Svart på skärmen. Kan vi siffernördar verkligen acceptera det?Foto: Bildbyrån

Som vi har väntat. Som vi har längtat. Efter en lång, lång sommar är nu äntligen matcherna igång. Då berövas vi på något av det viktigaste vi hockeynördar har: Statistiken.

Jag vet inte hur det är med er andra, men jag blir i alla fall lika besviken varje år vid den här tidpunkten på året när träningsmatcherna drar igång och jag hetsar in på stats.swehockey.se och darrande klickar på länken ”Preseason games”. Bara för att hos vissa matcher mötas av en icke blåfärgad länk. En syn som alltså innebär att det inte finns någon laguppställning eller statistik att ta del av.

Jag vet att det krävs en hel del resurser för att leverera statistiken från arenan till förbundets hemsida. Det där är ett större företag än vad man kan tro och ni som vill grotta ner er lite i det kan med fördel läsa reportaget jag gjorde med Sune Lindblad tidigare i år.

Utöver att det krävs en hel del personal för att samla upp statistiken så är det även en hel del teknisk utrustning som måste finnas på plats ute på arenorna och jag har fram till nu i min enfald trott att det har varit just därför statistiken från träningsmatcherna inte har kunnat levereras till oss siffertörstiga. Många träningsmatcher förläggs ju till mindre hallar och det kanske måhända är onödigt att utrusta en plåtlada med den tekniken för bara en match.

Men jag hade fel i min tro. För vid en snabb summering hos stats.swehockey.se låter det visa att statistik finns att hämta från exempelvis mötet Mora-Leksand i Älvdalens Ishall. Likaså mötet Frölunda-Växjö i Varbergs Ishall.

Döm då av min förvåning då en matchrapport INTE går att få från mötena Tingsryd-Kalmar och Karlskrona-Kallinge/Ronneby i Nelson Garden Arena samt NKT Arena. Två allsvenska arenor som enligt all rim och reson bör ha alla tänkbara resurser för att leverera. Förmodligen är det väl då så att det inte funnits tillräckligt med folk för att samla upp siffrorna. Jag vill minnas att det krävs i runda slängar tio-tolv skallar för detta ändamål.

Det är också en smula förvirrande att alla försäsongsmatcher inte finns listade hos stats.swehockey.se. Jag vet inte vad detta beror på eller hos vem ansvaret ligger. Men nog borde förbundet kunna ha en sammanställning på samtliga försäsongsmatcher som spelas inom landet där klubbarna i våra tre högsta ligor finns med? Exempelvis hittar jag inte HV71-Färjestad som ska spelas i Kinnarps Arena under lördagen, trots att den borde ha alla möjligheter att kunna bokföras för historieböckerna. Däremot hittar jag AIK-Brynäs som ska gå av stapeln i Contigahallen!? Var ligger den ens? Finns den hallen? Aldrig hört talas om, men den finns hursomhelst listad bland träningsmatcherna och nu väntar jag med spänning på om det kommer levereras härlig statistik därifrån. För det kan man ju inte vara säker på förrän matchen drar igång.

Jag vet som sagt inte hos vem ansvaret ligger. Om det är ute hos klubbarna, eller centralt hos förbundet. Men jag kan känna att vi berövas på en rätt viktig del av hockeyn efter en lång tid utan matcher. Man vill ju liksom kunna drömma sig bort bland siffrorna och genom dessa spekulera om vad som komma skall. ”Varför var han inne på tre baklängesmål? Skridskoskav eller formsvacka?”

Nu vet jag att många träningsmatcher sänds av C More (även mindre webbsändningar av olika aktörer) och man kan där ta del av matchbilden. Men statistiken är en ack så viktig del av hockeyn och jag tror klubbar och förbund skulle tjäna på att även bokföra samtliga träningsmatcher. Precis på samma sätt som i serien.

@hockeystaden