga som man haft sedan mitten av 80-talet och som var kraftigt influerad av huvudföreningens klubbmärke som man startade med. Den nuvarande andas plast, och det är väldigt synd för en sådan anrik förening som Frölunda är.

11. Timrå

De kör kommunvapnet rakt upp och ner, även om kommunen kör med gul bakgrund. En bra hyllning till hemtrakten så klart, men speciellt snyggt är det inte och jag förstår varför klubben kör namnet i text på tröjorna.

10. Malmö

Den här har hängt i ett tag nu och fyller väl på så sätt sitt syfte. Fågeln ser ond ut och det är matchande färgkombinationer. Dessutom tycker jag att den funkar som varumärke. Men samtidigt känns den väldigt photoshoppad. Var är historiken bakom? Jag känner inte riktigt själen i denna.

9. Mora

Här finns själen och kulturen. Det ligger arbete och tanke bakom denna, sanna mina ord. S:t Mikael och draken i mitten är från stadsvapnet och sånt där gillar jag när man anknyter till orten. Men speciellt snyggt är det ändå inte.

8. Färjestad

Identitet så att det slår gnistor om det. Jag gillar färgkombinationen grönt och vitt och skölden är enkel, vilket är positivt. Men kanske är den lite för enkel? Känns den inte lite småtråkig ändå?

7. Skellefteå

Nja. Klassisk så klart. Men hade det inte bara räckt med skölden? Skölden som fristående är snygg. Varför lövet runtomkring? Eller är det en i perfektion utspilld senapsburk som omsluter skapelsen?

6. Brynäs

Nu börjar vi närma oss anständiga nivåer för ögat. Loggan har hängt med sedan urminnes tider och det skriker både framgång och vinstrika tider om den. Sen tycker jag inte att den är speciellt snygg ändå, men den funkar och håller definitivt som varumärke och identitetsbyggare. Något för fansen att samlas omkring utan att skämmas ögonen ur sig.

5. Växjö

Det brukar ju närmast slentrianmässigt skrikas ”plast” och ”ingen kultur” från folk så fort Växjös namn nämns. Men jag tycker loggan är snygg, riktigt snygg. Guld på mörkblått ger en närmast kunglig aura över skapelsen. Den orangea loggan i mitten med ett lejon vitt i funkar också – fristående. De hittar kopplingen till Småland perfekt genom den. Men sammanfogningen av de två gör att betyget dras ner en smula. Mitt tips till Växjö: Skippa skölden och kör lejonet ensamt i guld i mitten. Sedan har ni den perfekta loggan.

4. Rögle

Här har man på ett smart sätt sammanfogat pippin med loggan och det som sticker upp på vardera sidor om huvudet är vingarna. Jag gillar detta skarpt, det hade annars varit så lätt att bara göra en rund ring och stoppat in allt innehåll innanför. Det som drar ner betyget är texten ”RÖGLE” som jag tycker hade kunnat skrivas på ett snyggare sätt. Men det är jämnt bland topp fyra och tyvärr fick ängelholmarna ge sig i den knivskarpa konkurrensen.

3. Djurgården

.

Det här är svensk idrottshistoria. Loggan har varit med sedan urminnes tider och signalerar status och makt på något vis. Färgerna är väl inte helt matchande enligt mig, men på något vis blir märket trivsamt att titta på ändå.

2. HV71

Inga krusiduller. Enkelt och inga konstiga tillägg. Klubbnamnet nedplitat i 3D. Det räcker så. Genialt.

1. Luleå

Både snyggast och mest informativ och dagen då klubben beslutade att ta tillbaka detta klassiska emblem kommer för alltid firas i mitt hem med tårta och hissad flagga. Allting smälter samman på ett harmoniskt sätt. Färgerna passar med varandra, formen på texten är harmonisk och titta på och stålmannen med den minimala klubban kan väl ingen se sig mätt på?

@hockeystaden