Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Rankingen av lagens klubbmärken fortsätter. Idag har Henrik Skoglund satt på sig monokeln och fingranskat de allsvenska klubbarnas logotyper. Han slickar sig om munnen och gillar vad han ser.

I måndags kunde ni här på sajten ta del av min lilla ranking av SHL-klubbarnas emblem. En text ni med fördel kan ta del av här. Folk blev…jättearga. Det är i alla fall det bestående intrycket. Ett tecken på att loggor berör, minst sagt.

Så vi kör vidare. Idag är turen kommen till de Hockeyallsvenska klubbarna och min samlade bedömning är att de flesta föreningarna i andraligan slår sina SHL-konkurrenter med råge när det handlar om layoten. Snyggt på de flesta håll, även om de två som innehar jumbopositionen på nedan lista lämnar en hel ocean av okulär fägring att önska.

Hur rankar man egentligen klubbmärken? Vad är viktigast? Är det utseende, färgkombinationer, hur det gör sig som varumärke eller identitetsskapare? Det är svårt att ranka logotyperna men nedan gör jag ett försök och jag slopar en förutbestämd mall och kör istället på mitt personliga tycke och smak. Men estetiken är ändå avgörande, dessutom spelar identiteten och tanken bakom en viss roll. Jag gillar även när man på ett snyggt sätt får in information om klubben, så som året den bildades och fullständigt namn.

Till syvende och sist kommer det ändå ner ända till den personliga smaken.

Nu kör vi.

14. Karlskrona

Jag tror knappast att jag är ensam om att finna den här loggan mindre tilltalande. Jag gillar inte formen framförallt, ser ut som ett bilmärke. Färgerna funkar på så sätt alldeles strålande ihop, men den är alldeles, alldeles för plottrig för min smak. Underkänt.

13. Karlskoga

Jag är ingen stjärna på det eminenta bildredigeringsprogrammet Photoshop eller dess coolare släkting Illustrator. Men jag kan på stående fot lova er här och nu att jag skulle kunna göra den här loggan i något av programmen på cirka 20 minuter. Enormt fantasilös och på tröjan ser den ut som en plastig blaffa. Det här går att göra mycket, mycket bättre.

12. Oskarshamn

Ambitionen är bra. En puck, klubbfärgerna (som kanske inte matchar helt optimalt) samt namnet. Allt ingår. Men någonstans kan jag inte komma ifrån att den känns lite tråkig på något vis. Den bara är där, utan att göra väsen av sig.

11. Tingsryd

Jag gillar kombinationen grön och vit. Men jag gissar att det beror på vilken KULÖR den gröna färgen har. Här känns det blekt på något vis. Dock stor kredd till att den är enkel, men ändå detaljrik.

10. Västervik

Redan här börjar vi faktiskt komma upp på godkända nivåer när det handlar om estetiskt tilltalande klubbmärken. Jag gillar färgerna och skiftningarna. Klubbnamnet finns med och, året den bildades och det framgår klart och tydligt att det är hockey föreningen pysslar med. Ändå, likt fallet hos länskollegan Oskarshamn, den känns lite tråkig på något vis.

9. Almtuna

Som sagt: Konkurrensen i Hockeyallsvenskan gällande grenen klubbmärken är benhård. Almtunas logga hade helt klart kunnat ta  en topplacering i SHL-rankingen. All önskvärd info framgår, den är detaljerad. Måhända att det kanske är lite för mycket. Men överlag snygg.

8. Vita Hästen

En häst funkar alltid. En blixt funkar alltid. En rund logga funkar också oftast alltid. Den är livfull och signalerar energi. Jag hade dock önskat att den röda färgen skulle vara lite mera…röd, helt enkelt. Då hade nog denna kunnat klättra en smula.

7. Södertälje

Klassiskt klubbmärke som hängt med ett tag. Blått, gult med guldram och guldtext visar sig här vara en vinnande kombination hos en klubb som engagerar långt utanför den egna staden. Anledningen till sjundeplatsen är att det helt enkelt finns allsvenska loggor som tilltalar mig mer.

6. Pantern

Någon gång var det någon som sa till mig att hen tyckte Panterns logga var plastig, lite Photoshop över det hela. Det kan man tycka vid en första anblick. Men den är också ruskigt snygg och man märker att det här inte är ett hafsverk. Färgerna gult och svart funkar alltid och pantern är livfull. Jag tycker om loggor med maximalt två färger i, men här har de lyckats få in de vita skuggpartierna på ett mycket snyggt sätt. Texten ger också rörelse i märket och att skuggeffekterna fortsätter utanför skölden gör mig alldeles gråtmild av tanken på genialitet.

5. Björklöven

Egentligen gillar jag inte färgkombinationen gult och grönt speciellt mycket. Men det får gå i det här fallet för loggan är så genial i all sin enkelhet. Den får med det faktum att Umeå är Björkarnas stad på ett väldigt bra sätt. Sen andas märket hockeykultur. Vem minns inte Björklövens SM-guld 1987 och vem minns inte deras dräkter med Valmetreklamen?

4. Modo

Jag tycker den här loggan är mysig och genuin på något vis. Den är inte som alla andra och har ett eget stuk. Det märks att man lagt energi på detta i Örnsköldsvik.

3. Västerås

Jag tror det var på Twitter som jag en gång i tiden läste om någon som inte förrän då förstått att det står ”VIK”. Det är ett gott betyg tycker jag för denna är härligt symmetrisk och förutom klubbens förkortning får jag även lite Batmanvibbar av denna. Svårtydd, men ändå väldigt, väldigt snygg.

2. Leksand

Enkel, ren och snygg. Leksands IF är kanske Sveriges populäraste ishockeylag om man ser till spridningen av fans över landet och deras genuina logotyp passar in överallt. Färgerna blått och vitt andas svensk idrottskultur och smälter fint samman för ögat.

1. AIK

En logga som känns igen av ALLA skulle jag vilja påstå. Den är så fylld av detaljer att minsta lilla snedsteg skulle ha förstört den. Men skaparen har i detta fallet lyckats perfekt och jag kan inte sluta stirra mig blind på solen, borgen och hur snyggt de lyckats kombinera guldfärgen med det solgula. Inte värdens smidigaste sak att göra kan jag tänka mig. Helt klart Sveriges snyggaste klubbmärke i alla kategorier.

@hockeystaden